от -

ШОК! СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ! В изоставените сгради има много повече интересни находки, отколкото в средностатистическия български музей.

Не ни разбирайте погрешно, нямаме нищо против музеите. Ала в един момент, когато преживееш поредната неприятна случка, разочарование или неуспешен опит да посетиш някой от тях, след като си бил четири часа път (но не с камили!), реалността ти удря шамар и осъзнаваш каква всъщност е ситуацията.

Ако и на вас ви е омръзнало да обикаляте немили-недраги по въпросните туристически дестинации, окичени с табели “Стойност на проекта: 3 млн.лв”, в които нито експозицията, нито познанията на т.нар. “екскурзовод” струват повече от 3 лева, имаме алтернативно предложение. Разберете с какво едно посещение на изоставен обект превъзхожда конвенционалните уикенд идеи за културен туризъм.

1. Изоставените сгради са отворени за посещение от понеделник до неделя, без почивен ден. Колко пъти сме се опитвали да посетим някой музей и противно на очакванията – тъкмо през уикенда неговият персонал почива!

2. Урбекс обектите работят целогодишно. Няма опасност посещението ви да бъде провалено, защото някой тъкмо тогава е в отпуск. И никой не го замества!

3. Местата, потънали в разруха, са достъпни денонощно. Трябва само да носите със себе си осветление и всичко ще бъде наред. Вижте как да изберете перфектния челник, който ще ви служи вярно във всяка ситуация!

4. Няма тълпи. Нито опашки. Просто отивате, разглеждате и си тръгвате. Снимате на спокойствие, без нечия мърлява маратонка да е влязла тихомълком в кадъра ви.

5. Не е нужно да чакате да се сформира група, за да влезете. В някои музейни обекти е задължително да влязат поне 5 човека например, за да се осъществи посещението.

6. Безплатно е – няма вход, нито такса за снимки. Ако все пак някой на входа ви поиска левче, най-вероятно е бездомник, намерил подслон под рушащото се здание.

7. Никой от вашите приятели няма селфи там. Впрочем, не говорим само за паметника на Бузлуджа, нали знаете?!

Посещение в изоставена сграда

8. Може да отидете както сами, така и с приятели – и в двата случая преживяването си струва!

9. Винаги може да откриете обект, разположен наблизо – все пак сме в България, има достатъчно изоставени сгради…

10. И най-интерактивният музей няма да ви предложи толкова голяма доза адреналин!

Находка в изоставена сграда

11. Позволено е да докосвате и разглеждате отблизо всички артефакти. Но не нарушавайте основните правила на урбекс туризма!

12. Изоставените сгради представят историята в оригиналния ѝ вид, а не чрез бутафорно реставрирани експонати.

Находка в изоставена сграда

Ако вече се чудите коя изоставена сграда да посетите, последвайте ни във Facebook и Instagram – така няма да пропуснете нито една идея за урбекс разходка!

Сподели

Още от Урбекс

Напоследък съдбата все по-често ни поставя в ситуации, които ни карат да вярваме, че няма случайни съвпадения. За всяко нещо си има причина, независимо дали…

Дълбоко в гъстите гори на остров Ява, Индонезия, се извисява изоставена сграда, каквато едва ли ще видите другаде. Местните я наричат с името “Gereja Ayam”,…

Несъмнено музеят на авиацията край пловдивското село Крумово е един от най-интересните у нас. За 25 години в него са събрани над 6800 експоната и около…

Годината е 1961-а, денят – 12 април. Човечеството най-после е осъществило отколешната си мечта да достигне Космоса – съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първия пилотиран…