от -

Започвам този разказ с уговорката, че мястото, което ще ви покажем, представлява един наистина уникален урбекс обект, изпълнен с любопитни артефакти от миналото. За да се запази по-дълго в този си вид няма да разкажем нищо от неговото минало, за да не издадем и местонахождението му.

Цялата история се разви по добре познатата схема, гарантираща приятни изненади – “да направим план за уикенда, за да може уикендът да направи план за нас”. Набелязахме целите, приготвихме раниците, качихме се в колата и… стигнахме някъде другаде!

Движейки се по малък междуградски път, случайно забелязваме между клоните на крайпътните дървета едно интригуващо, потенциално изоставенио здание. Отбиваме, за да го разгледаме по-отблизо и пред нас изниква достолепна шестетажна сграда в стил “социалистическо учреждение”. В далечината зад нея се открояват очертанията на всевъзможни индустриални постройки и високи комини. Видимо Забравата отдавна витае тъдява, затова се подготвяме за гмуркане в миналото. По всичко личи, че ще прекараме дълго време тук!

 

УЧРЕЖДЕНИЕТО

 

изоставен завод

Обиколката започва от „учреждението“, което кротко стои край напукания плац – някогашен паркинг за служители, който днес се използва за дрифтове от любителите на автомобилните забавления. Намираме една полуразбита врата и прекрачваме през нея. Малко по-късно няма да ни се вярва къде сме попаднали!

изоставен завод

Още в началото става ясно, че това не е обикновено място – опустяло и тихо, то все още пази жива атмосферата на работещо предприятие. Веднага ни прави впечатление, че за разлика от други изоставени обекти, тук почти всичко си е на мястото, така, както е било, когато всичко е функционирало. Понасяме се из празните помещения. Звукът от стъпките ни отеква в тишината на прашното стълбище и с всяко следващо стъпало усещаме как миналото се претворява в един призрачен вариант на настояще…

изоставен завод

Вратата се отваря леко и сред купищата изпопадала мазилка отново дочуваме звуците от офис машини и оживени разговори. Столът и техниката върху бюрото са сравнително модерни, може би съвсем доскоро тук е кипял живот?

изоставен завод

В следващата стая намираме празен стол, оставен така, сякаш собственичката на синия елек току що е излязла да си направи кафе и всеки момент ще се върне, за да продължи работата си. Дали?

изоставен завод

Естетиката на изоставените сгради задължително включва бягство от успоредните прави линии и хаотично разположение на обзавеждането. Въпросът е – това наистина ли се случва по естествен път, или някой специално си играе да пренарежда интериора, за да придобие такъв вид?

изоставен завод

Намираме се в някакъв учебен кабинет. Тук работниците са се обучавали на безопасни условия на труд. Помещението е тихо и сумрачно. На една от стените все още стои табелка с надпис: „Запомни! Това, което загубиш при злополука, никога не се връща!“. Няма как да го кажем по-добре…

изоставен завод

При директора се влиза само по голяма нужда, при председателя на ЗаПеКа – съвсем!

изоставен завод

Отдавна умряло растение е застинало в пространствто с изсушен клон, протегнат към живота отвъд помътнелия прозорец.

изоставен завод

Каски. Накъдето и да се обърнем – все каски. А някога под тях е имало глави…

изоставен завод

Радиоточка, която никога повече няма да издаде звук и бурканче с домашно сладко, което никой никога няма да изяде, си правят мълчалива компания върху стар чин.

изоставен завод

В един от коридорите попадаме на десетки хаотично разпилени униформи на Гражданска отбрана.

изоставен завод

В сградата се натъкваме на няколко лаборатории за провеждане на химични опити. Помещенията са просторни и светли, а слънчевите лъчи меко огряват наредените по масите колби и епруветки. Макар с времето повечето съдове да са се разпилели в произволни посоки, все още си личи някогашният ред, царял тук.

изоставен завод

изоставен завод

изоставен завод

 

ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ МОЩНОСТИ

 

изоставен завод

След няколко часа, прекарани сред останките от някогашната административна сграда, е време да разгледаме и мястото, на което се е случвало производството. Отправяме се към пустия портал със спусната бариера. Междувременно слънцето се скрива и на небето се показват дъждовни облаци, придаващи на индустриалните останки постапокалиптичен вид.

изоставен завод

Този път отдавна се е превърнал в тясна пътека, завзета от растенията и напукана под напора на времето.

изоставен завод

Някога двата комина денонощно са бълвали пушек – резултат от непрекъснатата работа на завода. Днес всичко това е минало. Притихналите исполини стърчат между небето и земята, докато детайлите от металните им конструкции се разкапват един по един. Както и всичко останало тъдява…

изоставен завод

изоставен завод

изоставен завод

За разлика от „учреждението“, в индустриалната част на завода не е останало почти нищо. Повечето съоръжения са демонтирани и само опустелите халета напомнят за това, което някога е било.

изоставен завод

изоставен завод

Намираме и един стар козлов кран. Ръждивият му корпус се слива с краските на есенната гора, чийто авангард, храстите и увивните растения, постепенно превземат някогашната територия на хората.

изоставен завод

изоставен завод

Грохналата стрела на изделието на краностроителната мисъл безславно е забила муцуна сред купищата стъкла и отпадъци.

изоставен завод

изоставен завод

Виждаме няколко подобни варела на различни места. Изпразнени от съдържание, те примирено очакват ръждата да си свърши работата.

изоставен завод

Освен кранове и цистерни, автопаркът на огромния завод включва и една фадрома. Очукана и със спаднали гуми, ръждивата машина мълчаливо наблюдава бавния марш на дебнещата разруха.

изоставен завод

изоставен завод

В мрачния лабиринт на приземния етаж на една от индустриалните постройки е паркиран мотокар. Калта по гумите и следите в калта показват, че той още е в движение. Но кой го управлява?

изоставен завод

Отговора разбираме едно ниво по-нагоре. Собствениците на някогашното предприятие използват подемно-транспортната машина, за да разчистват останките от старите производствени съоръжения.

изоставен завод

изоставен завод

изоставен завод

Индустриална романтика – картина, изобразяваща живописен залез над завода, е захвърлена в един от ъглите на халетата му.

изоставен завод

изоставен завод

изоставен завод

Поредният комин и поредната празна постройка…

изоставен завод

Оказва се обаче, че не всичко е запустяло – тази дърводелна функционира и до ден-днешен, макар и не в услуга на завода.

изоставен завод

След още няколко часа, прекарани в подробно изучаване на заводското битие, е време отново да се отправим към добре познатата ни червена сграда, този път, за да разгледаме последния непосетен обект – столовата на предприятието.

изоставен завод

Във фоайето сме любезно посрещнати от три другарки, съхранили устоите на социалистическия реализъм в изоставения завод.

изоставен завод

изоставен завод

Менюто на хранителното заведение се изчерпва с миш-маш от олющени стени и ръждиви плотове.

изоставен завод

Грохнала цистерна гние пред вратата за зареждане на столовата с продукти.

изоставен завод

За още любопитни пътешествия из прашните коридори на миналото станете част от Urbex.bg във Facebook и Instagram

Сподели

Още от Урбекс

Архитектурните спомени от червеното минало на страната още дълги години ще напомнят с масивното си бетонено присъствие за онзи така спорен период от новата ни история….

Почти като жива вървя, накъдето очите ми гледат. Из руини се спъвам. Като спомен луната е бледа. Искам да викам, за да ме чуете всички,…

През 1989 г. пада Берлинската стена и поставя началото на края на социалистическата ера. Веднага след нея, в различни страни от соцлагера, една след друга падат статуите…

Като почитатели на изоставените сгради, от Urbex.bg обичаме да се докосваме до тяхната неповторима атмосфера и да надникваме зад воала на историята им. Още повече…