от -

Годината е 1961-а, денят – 12 април. Човечеството най-после е осъществило отколешната си мечта да достигне Космоса – съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първия пилотиран полет в междузвездното пространство, който продължава 108 минути.

След успешното приключване на орбиталното пътешествие знаменитият руснак се насочва за кацане в… България.

Месец и половина след подвига, той стъпва на българска земя. Това се случва на софийското летище, а нашата страна е втората спирка от околосветската обиколка на космонавта, която преминава през над 30 държави. У нас Гагарин посещава редица населени места, в това число и Дряново – градът на възрожденските майстори.

Събитието е от такова значение за старопланинското градче, че веднага след посещението на легендарния гостенин, на източния вход на Дряново е инсталирана ракета, която да напомня на поколенията за оказаната чест.

Ракетата, разбира се, е от камък и е част от чешма, изпълнена по класическата за соцреализма формула “бетон, петолъчки и пак бетон”.

Ракетата в Дряново

Още на пръв поглед впечатление прави композицията, избрана за монумента. Тя е пирамидална, а ракетата заема централно място, като от двете и страни, но много по-ниско, са разположени двата чучура с техните корита.

Внушението от така получилата се фигура е ясно – първият човек, излетял в Космоса, е мъж! За да се знае пък от коя държава е той, точно под соплото на летателния апарат е изсечен и глобус, между чиито паралели и меридиани е издълбан надписът “СССР”.

Ракетата в Дряново

През 1969 г. близо до чешмата се появява и паметникът на дряновските строители, който увековечава Колю Фичето и един млад мъж – събирателен образ на неговите последователи. Автори на проекта са Георги Дойнов, Кънчо Цанев, Митьо Солаков и архитект С. Добрев.

Паметник на дряновските строители

Така получилият се ансамбъл е част от кокетна градинка, която дряновци обичат толкова много, че са кръстили цялата местност “Ракетата”.

За съжаление в наши дни горивото на ракетата видимо е изтекло и поради това от чешмата отдавна не тече вода, но радостната новина е, че от няколко месеца тя и паметникът на дряновските строители щателно са почистени с пясъкоструйка. Делото е част от по-мащабна кампания, която цели да върне белия цвят на всички монументи във възрожденския град. За страхотното начинание разбрахме от нашите приятели от проекта “Destination Dryanovo”.

Паметник на дряновските строители

Намерете ни във Facebook и Instagram, за да ви покажем още чудати паметници от миналото, историите за които ще публикуваме в рубриката „Соц монументалност„!

Сподели

Още от Урбекс

Тази статия е от огромно значение за екипа на Urbex.bg! Защо ли? Защото един българин с интереси в областта на урбекс фотографията се свърза с…

Животът, независимо дали става дума за някаква твар, или предмет, се подчинява на едни и същи строги закони, а логичният му завършек – смъртта –…

Напоследък съдбата все по-често ни поставя в ситуации, които ни карат да вярваме, че няма случайни съвпадения. За всяко нещо си има причина, независимо дали…

Според много хора изоставените сгради са просто ненужни отломки от далечни времена, които отдавна са лишени от смисъл и потънали в забрава очакват логичния си край. За…