от -

Българското Северно Черноморие обикновено остава малко встрани от суетата и глъчката на южните ни морски курорти и все още е сравнително непознато за голяма част от туристите. Това обаче в никакъв случай не е недостатък – напротив! Спокойствието и красотата на тази част от крайбрежието ни превръщат района в идеална дестинация за всеки любител на приордата.

Благодарение на нашите приятели от къща за гости „Левана“ успяхме да разгледаме част от красотите на Северното Черноморие и да научим много за неговите уникални особености…

Болата:

Болата

1. Местността Болата е част от резерват Калиакра и е от голямо значение за редките животински и растителни видове, които живеят на това място.

2. Сред тях са защитените земноводни и влечуги сирийска чесновница, кафява крастава жаба и шипобедрената костенурка.

3. Пукнатините и нишите в тукашните скали предлагат отлични условия за живот на местните прилепи и техните сухопътни колеги гризачи – малката и белокоремната белозъбка и сивата полевка.

Болата

4. Над 178 вида птици гнездят или преминават оттук по пътя си към бреговете на Африка.

5. Пещерите около Болата са обитавани от човека още 400 г.пр.Хр.

6. Тук е и единственият пясъчен плаж в района на Калиакра.

7. От 2013 г. заливът е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света“.

Шабла:

шабла

8. Заради многото потънали, по време на Втората световна война, морски съдове, акваторията на Шабла е предпочитана дестинация за дайвинг.

Шабла

9. Шабленският фар е най-старото запазено навигационно съоръжение по българското Черноморие.

Шабла

10. През 1951 г. тук е открито първото нефтено находище в България.

11. Според геоложките проучвания, добивът на нефт е трябвало да продължи около 20 години,  но и до днес в близост до Тюленово могат да се видят нефтени сонди.

Тюленово:

Тюленово

12. Старото име на селото е Калъч кьой  или ”село на сабята” и произлиза от гагаузкото население в региона.

Тюленово

13. През 1942 г. селото сменя името си на Тюленово, заради наличието по това време на стада тюлени монаси, за които тукашните пещери и скали предоставят чудесни условия на живот.

Тюленово

14. Брегът около Тюленово все още е почти недокоснат от цивилизацията и предлага чудесни възможности за практикуване на екстремни спортове като скално катерене, гмуркане и каякинг.

Тюленово

15. Височината на морския бряг достига до 30 метра височина, като всяка скала има свое име – Дупката, Мартина, Киприята, Ашьлъка, Канарата, Самотника.

Тюленово

16. Впечатляващите форми на тукашните скали са резултат от паралелното въздействие на рушителните сили на морската абразия и карстовия процес.

Камен бряг и Яйлата

Яйлата

17. Старото име на Камен бряг е Кая бей кьой или “Селото на каменния господар“. Названието произхожда от самотната скала Малката яйла на морския бряг пред селото.

18. Камен бряг е най-популярното място в България за посрещане на първия юлски изгрев – символът на празника “Джулай морнинг”.

Яйлата

19. Местността “Яйлата”, разположена на около 2 км от Камен бряг е осеяна с останки от древни цивлизации. Тук се намират множество каменни жилища, тракийски олтар, ранновизантийска крепостна стена и голям некропол от скитски гробници.

Яйлата

20. През 1989 г. местността „Яйлата“ е обявена за археологически резерват. Границите му обхващат крайбрежната територия, започваща северно от село Камен Бряг и достигаща на юг до курорта „Русалка“.

21. Името „Яйла“ е от тюрски произход и на български означава „високо пасище“.

Яйлата

22. Пещерните жилища на територията на резервата са над 101.

23. Над 120 пък са гробните съоръжения в откритите три некропола, издълбани в скалистото равнинно плато или в отвесните склонове.

24. В близост до „Яйлата“ се намира и популярното „Огънче“ – естествено газово находище от края на 50-те години, което продължава да гори и до днес.

Калиакра

Калиакра

25. Брегът при нос Калиакра е от клифов тип, а стръмните отвесни скали са с височина над 70 метра. Съставът на скалите е от варовик и конгломерати, споени с глина, богата на железни окиси, които дават характерния червеникав оттенък.

26. Най–ранните следи от човешка дейност по тези места датират от 4 век пр.н.е., когато областта е била населявана от тракийското племе тиризи. Те дават и първото му име – Тиризис.

27. Според античният географ Страбон тук е била столицата на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македонски и управител на Тракия, който криел в пещерите край носа несметните си съкровища, заграбени още при походите срещу Персия.

Калиакра

28. Името “Калиакра” за първи път се споменава през 1318 г. върху географска карта, съставена от италианеца Петрус Весконте.

29. На гръцки Калиакра означава „красив нос“.

30. Разположеното по тези земи Карвунско княжество на владетелите Балик и Добротица става едно от последните български владения, които попадат под османско владичество.

Калиакра

31. На 31 юли 1791 г. руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков разбива многократно превъзхождащата го турска армада на Хюсеин паша. С тази победа завършва Руско-турската война от 1787 – 1792 г.

32. Най-известната легенда е за 40-те български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях била Калиакра, на която е кръстен носът. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“ в тяхна памет.

Калиакра

33. Калиакра е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

34. Това е и една от първите защитени територии в България, обявен за природен резерват през 1941 г. Днес защитената зона обхваща сухоземна територия и акватория с обща площ 687,5 хектара.

35. Поради местоположението му нос Калиакра е особено важен за корабната навигация в Черно море. Светлинната навигация на носа се споменава в турски източници още през 13 век.

 

За да не пропуснете следващата любопитна крайморска разходка, ни последвайте във Facebook!

Сподели

Още от На път

Нали знаете, че най-приятното скривалище от непоносимите жеги е в планината? Нашият читател господин Захариев съвсем наскоро е посетил едно страхотно кътче в Родопите в търсене…

Влечението ни към Родопите е неудържимо и тъкмо тази част от България познаваме най-добре от всички. В него има безброй възможности за туризъм и дори…

Необятни са красотите на малката ни родина. Необятни като Вселената, създала толкова много чудеса на едно място, но също така необятни и като човешката глупост,…

Малко преди да пуснем Urbex.bg, бях попаднала на поредица от снимки, правени из Северна България от Джеймс Краучмън. Сред тях имаше невероятни кадри – планински пейзажи, емоционални…