от -

Сигурно сте чували какво ли не за съвременните тийнейджъри. Че са мързеливи. Глупави. Обсебени от смартфоните си. Ние ненавиждаме обобщенията и се опитваме да ги опровергаваме всячески – най-често с конкретни примери…

Цветан Иванов е младеж, на когото искрено се възхищаваме! Той е само на 16 години, но вече е открил страстта на живота си – колоезденето. Цецо е скромен, интелигентен и целеустремен. Повече за него обаче казват действията му. Той организира колоездачна обиколка на България, която ще се проведе през лятото на 2016 година. Ако всичко мине по план, ще бъде първият непълнолетен българин, инициирал и взел участие в подобно мероприятие.

Ние сме убедени, че той заслужава да постигне целта си! Все пак Цветан е човек, който в компанията на колелото си е способен да измине 160 километра за един ден или да изкачи труднодостъпен планински връх! През 2015 година участва в нелеката обиколка на Родопите, заедно с други негови съмишленици. В началото на месец май 2016 година пък е получил покана от софийския вело клуб “Velocity” да се присъедини към неговите състезатели, която на драго сърце е приел.

Родом от Бобов дол, Цветан учи в Дупница – в гимназия “Христо Ботев”, паралелка “Биология и химия”. Въпреки непрестанните тренировки, младежът рядко пропуска учебни занимания. Надяваме се вече сте забравили предразсъдъците, които може би таите към “днешната младеж”. Разберете повече за Цветан, който е отличен пример за подражание, поне според нашата скромна оценка…

По пътя за Седемте рилски езера

По пътя за Седемте рилски езера

Кога се запали по колоезденето и как стана това?

От малък обичам да карам велосипед, но го използвах единствено като средство за придвижване. Водех застоял начин на живот и само се чудех коя компютърна игра да започна.

Един ден обаче попаднах на видеото на моя приятел Пламен Петков – “От София до Бургас с колело“. Изгледах го и си казах “Искам да карам колело, искам да почувствам тази свобода!“.

И така, започнах с преходи по 10-15 км, за да свикна. Въпреки малкото колело, въпреки болките в коленете, които то ми създаваше, не се отказвах. Същевременно с интерес следях какво прави Пламен. През лятото на 2014 година вече се чувствах готов и се включих в поредната обиколка на България. Чувствах се на седмото небе, а въпреки че колелото ми беше евтино, тежко и малко, не се отказвах, а въртях с пълни сили.

Днес изминавам преходи от порядъка на 200-300 км, без да се замислям много. Всичко опира до нашата воля и това колко силно искаме нещо!

Цецо на връх Снежанка след 220 км преход

Цецо на връх Снежанка след 220 км преход

Спомена болки в коленете – имаш ли други проблеми вследствие на активното физическо натоварване?

Болките в коленете се появяваха, когато бях с по-малък размер велосипед от необходимия за мен, но сега също ги има от време на време. Например при дълги натоварвания, изминати без необходимата почивка. При нас, мъжете, е малко по-особена ситуацията заради слабините, но има гелове, които предпазват от протъркване и болки., както и специално колоездачно облекло, което носи допълнителен комфорт.

А какво ще кажеш на своите връстници, които са толкова далеч от идеята за активен начин на живот? Доколкото разбирам, спазваш режим – не пушиш, не пиеш…

Нито пия, нито пуша и нямам намерение да го правя, защото така се чувствам добре в кожата си! Чувствам се здрав и свободен, а човек се нуждае само и единствено от това.

Бих посъветвал своите връстници, а и всички хора впрочем, да се замислят над това как се чувстват – щастливи ли са, когато са пред компютъра и се тъпчат с безалкохолни и чипс, чувстват ли се добре?

Когато осмислят всичко това, нека поразмишляват и над това как биха се чувствали, ако отидат да спортуват сред природата или излязат на разходка в парка. В петък вечер да се приберат след каране или някакво друго спортно натоварване, изтощени, но за сметка на това щастливи, а не пияни и доволни от това, че са издържали на повече пиене от приятелите си!!! Спортът би помогнал на всеки. Той те изгражда като човек, характер, личност. Спортът е здраве, независимо какъв е, а колоезденето е свобода. Свобода, която никой друг спорт не може да ти предостави!

Стръмни баири преди Църногорския манастир...

Стръмни баири преди Църногорския манастир…

Коя е най-трудната ситуация, в която си попадал, докато си карал сам?

По време на всяко каране се случва нещо, с което да го запомниш и нещо, което да изпробва волята ти. Най-тежките карания са ми били в дъжд и вятър, но ще помня дълго едно преживяване. Бях тръгнал за Македония и на 1 км от границата на баира скъсах верига. Молих българи, които бяха спрели там, за клещи, за да я стегна, но никой не се отзова, а ме гледаха с пренебрежение. Може би защото бях с колело и багаж, са си помислили кой знае какво за мен…

Но едни мотористи от Италия видяха как бутам и спряха, заприказвахме се с единия от тях и като му обясних какво е станало, веднага се отзова. Стегнахме веригата, колкото да се спусна до Кюстендил за нова. Поддържам контакт с този човек и винаги бих му помогнал и приютил вкъщи! Преди всичко бъдете Човеци – едно малко усилие от ваша страна след време би ви се върнало “с лихвите”!

Връх Виден и най-силният вятър, в който Цецо някога е карал - 55 км/ч!

Връх Виден и най-силният вятър, в който Цецо някога е карал – 55 км/ч!

Връх Колош в разгара на зимния сезон.

Връх Колош в разгара на зимния сезон.

Колко често караш колело? Как решаваш накъде да се отправиш?

Карам, когато съм свободен. Имало е месеци, в които карам всеки ден, всичко е относително. Относно това как решавам накъде да тръгна – имам любими дестинации, една от тях е Паничище. В общи линии зависи от времето, с което разполагам – спрямо него преценявам докъде мога да отида и дали ще успея да се върна.

Участваш ли в състезания? Кои са най-важните призове за теб, които си получавал?

От миналата година участвам в състезания. Участниците във всяко състезание мислят за мястото, което ще заемат. Ще излъжа, ако кажа, че аз не го правя. Но освен мястото, на което ще се наредя, гледам да се веселя и заредя емоционално. Най-важните призове не са медалите и грамотите, най-важните призове са реакциите на семейството и приятелите! Само те носят истинско щастие!

Кои български върхове си изкачил с колело?

Малко са върховете в България, на които съм се качвал без колело. Аз и велосипедът ми сме едно цяло. Изкачвали сме Мусала, Черни връх, Ботев, Руен, Голям Перелик – това са едни от най-известните и високи върхове, покорени от мен с велосипед.

Връх Мусала и посрещане на изгрева от първенеца на Балканите.

Връх Мусала и посрещане на изгрева от първенеца на Балканите.

Алековото езеро под връх Мусала

Алековото езеро под връх Мусала

Сигурно ти се налага да караш по оживени шосета. Какви мерки за безопасност прилагаш?

Налага се, няма как да бъдат избегнати. Основното е да не правиш маневри без преди това да си дал съответния сигнал. И да не обръщаш внимание на шофьорите, които ти свирят или показват пръсти, защото при евентуален отговор би станало по-лошо. Колкото и да се пазя, не съм сам на пътя, а завися в голяма степен и от другите участници. Надявам се с годините шофьорите да станат по-спокойни и сдържани, защото едно спиране отнема няколко секунди, а един евентуален сблъсък, недай си боже, би имал необратими последствия както за колоездача, така и за шофьора…

Трети март на паметника на връх Бузлуджа

Трети март на паметника на връх Бузлуджа

Разкажи на нашите читатели повече за колоездачната обиколка на България, която организираш през 2016 година!

Организирането на тази обиколка ми е мечта от година-две. Тази година най-сетне реших да я превърна в реалност! Датите все още не са окончателни, но съм си набелязал периода 10-15 юли. Маршрутът също ще претърпи някои малки промени, които ще удължат обиколката с два-три дни.

Засега 6 човека са готови да направят цялата обиколка с мен, а десетки вече ми писаха с желание да се включат в някои от етапите. Ще спим в къщи за гости, семейни хотели и хижи – места, на които може да се пренощува за 10-15 лева. Двама мои приятели ще нощуват на палатка, но това ще направи багажа им много по-тежък.

Надявам се да намеря спонсори, които да ми помогнат в нелеката задача да си набавям нужните въглехидрати и калории на дневна база, тъй като карането в горещините изисква специална грижа за организма!

Дори да остана сам в някой етап, не бих се отказал, защото мечтите трябва да се преследват до пълното им осъществяване!

Над язовир Батак след 130 км преход

Над язовир Батак след 130 км преход

Ако и вие искате да се включите, маршрутът включва придвижване с велосипед по следната програма (обновена на 18 май 2016!)…

Ден 1: София – Монтана (през Гара Бов и Лакатник) ~ 115 км

Ден 2: Монтана – Видин (през Белоградчик) ~ 125 км

Ден 3: Видин – Оряхово (през Лом, Козлодуй) ~ 130 км

Ден 4: Оряхово – Свищов (през Белене и посещаване на природен парк Персина) ~ 150 км

Ден 5: Свищов – Русе (през Новград) ~ 95 км

Ден 6: Русе – Силистра (през Тутракан и защитената местност “Калимок-Бръшлен”) ~ 125 км

Ден 7: Силистра – Дуранкулак (през Добрич) ~ 160 км

Ден 8: Дуранкулак – Варна (през плажовете Яйлата и Болата, придържайки се плътно към крайбрежието) ~ 100 км

Ден 9: Варна – Бургас (през Обзор и Несебър) ~ 130 км

Ден 10: Бургас – Царево (с посещение на скалните образувания край Бегликташ) ~ 80 км

Ден 11: Царево – Елхово (през един отдавна забравен път, пресичащ директно Странджа планина и изпълнен с красоти, но и много баири) ~ 150 км

Ден 12: Елхово – Ивайловград ~ 130 км

Ден 13: Ивайловград – Златоград (през Крумовград и с потапяне в магията на Родопа планина) ~ 130 км

Ден 14: Златоград – Широка Лъка (през Смолян) ~ 85 км

Ден 15: Широка Лъка – Гоце Делчев (през Доспат) ~ 110 км

Ден 16: Гоце Делчев – Сандански (посещаване на Мелник) ~ 90 км

Ден 17: Сандански – Дупница/Сапарева баня (най-горещият минерален извор в Европа) ~ 100/110 км

Посетете страницата на събитието, за да го споделите с приятели и да сте в час с всички новости! А за още интервюта с прекрасни хора като Цецо последвайте Urbex.bg във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от На път

Дори в държавата, в която къмпингуващите ги грози опасност от глоби и тотална забрана за практикуване на най-любимата им дейност, все още има хора, които…

Неуморната пътешественичка и естествоизпитателка Мария Ангелова, пребродила на шир и длъж нашата страна (и редица други), се отправи на изследователска мисия из кулинарните джунгли на…

Откакто напуснахме работа и заживяхме в Родопите, вдъхновението ни придружава непрекъснато. Имаме толкова много идеи! Знаем, че няма как да променим света. Но нищо не…

Нали знаете, че най-приятното скривалище от непоносимите жеги е в планината? Нашият читател господин Захариев съвсем наскоро е посетил едно страхотно кътче в Родопите в търсене…