от -

Едва ли някой би се учудил твърде много, когато му кажем, че из Лондон са пръснати десетки, ако не и стотици зелени кътчета, наричани от местните жители „тайни градини“. Все пак това е градът, за който Вирджиния Улф пише: „да избягаш е най-голямото удоволствие; да скиташ по улиците през зимата е най-голямото приключение“.

Работата е там, че английската столица никога не се е оставяла да бъде моделирана и преустройвана според широкомащабни градоустройствени планове. Идеите за триумфални булеварди, за геометрична подреденост на улиците и постройките – тези неща просто не работят, когато става дума за Лондон. Когато става дума за Лондон, разрастването има спонтанен вид. Затова скитащият приключенец винаги ще си намери стари улички, църкви, къщи, магазинчета, пъбове или статуи, скрити зад сградите от по-новите поколения.

Там се намират и тайните градини. Някои от тях са съвсем тайни – с течение на времето са се озовали, да речем, между няколко жилищни блока и само техните обитатели се радват на ключове. Но има и много градинки, които могат да се посещават свободно, а въпреки това остават встрани от популярните местенца за отдих. Ние пък ги смятаме за по-интересни от Хайд Парк и с удоволствие ще ви разкажем за някои от тях.

London Secret Gardens

Ентусиаст от британския блог Trip Stylist е нарисувал тази полезна карта на някои от най-хубавите тайни градини в централната част на Лондон.

St Dunstan-in-the-East (Св. Дънстън на Изток)
Адрес: Dunstan’s Hill, London EC3R 5DD
Спокойно място, сякаш излязло от някое постапокалиптично фентъзи. Намира се – не е за вярване! – насред небостъргачите в лондонското Сити.

Тази удивителна „тайна градина“ се състои от останките на църквата St Dunstan-in-the-East. Строежът на храма започва през 1100 г., а името принадлежи на един особено харесван от англичаните светец. Според най-известната легенда за Св. Дънстън, приживе той успява да надхитри Дявола. Когато Лукавият отива при Дънстън и иска от него да му подкове копитцето, дръзкият ковач започва да върши работата толкова болезнено, че накрая клиентът се моли за милост. Пощаден е само при условие, че никога няма да стъпва на място, където има подкова.

За съжаление, над входа на едноименната църква очевидно не е била закачена такава. Съдбата на това място изглежда така, сякаш Дяволът лично се е заел да я определя. През 1666 г. Големият пожар в Лондон оставя постройката в плачевно състояние. По-късно храмът е изцяло съборен, за да бъде пострен наново. Всички усилия обаче отиват по дяволите през 1941 г., когато St Dunstan-in-the-East е почти унищожен от бомбардировките по време на зловещия Blitzkrieg на Втората световна война. Все пак съхранени остават чаровната камбанария, както и усещането за свято спокойствие на територията на църквата.

London Secret Gardens

Фотограф: Laura McGregor

London Secret Gardens

Източник: garethr1/flickr

London Secret Gardens

Фотограф: Mike Quinn

Postman’s Park (Парк на пощальона)
Адрес: St Martin’s Le Grand, London EC1A
Симпатичната градинка дължи името си на факта, че едно време точно до нея се е намирала пощенската централа на града. А служителите на тази централа обичали да си прекарват обедните почивки в парка, без изобщо да им присяда от мисълта, че е създаден не върху едно, не върху две, а върху цели три църковни гробища. Те са затворени през 1852 г., когато със закон е забранено да се погребват повече хора в центъра на Лондон.

Postman’s Park буди асоциации за смърт и в още един аспект. Понастоящем мястото е известно най-вече с т.нар. Мемориал на героичната саможертва. Става въпрос за десетки плочи, които увековечават подвига на достойни личности, загинали в стремежа си да спасят други хора. Например: „Алис Айрис. Спасила 3 деца от горяща къща … на цената на собствения си млад живот“.

Почитателите на пощальонския парк са влюбени и в една стара чешма, която предлага разхлада не само за хората, но и за животните – хитро е измислена каменната „паничка“ в основата!

London Secret Gardens

Фотограф: Sheldon Goodman

London Secret Gardens

Фотограф: Tisha B.

London Secret Gardens

Източник: littlelondonobservationist.wordpress.com

Hampstead Pergola and Hill Gardens (Пергола и Градините на хълма в Хампстед)
Адрес: N End Way, Hampstead Heath, London NW3 7
Още впечатляващи останки. Тук обаче, за разлика от случая със „Св. Дънкан на Изток“, говорим за по-внушителен мащаб и занемарен стремеж към разкош. Въображението ни бърза да си представи какво ли не, смразяващи кръвта призраци и фатални събития, за да си обясни руините от снимките. Всъщност, историята не е нищо особено.

Навремето, в началото на миналия век, богат и влюбен в градините лорд решил да си угажда. Построил внушителна къща, която нарекъл The Hill (Хълма), а след нея поръчал и красивата Pergola. Перголите по принцип са прости градински конструкции, пристройки, но специално тази пергола в Хампстед представлява незабравима гледка. Предназначението ѝ било да служи като сцена за екстравагантните партита на лорда… Както и да му осигури спокоен отдих след тях. Не ви ли звучи като някакъв лондонски вариант на Великия Гетсби? За съжаление (или, от нашата урбекс гледна точка, за радост) след смъртта на въпросния лорд никой не е поддържал постройките и градините. Днес ги стопанисва единствено природата.

London Secret Gardens

Фотограф: Ludovica Uggeri

London Secret Gardens

Фотограф: William Wallace

London Secret Gardens

Фотограф: William Wallace

Kensington Roof Garden (Покривната градина в Кенсингтън)
Адрес: 99 Kensington High St, London W8 5SA
Тя също попада в списъка с лондонските тайни градини, въпреки че е трудно да се каже какво прави там. Известна е по цял свят като една от най-красивите покривни градини, oсвен това е свърталище на знаменитости. Явно е някаква всеобща международна тайна, но ние нямаме нищо против да разкажем и за нея. Нека в статията има нещичко и за почитателите на поддържания лукс.

Издигаща се на 30 метра над градските улици, Покривната градина в Кенсингтън разполага с езерца, мостчета, пътеки, различни места за отдих… Състои се от три части, коя от коя по-атрактивни:

– английска градина с дървета, в която живее и фламингово семейство;

Източник: virginlimitededition.com

Източник: virginlimitededition.com

– испанска градина с фонтани и палми, вдъхновена от известния дворец Алхамбра в Гранада;

London Secret Gardens

Фотограф: Tony Hall

– градина в стил Тюдор, заобиколена с характерна ограда.

London Secret Gardens

Източник: virginlimitededition.com

Достъпът до цялата тази прелест е свободен и всеки може да ѝ се наслади, освен в случаите, в които покривната градина е запазена за частни събития. Лошото е, че такива случаи има постоянно.

London Secret Gardens

Източник: virginlimitededition.com

London Secret Gardens

Източник: virginlimitededition.com

London Secret Gardens

Източник: virginlimitededition.com

Chelsea Physic Garden (Лечителската градина в Челси, Лондон)
Адрес: 66 Royal Hospital Rd, London SW3 4HS
На посочения адрес, откъм улица Swan Walk, ще откриете скромния вход към една от най-старите ботанически градини във Великобритания. Зад желязната порта от снимката са побрани над 5000 вида растения с интересно хранително, медицинско и историческо значение. Но дори посетител, който не страда от никакви ботанически интереси, би си изкарал приятно на това място. Обстановката напомня на всички онези симпатични зелени градини, които сме си представяли, четейки „Алиса в Страната на чудесата“, „Зайчето Питър“ и други английски класики като деца.

London Secret Garden

http://thesmellofroses.com/

London Secret Garden

Фотограф: DS Pugh

London Secret Garden

Фотограф: Angela Bunt

Пожелаваме на всички, които ще пътуват до Лондон, да имат достатъчно време, за да свърнат от всеизвестните туристически маршрути и да потърсят своите собствени тайни градинки! А за да разглеждате онлайн още урбекс обекти в различни градове по света, следете новите публикации на Urbex.bg във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Урбекс

На 5 април 1925 г. на остров Св. Кирик, отстоящ само на 250 м от град Созопол, започва строителството на сграда, която в следващите няколко…

Вървим по прашния айтоски път, покрай безкрайна ограда от бодлива тел, и се оглеждаме за най-подходящото място, откъдето да се промушим. Намираме го в един…

Слънце, плаж, крясък на гларуси и безкрайна морска синева… С тези думи най-общо можем да опишем нашето крайбрежие в летни условия. Като добавим и две-три…

Преди няколко седмици се отправихме на виртуална разходка от Мароко до Индия в компанията на фотографа пътешественик Иво Даскалов. Днес той отново гостува на Urbex.bg…