от -

По време на една от виртуалните ни обиколки из места за урбекс туризъм попаднахме на изключително странен кадър – стар самолет МиГ-17, достоен за авиомузея в Крумово, но кацнал завинаги в… двора на изоставена детска градина! Ще се съгласите, че подобно нещо не се вижда всеки ден! Локацията е мечта за сталкерите, защото предлага два уникални обекта на едно място.

В двора на детското заведение всеки посетител може да се срещне лично с един от първите представители на реактивната авиация, служил дълги години в небето над България.

Изоставеният МиГ-17 в Априлци

Изоставеният МиГ-17 в Априлци

Като повечето машини от това време обаче, той отдавна не е в експлоатация, а се е превърнал в купчина тъжни останки. Вместо да служи на родината, ръждивият самолет си почива край друг обект, потънал в забвение.

Изоставеният МиГ-17 в Априлци

Свързахме се с автора на снимката, за да ни разкаже малко повече за посещението си там. Леон де Лю е от Холандия, но живее в София от година и половина. Има бизнес в сферата на туризма и във всеки удобен момент открива нови и нови кътчета из България, която го омагьосва със своята атмосфера.

Оказа се, че ръждивата машина и руините от учебното заведение се намират в град Априлци. Прочетете разказа на Леон, написан специално за Urbex.bg…

Ако трябва да посоча едно-единствено нещо, което извиква в съзнанието ми хубави спомени от едно време, това е моята детска градина. Представете си само – силен смях се носи из двора, децата търчат с усмивки на лицата си, а наоколо ухае на кафето, което възпитателката току-що си е купила. Помислете си колко са красиви детските рисунки!

Колко пъти е било време за обяд? А за следобеден сън? По залез пък родителите чакат децата си, за да ги отведат в света на домашния уют. Поредният ден е приключил, за да започне следващият. Въпреки че повечето хора не се замислят за хода на времето, понякога споменът за безгрижните дни може да предизвика силно желание да се върнат назад във времето. Дори съвсем за малко.

По време на едно от пътешествията ми из България, попаднах на една детска градина. Представих си как е изглеждала преди години – изпълнена с шум, играчки и деца, тичащи по двора. И тогава ме обзе изключително странно усещане – странно, защото беше очевидно, че зданието е изоставено.

Кадри от изоставена детска градина в Априлци

Въпреки това изображенията по прозорците и стените ми внушаваха, че малчуганите току-що са си тръгнали, оставяйки всичките си рисунки там. Това мрачно чувство прерасна в любопитство, което пък ме накара да направя най-доброто в създалата се ситуация – да вляза вътре.

Кадър от изоставена детска градина в Априлци

Кадър от изоставена детска градина в Априлци

Спомен от детството

Бях малко уплашен от мисълта какво ми предстои да видя, но едновременно с това исках да си представя как е изглеждала сградата преди години. Връхлетя ме дълбока скръб, докато крачех по коридора покрай шкафчетата, все още покрити с бележки и лепенки. Сякаш мястото е било изоставено набързо – такова, каквото е било в последния си ден.

Стара плюшена играчка

Кадри от изоставена детска градина в Априлци

Стара плюшена играчка

Стаите бяха пълни с играчки и плюшени животинки, с времето превърнали се в зловещи същества от кошмарите. Обезглавени кукли и хиляди парченца от пъзели покриваха подовете на помещенията.

Кадри от изоставена детска градина в Априлци

Кадри от изоставена детска градина в Априлци

Изоставена детска градина

Ситуацията, която заварих, ме накара да се замисля какво ли би било, ако се върна в собствената си детска градина и открия, че е станала жертва на разрухата? Дали добрите ми спомени за това място ще загубят очарованието си? Смятам, че съм щастливец, защото сградата, която посещавах като съвсем малък, все още функционира по предназначение. Въпреки този факт обаче посещението ми в изоставената българска детска градина предизвика тъга в съзнанието ми.

Никога не ми беше хрумвало, че някои хора просто няма как да потърсят връзка с миналото, връщайки се на мястото, на което са прекарали толкова много време, просто защото то е унищожено до неразпознаваемост. И носи само печал.

Изоставена детска градина

Изоставена детска градина

Изоставена детска градина

Реших да снимам това място, само за да провокирам хората да си припомнят безгрижните години, прекарани в игри. Може би така повечето от тях биха се върнали, макар и за малко, към своите корени. Преди да е станало твърде късно…

Важното е, че спомените остават завинаги, независимо дали мястото, на което са възникнали, все още съществува.

Спомен от детството

Леон има огромна колекция от снимки, която може да разгледате в неговия уебсайт. Огромна част от тях са правени по време на честите му пътешествия из България – има кадри от района на София, Видин, Стара Загора, Русе, Панагюрище, Своге, Трявна…

Ако и вие искате да споделите някое свое урбекс преживяване или кадри от впечатляващо изоставено място, може да използвате страницата ни “Стани автор”.

Urbex.bg е във Facebook!

Сподели

Още от Урбекс

Слънце, плаж, крясък на гларуси и безкрайна морска синева… С тези думи най-общо можем да опишем нашето крайбрежие в летни условия. Като добавим и две-три…

Колко ли са изоставените обекти в България? Дори да прекараме целия си живот в събиране на данни, пак няма да ни стигне времето, за да…

Според много хора изоставените сгради са просто ненужни отломки от далечни времена, които отдавна са лишени от смисъл и потънали в забрава очакват логичния си край. За…

През 1908 г. в землището на свогенското село Искрец, с указ на цар Фердинанд I е създаден противотуберколозен санаториум, в който да бъдат настанявани страдащите…