от -

Леон де Лю (Leon de Leeuw) е неуморен пътешественик, влюбен в Източна Европа и най-вече в България!

Повече от три години той живее у нас и за това време е успял да обиколи всички краища на страната ни. Вече сме ви разказвали за неговите разходки из призрачните родопски села, край Ивайловград и изоставената детска градина в Априлци, но интересностите около личността на този млад холандец не се изчерпват само с неговите странствания из Родината ни.

В началото на тази година Леон решава да състави фото-пътеписът “Abandoned buildings of Bulgaria”, включващ над 150 фотографии от най-интересните изоставени места, които е посетил. Срещаме ви с него, за да разберем повече за мотивите му да създаде подобна книга и причините да се влюби в нашата страна.

И така…

НАЧАЛОТО

Leon de Leeuw

Леон обича пътешествията още от дете, а първата му среща с Източна Европа е през 2004 г. когато е на екскурзия в Чехия. Една година по-късно открива и Словакия и оттогава е силно привлечен от страните в Източна Европа. Мечтае да посети Украйна, но вместо това през 2012 г. попада в Румъния, където прекарва няколко месеца по стажантска програма и естествено обикаля голяма част от страната. В един момент обаче решава да си разнообрази програмата и се мята на влака от Букурещ до София за еднодневна екскурзия…

“Беше дълго над 10-часово пътуване, но в движение успях да разгледам невероятното Искърско дефиле, а след това и да се разходя из София. Страната ми направи приятно впечатление и знаех, че ще се върна отново, за да видя повече. Тогава още не мислех, че някога ще заживея тук”.

Leon de Leeuw

Малко след тази съдбовна екскурзия Леон се връща в Холандия и започва работа като уебмастър в една туристическа компания, но скучната офисна работа и непрестанните дъждове в Родината му го отегчават и започва да търся ново място, където да се премести.

Първоначалните му планове са отново да се върне в Румъния, но недоволен от заплащането се насочва към София. Твърди, че тук намира по-добри възможности за реализация – “Разбира се, това беше само една от причините да избера този град. Вече харесвах страната и исках да видя повече от нея, а освен това трябваше да уча нов език, което ми се стори страшно интересно предизвикателство.

ЛЮБОВТА КЪМ БЪЛГАРИЯ

Leon de Leeuw

Авантюристът пристига у нас през септември 2014 г., а за мотивите си да се устрои тук споделя:

“Имам много причини да харесвам България – това е една от най-разнообразните държави в Европа – на територията ѝ има почти всичко, освен пустини и палми. Освен това България е кръстопът на различни култури, и притежава богата история, за която знаят прекалено малко хора, включително част от българите. Харесва ми и начина, по който се грижите един за друг и си помагате в случай на нужда. Вие сте изключително любезни и дълбоко в себе си знаете, че трябва да се грижите за себе си, за да се справите с несгодите, тъй като много българи имат труден живот. Виждам също как все повече хора се опитват да правят хубави неща за страната си и да я превръщат във все по-приятно място, както за тях, така и за туристите. Основно млади хора, които са обиколили различни държави и се връщат тук с идеята да променят нещо, според възможностите си. Страната ви е наистина атрактивна!”.

Leon de Leeuw

Семейството на Леон напълно подкрепя избора му да се премести в България и вече не веднъж са му гостували – “Интересно им е, но понякога тъгуват за мен и ме питат кога ще се върна. Засега обаче не съм сигурен дали ще го направя. Чувствам се добре тук. Ако се върна в Холандия по-скоро ще е заради външни обстоятелства, отколкото по лични причини”.

Първата работа, която холандецът започва у нас е в кол център като лице за технически консултации, а в момента огранизира проучвателната дейност в медицинска компания за клинични изследвания.

ПЪТЕШЕСТВИЯТА

Leon de Leeuw

През седмицата Леон работи на пълен работен ден, но почти всеки уикенд пътува из различни части на страната. Прави го сам – така се чувства по-мобилен. Докато обикаля снима всичко, което го впечатлява, а после претворява разходките си в статии за своя блог. Особено е привлечен от тъгата, с която са пропити малките, почти обезлюдени селца и изоставените сгради.

Тъга, заради красивия начин, по който са изглеждали някога и това, в което са се превърнали днес. Иска ми се да направя нещо за тези места и именно затова ги заснемам тъй като едва ли някой друг ще отиде специално, за да ги разгледа и да оцени тяхната красота, а след 100-тина годи всичко ще бъде разрушено и безвъзвратно изгубено”.

Leon de Leeuw

“Бил съм във всяка една област на страната, но ми е страшно трудно да кажа, коя от тях ми е любима – наистина харесвам всичко, което виждам. Никога досега не съм имал разочароваща обиколка, от която да съм бил отегчен. Където и да отида постоянно откривам нещо ново и впечатляващо!

Все пак признава, че особено много му допадат районите на Ловеч и Хасково, а хижа Ком е мястото с най-красивите гледки, на които е попадал. Когато пък посещава Мадарския конник е изумен от величествените скали, обграждащи цялата местност. Споделя, че изпитва особен респект към Деветашката пещера – “Просто стоиш там и се дивиш! Не можеш да обхванеш чувствата, които те обземат в нито една снимка!

ПЪТЕВОДИТЕЛЯТ

Leon de Leeuw

Заради подобни впечатления се ражда и идеята за фото-пътеводителя “Abandoned buildings of Bulgaria”.

“Събрах много снимки, които искам да достигнат до повече хора. Досега просто ги публикувах в различни албуми в социалната мрежа, но те просто се изгубваха сред непрестанния информационен поток. Освен това изпитвам някаква отговорност да споделя с другите местата, които посещавам, особено когато знам, че те няма да бъдат там завинаги. Затова си помислих, че ако направя книга дори след много години хората ще могат да я открият и по този начин ще се докоснат до сградите, за които разказвам. Ще останат следи. Очарован съм от тези сгради защото много от тях са извънредно красиви и винаги, когато ги посещавам си представям какъв е бил животът в тях. Просто искам да запазя спомена за него! А защо не и да вдъхновя някой да се заеме с реставрацията на конкретна сграда и да ѝвърне живота?”

Leon de Leeuw

Леон е толкова развълнуван от идеята си, че съставя целия пътеводител само за един укинед. Няколко дена работи без прекъсване, а на страниците му събира цели три години неуморни пътешествия!

Обърнал е специално внимание на местата, които са го впечатлили най-много. Такива като паметника на връх Бузлуджа и изоставените села в Югоизточна България. Освен тях е включил и достатъчно фотографии от обиколките му из останалите непознати краища на страната.

Leon de Leeuw

В момента пътеводителят се предлага в lulu.com и е достъпен в електронен формат, но може да бъде отпечатан при поискване. За съжаление печатната версия се произвежда и доставя от САЩ, което значително оскъпява цената на книгата, ето защо Леон има голямо желание да я издаде на хартиен носител и у нас. Вече се е заел с тази задача и се надява до края на годината “аналоговата” версия да е факт, но споделя, че това не е толкова лесно и все още търси съмишленици, които да му помогнат с начинанието.

Държа пътеводителят ми да бъде издаден в България, защото е посветен на българите и се надявам повече от тях да видят страната си през моите очи. Обръщам специално внимание на изоставените сгради, тъй като те са част от  вашето културно наследство и колкото повече хора знаят за тях, толкова по-голяма е вероятността те да заемат полагащото им се място. Аз съм просто един чужденец, който ги показва, но от вас зависи да запазите това наследство”.

Leon de Leeuw

Последвайте Urbex.bg във Facebook За още интересни срещи с любители на прашните коридори и скитанията из природата!

Сподели

Още от Урбекс

Започвам този разказ с уговорката, че мястото, което ще ви покажем, представлява един наистина уникален урбекс обект, изпълнен с любопитни артефакти от миналото. За да…

Архитектурните спомени от червеното минало на страната още дълги години ще напомнят с масивното си бетонено присъствие за онзи така спорен период от новата ни история….

Годината е 1961-а, денят – 12 април. Човечеството най-после е осъществило отколешната си мечта да достигне Космоса – съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първия пилотиран…

Както на много други места в България, така и из Дряновския край е пълно с десетки, притихнали сред планинските извивки, старинни селца. По улиците им се е…