от -

Напоследък съдбата все по-често ни поставя в ситуации, които ни карат да вярваме, че няма случайни съвпадения. За всяко нещо си има причина, независимо дали към настоящия момент сме наясно с нея, или не. Вече сме ви разказвали как станахме доброволци в родопското селце Киселчово. Там срещнахме писателката Мона Чобан, която полага огромни усилия да съживи едно от българските села, обречени на разруха. Тъкмо тя беше избрала доброволците, чиято задача бе да реновират няколко стогодишни постройки – прекрасни хора, отдадени на достойна за възхищение кауза. Сред младежите и девойките, които срещнахме в Киселчово, беше и Борис Зафиров от Пловдив.

Борис е театрален артист на свободна практика и ценител на изкуството. Следи с интерес какво се случва в света на киното и се старае да е в час със съвременната музикална сцена. След края на престоя ни в Киселчово се разделихме с обещания да се срещнем отново – обещания, които съдбата беше решила да сбъдне.

Около година по-късно, по време на едно изненадващо пътуване до Пловдив, паркирахме на улица близо до центъра и тръгнахме без план и посока по първата пряка, изпречила се пред очите ни. Няколко крачки по-късно видяхме силуета на сграда със соц излъчване, която помислихме за изоставена. Веднага се насочихме към нея, а насреща ни – Борис! Оказа се, че това е прословутото кино “Космос”, което отдавна беше влязло в полезрението на нашия екип като интересен урбекс обект с богато минало и любопитно настояще.

Историята на кино “Космос” започва преди повече от 50 години, а нуждата от киносалон прераства в мечта. Мечтата за функционално здание, въплътило в себе си най-модерните архитектурни и инженерни решения за времето си, в което пловдивчани да се наслаждават на магията на седмото изкуство.

Първоначалният проект предвижда на улица “Гладстон” да бъде построена кинозала за 900 души, с амфитеатрално разположение на местата. Заради високите летни температури е решено покривът да бъде подвижен, а достъпът до второто ниво на сградата да се извършва посредством висяща от тавана стълба.

Кино "Космос" в Пловдив

Както често става обаче мечтите не винаги се сбъдват и поради съвсем прозаични причини от началната идея на архитектите Любомир Бонев и Любомир Шинков, остават само 900-те места за сядане. Покривът е конвенционален, а висящата стълба – забравена. Въпреки това на 10.01.1960 г. започва строителството на бъдещото кино “Комсомол”. Сградата е завършена 4 години по-късно и на 5.09.1964 г. отваря вратите си за посетители. Първата прожекция е на филма “Тринадесет дни” и веднага става ясно, че разминаването с първоначалния план не е лишило салона от функционалността му – зрителите се чувстват удобно в модерните кресла, с които е снабдена залата, а 14-метровият екран е достатъчен, за да могат и тези от най-крайните редове да наблюдават ясно подвижните образи.

Кино "Космос" в Пловдив

Кино "Космос" в Пловдив

В следващите години интересът към киното нараства значително и то се превръща в едно от най-важните културни средища в Пловдив. Тук се провеждат премиерите на различни български филми и се прожектират световни филмови класики от двете страни на Желязната завеса. Съвсем разбираемо, опашките за билети винаги са огромни, а хората се тълпят, за да гледат отново и отново любимите си филми. Този романтичен период от историята на кино “Комсомол” продължава почти 30 години.

След 1989 г., в духа на витаещите из страната промени, името на киното е заменено с политически неутралното название “Космос”. Това събитие бележи началото на последното десетилетие от активния му живот. Не толкова модерно, както преди, но все така обичано от пловдивчани, то продължава да работи до 1999 г., когато, споделяйки съдбата на останалите киносалони в България, окончателно затваря врати.

Кино "Космос" в Пловдив

Кино "Космос" в Пловдив

Следват няколко години, в които функционират само двете фоайета на зданието. В тях последователно се помещават дискотека, игрална зала с електронни игри и компютърен клуб. Последният в буквален и преносен смисъл затваря вратата и киното окончателно попада във владение на Изоставата.

Тихомълком през 2013 година киното от общинска става частна собственост, защото някой си е харесал парцела и е решил, че на мястото на старото кино може да построи… паркинг! Гражданите на Пловдив обаче не са готови толкова лесно да се откажат от емблематичната за града сграда – след организиране на градски инициативен комитет и писане на десетки писма, се случва немислимото. Статутът отново се обръща, а договорът за строеж се разваля. Постигнатото е прецедент за България, който показва, че ако хората не застанат зад интересите си, няма кой да го направи вместо тях.

Скоро след случайната (или не?) среща с Борис, се видяхме още веднъж с него, този път съвсем нарочно, за да ни разкаже за проекта “Културен Космос”, в който той взима активно участие.

Преди три години 9 човека решават, че искат да спасят натовареното с толкова много спомени здание и организират сдружение с нестопанска цел – Колектив Кино Космос. В него вече участват 15 души, експерти в следните области: културен мениджмънт, мениджмънт на проекти, графичен дизайн, кино, театър, фотография, журналистика, архитектура, младежко развитие, екология, общество. След задълбочен анализ на нуждите на обществото в лицето на културни оператори, местни културни институции и артисти, както и на интересите на гражданите, творците и бизнеса, ентусиастите разработват “Културен Космос” – проект за самоиздържащ се многофункционален културен център, който да се помещава в сградата на кино “Космос”.

Кино "Космос" в Пловдив

Кино "Космос" в Пловдив

Концепцията на Колектива е залата да бъде предназначена за културни събития, а във фоайетата, които в момента приютяват различни изложби, да бъдат обособени споделени работни пространства, книжарница, кафене, детски кът. “Самоиздържането” ще се състои в това, че приходите от разположените в сградата пространства за работа и култура ще се използват като субсидии за театър, кино и други видове изкуство.

През 2014 година членове на Колектив Кино Космос, заедно с Община Пловдив и Фондация 2019, представят обекта Кино ”Космос” пред Комисията за Европейска Столица на Културата. От началото на кампанията Колективът използва личните си контакти и популяризира каузата сред разнообразни публики във и извън страната.

Ако идеите на Колектива се превърнат в реалност, реновираното кино “Космос” ще бъде със запазен оригинален облик и ще продължи да носи духа на една отминала епоха, но във вътрешността му ще се провеждат модерни фестивали, културни мероприятия, форуми, дискусии, прожекции, творчески ателиета и работилници.

Кино "Космос" в Пловдив

Кино "Космос" в Пловдив

Разказвайки ни за проекта “Културен Космос”, Борис подчертава, че кметът на Пловдив вече е обещал публично да предостави субсидии за ремонта на кино “Космос”. Това всъщност е резултат от още една спечелена битка – победата е извоювана отново от онези, които не се страхуват да застанат зад идеите си и да ги отстояват. Сигурни сме, че Колектив Кино Космос няма да позволи предвиденият ремонт да бъде само проформа, тъй като сдружението ще участва активно и в този етап от реализацията на проекта.

Искрено се надяваме Колектив Кино Космос да реализира идеите си успешно и във възможно най-кратък срок! Дори в момента кино “Космос” може да служи като светъл пример, че всяка изоставена сграда може да се оползотвори и да получи втори шанс. След осъществяването на проекта “Културен Космос” пък Пловдив ще се сдобие с прекрасно пространство за култура, изкуство, образование и работа. Пространство, за което непременно ще ви разкажем, щом отвори врати!

Разберете повече за “Културен Космос” или прочетете презентацията на проекта още сега!

За още пътешествия до интересни обекти станете част от Urbex.bg във Facebook и Instagram!

Кино "Космос" в Пловдив

Кино "Космос" в Пловдив

Сподели

Още от Урбекс

Годината е 1961-а, денят – 12 април. Човечеството най-после е осъществило отколешната си мечта да достигне Космоса – съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първия пилотиран…

Подозираме, че за първи път сте чули (прочели) нещо за „урбекс туризъм“ при първото си посещение в Urbex.bg! Но какво означава това понятие, питате се…

От известно време чрез страниците на нашия сайт ви разказваме историите на различни хора, решили да загърбят рутинното ежедневие на големия град и да се…

Архитектурните спомени от червеното минало на страната още дълги години ще напомнят с масивното си бетонено присъствие за онзи така спорен период от новата ни история….