от -

Подозираме, че за първи път сте чули (прочели) нещо за „урбекс туризъм“ при първото си посещение в Urbex.bg! Но какво означава това понятие, питате се вие? И да не се питате, ще ви кажем!

Думата „urbex“ идва от „urban exploration“ – словосъчетание, описващо посещенията на места, на които не би трябвало да има хора. Сред най-популярните урбекс обекти са изоставените къщи, съоръжения, паметници и индустриални сгради. Този вид туризъм предлага изпълнени с емоции преживявания, придружени от загадъчна атмосфера и известно количество адреналин.

Чрез снимки и текстове  разказваме истории за забравени и непознати места, които няма да откриете в нито един пътеводител. Нашето желание е да превърнем Urbex.bg в място, посещавано от търсачи на истории и силни усещания. От хора, които не се притесняват да поемат рискове, за да си създадат незабравими спомени.

Популяризирайки този вид туризъм в България, ние бихме желали неговите неписани правила да достигнат до колкото се може повече хора. Ето защо ги написахме…

1. Не взимай нищо освен снимки, не оставяй нищо освен отпечатъци от стъпки, не убивай нищо освен време! Това е златното правило, което трябва да бъде девиз на всеки сталкер. Ако някой не го спазва, той вероятно е най-обикновен хулиган.

2. Не влизай с взлом. Потърси място, през което да се промъкнеш, без да чупиш или къртиш нищо. Ако не успееш, по-добре се откажи! Полезно е да знаеш, че само сграда без врати и прозорци се счита за изоставена – влезеш ли с взлом, може да си навлечеш сериозни неприятности.

Табела

Снимка: Христо Узунов

3. Недей да разрушаваш нищо! Урбекс туристите НЕ са вандали. Наслади се на престоя си в сградата, без да променяш нейния облик. За целта не забравяй и задължителната урбекс екипировка!

4. Недей да крадеш! Вещите, разпилени по пода, пазят спомени от миналото на изоставената сграда. По-добре ги остави там, за да може следващите посетители да усетят същата атмосфера!

5. Не издавай местоположението на урбекс обектите. Особено преди да се убедиш какви са намеренията на човека, с когото говориш! Ако той си мечтае за място, на което да чупи прозорци на воля, по-добре му спести координатите на местата, които вече си посетил.

6. Последвай Urbex.bg във Facebook и Instagram! Само така ще можеш да обикаляш из най-различни урбекс обекти, без да ставаш от стола!

Сподели

Още от Урбекс

Поредният дъждовен ден е, чуват се капки, чуват се моите стъпки и нищо друго не се случва в това пусто селце. В локвите, покрили главната…

Несъмнено музеят на авиацията край пловдивското село Крумово е един от най-интересните у нас. За 25 години в него са събрани над 6800 експоната и около…

Както на много други места в България, така и из Дряновския край е пълно с десетки, притихнали сред планинските извивки, старинни селца. По улиците им се е…

Заради вечния виновник за всички наши беди прехода ли, заради нещо друго ли, факт е, че в България има огромно количество изоставени сгради. Има толкова…