от -

Неуморната пътешественичка и естествоизпитателка Мария Ангелова, пребродила на шир и длъж нашата страна (и редица други), се отправи на изследователска мисия из кулинарните джунгли на Камбоджа, където тяло в уста се сблъска с различни членестоноги, приятно загнусавяли обитатели на местните чинии. Стомахът ѝ получи невероятния шанс да събере образци от гъделичкащите власинки и хрупкави тумбачета на различни видове насекоми, а самата тя любезно се съгласи да сподели с нас порция от гастрономическите си впечатления:

Според една градска легенда, след ядрена война на Земята ще оцелеят само хлебарките. Ако вие сте сред малцината случайно оцеляли хора на планета, по която пъплят само тлъстите гореспоменати насекоми, имате горе-долу две опции: да умрете от ужас или да умрете от глад. И трета, оптимистична – да си ги ловите и да си ги хрупкате за закуска, обяд и вечеря. Не звучи като мечтаното Макменю, но като за оцеляване бива. И ако апокалипсисът вече не ви изглежда толкова невъзможен, по-добре да вземете мерки.

Ако има място, на което можете да се подготвите за консумирането на всевъзможни насекоми и друга пълзяща гад, това е Азия, най-вече югоизточната й част. С тази мисия в джоба се и озовахме в Камбоджа, решени да опитаме де що ни се предложи вредител за ядене. Най-популярни се оказаха скорпионите, тарантулите, щурците. И така, първо много важно уточнение, а именно…

Къде да си намерите тарантула за вечеря?

Насекоми за ядене

Снимка: Мария Ангелова

Тази задача е доста по-лесна, отколкото изглежда на пръв поглед. Ако сте далеч от туристическите зони на Пном Пен, Сием Рийп и Батамбанг, отправете се към най-близкия пазар или просто се оглеждайте за крайпътни колички със съмнително съдържание. Обикновено местните си взимат купичка пържени насекоми и си ги хапват на място. За нашите изнежени европейски стомаси тази гледка не беше смилаема и намерихме друг вариант – като за чужденци.

Барове за буболечки

Насекоми за ядене

Снимка: Мария Ангелова

Много туристи искат да ядат насекоми, но истината е, че повечето просто не са готови за това. Затова и тук-там из Камбоджа се появяват държани от чужденци барове за буболечки, където всичките ципи, крила и крака са поднесени по един по-фин, да кажем гурме начин.

Най-известният е в Сием Рийп, града до прочутите храмове Ангкор Ват, и се казва Bug Cafe. В менюто му има скорпиони, тарантули, щурци, скакалци, копринени буби, крокодил, мравки и други техни роднини и приятели.

Всяка буба тук е поднесена с къри сос, с песто, завита в баничка, разбъркана с ориз или по друг начин, който малко да заглуши вкуса и леко да подобри вкуса. Имат си и дегустационно меню, за да може отведнъж да навлезете в дебрите на насекомното гурме.

На какво имат вкус буболечките?

Насекоми за ядене

Снимка: Мария Ангелова

Ако ги хапвате пържени, като камбоджанците, повечето се оказват изненадващо приятни. Леко наподобяват обелката на слънчогледовата семка като вкус и са хрупкави като солети. А объркани в къри, няма и да ги усетите. От щурците, скакалците и копринените буби бяхме готови да си поискаме още. Водната буболечка беше жилава и безвкусна. Червените и летящите мравки бяха с деликатен, леко пикантен вкус.

А тарантулата?

Насекоми за ядене

Снимка: Мария Ангелова

Краката й са хрупкави като препържено месо. Добре е да започнете оттам. Веднъж спрете ли да се смущавате от космите по тях, всичко става лесно. Все пак, не забравяйте, че Камбоджа е бедна страна и не всеки може да си позволи лазерна епилация. После отваряте обвивката на тялото и вътре изненадващо ви очаква крехко бяло месо, на вкус подобно на пилешкото. Местните ядат тарантулското дупе, но вие не го яжте. Горчиво и откровено отвратително е. Не го яжте. Знаем, че ще се изкушите да проверите колко пък  толкова е ужасно, затова ви предупреждаваме още веднъж –  не-го-яж-те!

Насекоми за ядене

Снимка: Мария Ангелова

Първо ниво успешно преминато. Следва второ ниво – ядене на прилепи на Филипините.

Предизвикателството да се ядат странни неща е от книгата „203 предизвикателства за пътешественици“

Последвайте ни във Facebook за още кулинарни пътешествия из далечни страни и стомаси!

Ако пък и вие искате да споделите впечатленията от своята екскурзия – изпратете ни вашата история на  contact@urbex.bg, за да я публикуваме!

Сподели

Още от На път

Влечението ни към Родопите е неудържимо и тъкмо тази част от България познаваме най-добре от всички. В него има безброй възможности за туризъм и дори…

През далечната 1919 г. неколцина ентусиасти предлагат в България да бъде създаден музей на авиацията, в който да бъдат съхранени за идните поколения първите аероплани,…

Те живеят мечтата ви. Мечтата ни. Хората, с които ще ви запознаем в рубриката „Около света…“, обикалят планетата, постигнали са свобода и щастие, а най-хубавото…

Железопътната линия между гарите Септември и Добринище е едно от големите достижения на българската инженерна мисъл и символ на упоритост и трудолюбие. Обожавано и  мразено…