от -

През 1989 г. пада Берлинската стена и поставя началото на края на социалистическата ера. Веднага след нея, в различни страни от соцлагера, една след друга падат статуите на Ленин, Маркс и останалите знайни и незнайни дейци на червената идея. Източна Европа се пробужда за нов живот, в който няма място за петолъчки и лозунги. Символите на комунизма потъват в забвение.

Или пък не?

Докато някъде и до днес не могат да решат какво да правят с монументалното наследство от комунизма, още през 1993 г., в прясната откъм демокрация Унгария е създаден открит парк, призван да съхрани паметта за вече отминалата епоха. Наречен е “Мементо парк” и както самият му създател, архитектът Акош Елеод, казва: “Целта ни беше чрез похватите на социалистическия реализъм да създадем един антипропаганден парк с помощта на пропагандни статуи”.

Мементо парк в Будапеща

42 каменни и метални скулптури, демонтирани от предишните им позиции, из улиците на Будапеща, намират място тук. Квадратни, чепати и абсурдни, те бързо превръщат “Мементо парк” в популярна туристическа дестинация и ежегодно хиляди желаещи да се полюбуват на психеделичните им форми, посещават мястото. И си плащат за тази възможност.

Защото, докато някъде не спират да се надпреварват да боядисват соц паметниците във всички цветове на дъгата, водени от безсмисленото желание да променят цвета на миналото си, в Унгария са разбрали, че историческата памет може да бъде по-полезна от историческата амнезия и са се потрудили да я използват.

Напълно заслужено “Мементо парк” е едно от най-посещаваните места в унгарската столица. Разработен е като интерактивно преживяване и освен възможността да разгледат соц монументите, посетителите могат да се насладят на някои от най-титаничните комунистически маршове, да поговорят с избран от тях червен лидер по ретро телефон, да изгледат истински, разсекретен, обучителен филм за агентите на тайната полиция и много други идеологически издържани благини. Билетът за посещение е около 5 евро, но уредниците са се постарали да извлекат максимална полза от „червената идея“ и са спретнали богато зареден щанд със социалистически сувенири, който примамва туристите с всевъзможните си артефакти – от значки и плакати, до съветски паспорти. 

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

В „Мементо парк“ всеки детайл е издържан в най-добрите традиции на социалистическата пропаганда.

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

Паметник от 1986 г., изобразяващ Бела Кун и създадената с негова помощ Унгарска съветска република.

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

„Идваме с мир!“

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

Паметник на унгарските бойци, загинали в испанската гражданска война.

Мементо парк в Будапеща

Тибор Самуели, Бела Кун и Йено Ландлер, замразени в карбонит много преди Хан Соло да бъде роден…

Мементо парк в Будапеща

Фрагмент от паметника „Героите на народната сила“, известен още като социалистическото телетъбис слънце.

Мементо парк в Будапеща

Мементо парк в Будапеща

Бюст на Георги Димитров, направен през 1954 г. от скулптора Йордан Кръчмаров.

Мементо парк в Будапеща

С другаря Ленин – напред към светли бъднини!

Мементо парк в Будапеща

Два от символите на социалистическа Будапеща – бронзов червеноармеец, демонтиран от статуята на свободата на хълма Гелерт и реплика на краката от разрушената, по време на революцията от 1956 г., статуя на Сталин.

Намерете ни във Facebook и Instagram, за да ви покажем още чудати паметници от миналото, историите за които ще публикуваме в рубриката „Соц монументалност„!

 

Сподели

Още от Урбекс

Дълбоко в гъстите гори на остров Ява, Индонезия, се извисява изоставена сграда, каквато едва ли ще видите другаде. Местните я наричат с името “Gereja Ayam”,…

Като почитатели на изоставените сгради, от Urbex.bg обичаме да се докосваме до тяхната неповторима атмосфера и да надникваме зад воала на историята им. Още повече…

Годината е 1961-а, денят – 12 април. Човечеството най-после е осъществило отколешната си мечта да достигне Космоса – съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първия пилотиран…

През 1908 г. в землището на свогенското село Искрец, с указ на цар Фердинанд I е създаден противотуберколозен санаториум, в който да бъдат настанявани страдащите…