от -

Според много хора изоставените сгради са просто ненужни отломки от далечни времена, които отдавна са лишени от смисъл и потънали в забрава очакват логичния си край. За урбекс феновете обаче прашните коридори са нещо повече от поредната проектокупчина строителни отпадъци. Те са мощен източник на вдъхновение – прозорец към миналото и врата към други измерения.

Правейки поредната си обиколка сред мрачните руини, попаднахме на няколко човека, които не просто смятат, че песента на изоставените сгради все още не е изпята, но дори ѝ помагат да се превърне в истински метъл епос!

Дами и господа, представяме ви група Velian!

Група Velian

Фотограф: Никола Копаров

VELIAN e една от „най-пресните“ метъл банди у нас, която щурмува музикалната сцена в края на 2015 година. Сформирана е от няколко добре познати в ъндърграунд средите лица, забъркани с групи като Wartime, Mystica, Progression, Hellrider и Fanagoria.

В стилово отношение Velian-ци се определят като „симбиоза между Power Metal и Melodic Death Metal с Gothic влияния“. Бандата е съставена от Иван Иванов – вокали; Дилян Недев – китари, клавишни; Васил Симеонов – китари; Антонио Митов – бас; Велизар Болчев – барабани.

Момчетата направиха запомнящ се дебют като откриваща група за бутиковия концерт на Warrel Dane (Nevermore/Sanctuary) през ноември 2015, а съвсем скоро представиха с концерт и дебютното си EP “Fireflies“.

На 8 април тази година ще можете да се насладите на техните изпълнения – част от програмата на Sofia Metal Fest 2016 където Velian ще свирят на една сцена с банди като Kreator и Paradise lost.

Ние пък ги определяме като първата URBEX METAL група у нас, а защо – ще разберете от разговора ни с басиста на бандата Антонио Митов.

Разкажи ни как създадохте групата?

Четирима от петимата музиканти, които образуваме Velian, сме част от друга екстремна българска метъл банда – Wartime. След като по една или друга причина се случи така, че Wartime излезе в почивка за неопределено време, ние създадохме Velian. Нуждата да правим музика заедно не ни даваше мира и това е основната причина в момента да си говорим за групата.

Фотограф: Никола Копаров

Фотограф: Никола Копаров

С какво се занимавате, когато не свирите с Velian?

Както обичам да казвам, работим здраво от 8 до 5, за да изкарваме пари, които после да наливаме в бездънната каца на име Velian. Ние сме пет различни индивидуалности – всеки с неговите си интереси и хобита – геймки, спорт, кръчми, музика, още повече музика, downhill байкинг и др. Разбира се, излизаме заедно чат-пат насам-натам, прекарваме време с близките си. Нормални хора, общо взето.

Клипът към песента „Fireflies“ е заснет сред руините на различни изоставени сгради. По какъв начин се роди идеята за него?

Може би трябва да започна малко по-отдалеч, за да мога да дам коректен отговор на този въпрос. Музиката на Velian се базира на обща концепция, заложена в основата на групата. Всичките песни и историите, разказани в тях, са част от един свят на изгубени мечти, носталгия по миналото и предупреждение да се огледаме къде сме, за да не се озовем на подобно място. Място, на което никой не би искал да попадне доброволно.

В тази връзка искахме да предложим подходяща визуализация на нашите творчески търсения и мисля, че с клипа към “Fireflies” успяхме да го направим. Никола Копаров, с който работихме по реализацията на това видео, много добре разбра желанията ни и ги реализира.

 

 

Как намерихте локациите за видеото и защо избрахте точно тях?

Май основен виновник ще се окажа отново аз. В мен винаги е дремело едно дете, жадно да изследва непознатото, старинното, запуснатото и изоставеното. Винаги съм бил в плен на чара, който излъчват подобни места. Неслучайно се превърнах и в изключително зомбиран почитател на серията компютърни игри S.T.A.L.K.E.R., които изобилстват от подобни локации. До такава степен се увлякох по тях, че се бях навил да си татуирам логото им на ръката си, и май още не съм се отказал!

Освен това, трябва да споделя, че представлява удоволствие за мен да обикалям из подобни руини и да се правя на фотограф. Като съберем всичко казано дотук, мисля, че получавате отговор на въпроса! Пък и искахме да е нещо различно от вече доволно комерсиалните Захарна фабрика, Вагонремонтен завод – София и др. А защо ги избрахме – защото се оказаха идеални да визуализират това, което искаме да кажем и покажем с тази песен.

Имате ли си любима изоставена сграда?

Любима… Не знам, може би Замъкът Миранда в Белгия!

Какви други неща ви вдъхновяват?

Вдъхновението може да се окаже на неподозирани места – житейски истории, човешки отношения, произведения на изкуството от всички сфери – литература, кино, друга музика, политика, природа. Всяко едно нещо може да те „бутне“ в някаква посока, стига да е в точния момент.

Група Velian

Фотограф: Никола Копаров

По какъв начин градската среда се отразява на музиката, която правите?

Така наречената „градска среда“ е неделима част от нашето ежедневие и неминуемо оставя своя отпечатък върху всичко, което правим. В тази линия на разсъждение – явно ни влияе, дори подсъзнателно.

Мислили ли сте да свирите в изоставена сграда?

Ще излъжа, ако кажа не. Дори обмисляме някои подобни идеи, които ще оставя в тайна за момента. Изоставените сгради са чудесно клише в метъл музиката, което обаче всички харесваме. Разбира се, ще е необходима сериозна подготвка и ще трябва да обърнем голямо внимание на безопасността.

Кажи няколко думи за дебютния ви албум!

Дебютното ни EP е вече факт, то носи заглавието “Fireflies” и излезе съвсем скоро – на 29.02.2016. Банално, но нямаше как да не се възползваме от такава симпатична дата. Съдържа четири песни с обща дължина околко 18 минути и може да се слуша свободно в YouTube, както и да се закупи от нашия профил в Bandcamp. Вече работим и по първия ни дългосвирещ албум и сме доста развълнувани как се получават нещата. Не желаем да се ангажираме с конкретни срокове или прогнози, но се надяваме да бъде факт в края на тази или началото на следващата година.

Група Velian

Фотограф: Никола Копаров

Разкажете ни по-подробно за впечатляващата фотосесия, която заснехте в лятната вила на Пенчо Семов в Габрово?

Всичко започна с това, че случайно попаднах във Facebook на албум със снимки на въпросната сграда, много е възможно да е бил дори точно чрез „Изоставената България“. Направи ми голямо впечатление, защото подобна архитектура и облик не са традиционни за нашите географски ширини и историко-социални особености през годините. Показах ги на другите пичове, подърдорихме колко ще е яко да снимаме нещо там и на този етап така приключихме.

Малко по-късно, след като вече работихме сериозно в посока промо фотосесия, като по поръчка налетях на твоята статия „На прощаване със старопиталището в Габрово“, обект на която, каква изненада, отново беше същата чудесна изоставена къща. Обсъдихме го вече по-сериозно, няколко дни след това нашият вокалист Иван заедно с фотографа Никола Копаров, си взеха day-off и се разходиха до Габрово. Прекараха цял ден там, разглеждайки и щракайки, и се върнаха с мнението, че на живо е още по-добре и ще ни свърши страхотна работа.

Нещата тръгнаха стремително в тази посока и в един хладен февруарски ден се заредихме там в 09:00 ч., носейки декори, костюми, осветление, техника и дори 7kW генератор! Прекарахме цял ден на студа, снимайки различни сцени и постановки, но си мисля, че накрая всичко си струваше. Никола Копаров се справи блестящо и надхвърли всички наши очаквания!

В случай че след видяното и чутото в лицето на групата сте открили новата си музикална страст, момчетата от Velian ще се радват да ги последвате във Facebook! Ако пък сте жадни за още новини от тайнствения свят на изоставените сгради, можете да ударите един лайк и на страницата на Urbex.bg.

Сподели

Още от Урбекс

През 1989 г. пада Берлинската стена и поставя началото на края на социалистическата ера. Веднага след нея, в различни страни от соцлагера, една след друга падат статуите…

Архитектурните спомени от червеното минало на страната още дълги години ще напомнят с масивното си бетонено присъствие за онзи така спорен период от новата ни история….

Почти като жива вървя, накъдето очите ми гледат. Из руини се спъвам. Като спомен луната е бледа. Искам да викам, за да ме чуете всички,…

На 29 януари 1959 година е взето решение да бъде построен паметник на връх Бузлуджа. Началото на строителните дейности е поставено на 23 януари 1974…