от -

Дълбоко в гъстите гори на остров Ява, Индонезия, се извисява изоставена сграда, каквато едва ли ще видите другаде. Местните я наричат с името “Gereja Ayam”, което на български приблизително означава “Пилешка църква”. Това обаче не е самоцелна хитрост – зданието наистина е изпълнявало ролята на църква, а формата му наподобява огромно пиле, чиято човка е отворена, сякаш всеки момент ще издаде звук!

Изоставената "пилешка" църква в Индонезия от птичи поглед

Изоставената църква от птичи поглед. Източник: wisbenbae.blogspot.com

Меко казано странната постройка, потънала в забвение, привлича стотици пътешественици и фотографи, чиято страст е снимането на изоставени сгради. Те се отправят на незабравимо приключение из околностите на град Магеланг, разположен в централните части на страната, в търсене на… Голямото пиле!.

Историята на “Пилешката църква” е почти толкова странна, колкото и нейната външност. В края на 80-те години на XX век мъж на име Даниел Аламсджа получил свещено послание право от Господ. Или поне той така твърдял…

Източник: temansetaman.wordpress.com

Всевишният му казал, че трябва да построи молитвен дом с формата на гълъб. 67-годишният индонезиец въобще не се поколебал, а веднага се захванал за работа.

Първо трябвало да определи мястото на сградата във формата на птица. Жена му била родом от Магеланг – ето защо той решил тъкмо в тази част на Индонезия да реализира грандиозния си проект.

Втората стъпка от великото дело била започването на строителните дейности. Тъй като каузата била божествена, Даниел бързо намерил съмишленици. През 90-те години на миналия век той, заедно с още 30 местни, започнали да играждат една от най-шантавите църкви на света.

Въпреки че самият Даниел бил християнин, в молитвения дом били добре дошли поклонници от всякакви религии. За времето, в което функционирал, храмът редовно събирал под своя покрив християни, мюсюлмани и будисти, съжителстващи в мир.

 

Източник: temansetaman.wordpress.com

Изоставената църква в Индонезия отвътре

Източник: galericerita.wordpress.com

Долните етажи на зданието пък приютили нещо като терапевтичен център. В него убежище и грижа намирали наркозависими, деца с увреждания и психичноболни.

Църквата затворила врати през 2000 година, тъй като разходите по поддръжката ѝ били твърде големи и нямало кой да ги поеме. Внушителната изоставена сграда продължава да привлича посетители, ала не всички от тях са любители на урбекс туризма и имат добри намерения. Както често става с такива места, разрухата не се съобразява с нищо, дори с уникалната архитектура.

Източник: galericerita.wordpress.com

 

Сбъднатата мечта на 67-годишния индонезиец едва ли някога отново ще изпълнява първоначалните си функции. Вероятно постепенно ще изчезне под безпощадните удари на времето, оставяйки природата да си проправи път и да заличи всички следи.

Остава ни само да мечтаем по време на някоя от разходките ни из българските гори да попаднем на толкова шантав обект… И да се радваме, че съвременните технологии ни дават възможност да се докоснем до мистични сгради като тази, било то и виртуално!

За да пътешестваме заедно до всевъзможни дестинации, харесайте страницата на Urbex.bg във Facebook!

Сподели

Още от Урбекс

На 29 януари 1959 година е взето решение да бъде построен паметник на връх Бузлуджа. Началото на строителните дейности е поставено на 23 януари 1974…

Леон де Лю (Leon de Leeuw) е неуморен пътешественик, влюбен в Източна Европа и най-вече в България! Повече от три години той живее у нас…

ШОК! СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ! В изоставените сгради има много повече интересни находки, отколкото в средностатистическия български музей. Не ни разбирайте погрешно, нямаме нищо против музеите. Ала в…

Годината е 1961-а, денят – 12 април. Човечеството най-после е осъществило отколешната си мечта да достигне Космоса – съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първия пилотиран…