от -

Искрено вярваме, че звездите на небето са неописуемо по-ценни от онези, които придружават името на някой хотел. При всяка удобна възможност спим на открито. Дори не използваме палатка – тя само скрива необятната космическа гледка…

Ала когато от петзвездната вила “Вучев” ни поканиха да прекараме няколко дни там, нямаше как да откажем. Бяхме наистина изкушени, но не от лукса, а от възможността да работим съвместно с хора, които също като нас са насочили всичките си усилия към една цел – да не позволят малките населени места да изчезнат от картата на България. Които искат да убедят своите посетители, че има и други занимания за почивните дни, освен целодневното излежаване в джакузито. Които повярваха в Urbex.bg и решиха да ни помогнат да разширим кръгозора си, опознавайки Велинград и околностите му.

Животът ни в Ардино, освен в работа на свободна практика, преминава и в опити за популяризиране на региона. Защото вярваме, че непопулярните български дестинации трябва да напуснат Зоната на здрача и най-сетне да влязат в новините, но не благодарение на политически скандал или кърваво престъпление, а на качествата, които притежават! Само ако се създадат условия за достоен труд в различни сфери, обезлюдяването на малките населени места най-сетне ще бъде прекратено. А България ще спре да бъде пример за безмилостна централизация без право на обжалване!

Ето защо толкова се развълнувахме, когато открихме…

Нашите съмишленици от Велинград

И така, във Велинград ни посрещна екипът на вила “Вучев” – хора, различаващи се по възраст, образование и интереси, но обединени от една простичка идея, която им дава сили ден след ден. Те искат да развият туризма в региона, за да може цялата общност да спечели. Още в първите минути от нашия разговор споделиха, че са лаици в това, което правят. Едва от година и половина се занимават с тази вила, въпреки че според нашия скромен комфортометър тя бе оценена с максимален брой точки. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация явно са на същото мнение, защото са я обявили за “Бутикова вила на 2015 година”.

Вила "Вучев" отвътре

Вила "Вучев" отвътре

Къщата се намира във велинградския квартал “Каменица”, на метри от гъстата борова гора, простираща се след края на града. Вила “Вучев” осигурява на своите посетители уют и спокойствие, защото само една група от хора може да се настани в нея – независимо дали говорим за 1, или 16 човека! Ние бяхме само двама, но това въобще не повлия на обслужването. Повлия обаче на човекопотока в сауната – винаги сме се възмущавали от факторите като пуфтящи потни чичковци и неспирно плямпащи лелки, които развалят удоволствието от това съоръжение, по презумпция създадено за релакс, а не за повишаване на психологическото напрежение…

SPA комплексът на вила "Вучев"

SPA комплексът на вила "Вучев"

Из коридорите и по стълбището са окачени безценни колекционерски снимки, от които може да научите много за историята на Велинград. Най-старата от тях е заснета през 1905 година! Има кадри от селата Лъджене, Каменица, Чепино, както и от важни исторически моменти като пристигането на първия пътнически влак на гара Лъджене, победителката в конкурса Мис Чепино 1929 г., първата пощенска картичка от с. Каменица… 

Вила "Вучев" отвътре

Вила "Вучев" отвътре

По време на нашия престой персоналът беше учтив и отзивчив, но не по добре познатия натрапчив начин. Чувствахме се като у дома си, но без неприятните задължения като чистене и готвене. А готвеното във вила “Вучев” може спокойно да се настани в списъка със забележителности във Велинград! Вместо да предлагат засукано меню с ястия като “Октопод на скара по средиземноморски” или “Трин от патешки дроб”, те залагат на традиционната българска кухня. Опитахме (това е политкоректното наименование на нашето преяждане!) какви ли не вкусотии под формата на салати, скари, мезета и десерти…

Трапезарията на вила "Вучев"

Трапезарията на вила "Вучев"

Междувременно с нашите домакини обсъдихме колко струва престоят там и какво получават посетителите срещу тази сума. Както за регионалния туризъм, така и за развитието на вилата партньорите ни имат уникална концепция – освен, че тя не може да бъде обитавана по едно и също време от различни групи (дори това да ознавача да стои наполовина празна), в цената е включена и храната. Но не каква да е, а вкусна, истинска, домашна храна. За нас беше важно да разберем, че политиката, касаеща кулинарната част на това начинание, подкрепя местните производители и представителите на малкия бизнес. Само чрез мисъл за околните може да се постигне всеобщ просперитет!

Собствениците на вила “Вучев” искат да предоставят уникално и незабравимо преживяване на своите гости, като целта им е тези думи да не бъдат просто украса върху рекламните брошури, а да се въплътят в съзнанието на посетителите под формата на спомени. Предоставят лукс от най-висок клас, а той, като всяко нещо на този свят, струва пари.

Вила "Вучев"

Вила "Вучев"

Стая от вила "Вучев"

Говорим си и за пословичната липса на качество, настанила се трайно в българските хотели. От вилата ни обясняват при какви условия биха могли да смъкнат своите цени – ако вместо ароматно вино с наситен вкус предлагат “Меча кръв” и ако вместо суджук от месо предлагат боклук, пълен с Е-та. Хипотеза, която няма как да бъде приложена на практика, защото влиза в непреодолим конфликт с техните разбирания.

Ако 100 (само сто!) човека бяха достигнали до техните изводи, туризмът в България щеше да бъде на съвсем различно ниво. Само 100 човека, които да мислят в посока развитие на държавата ни от общото към частното, и ще постигнем чудеса!

Проблеми на туризма в България

В момента се представяме пред света по два начина:

  1. “Посетете Слънчев бряг / Банско, отседнете в чисто нови луксозни хотели, играйте голф!”

Тази идея е мъртвородена. Нашите “лукс дестинации” по нищо не приличат на истинските такива. Да не говорим за голф офанзивата – поредната сфера, в която се напъваме да бъдем добри, но приличаме единствено на жаба, вторачила се във вол…

  1. “Перперикон е по-стар от Гърция” и други лишени от смисъл сравнения

Вече сме споделяли с вас своето мнение относно понятия като “българския Стоунхендж” – нямаме шанс за успех, ако рекламираме България само чрез зле измислени сравнения. Или чрез каквито и да е, впрочем! Време е да се концентрираме върху това, което имаме (а то въобще не е малко!), вместо все да надничаме в двора на съседите и да убеждаваме туристите да видят обект, който е по-по-най от този на някоя друга държава. Да не сме в Лас Вегас? “Елате да видите нашата Айфелова кула – тя е по-хубава от истинската!”…

В началото дестинацията е дърпала вилата напред, а сега е по-скоро обратното. Ето защо от екипа на обекта са решили да се свържат с нас. В рамките на четири дни имахме възможност да обменим опит и идеи, както и да опознаем природата и забележителностите във и около Велинград.

Идеи за бъдещо развитие

“Доверие” и “интерес” – това са понятията, от които зависи дали туризмът в дадена държава ще е във възход, застой или катастрофално падение. Първото гарантира безопасността на туристите – ако в дадена държава няма война, кражби, посегателства, измами, тя постепенно изгражда своя позитивен имидж пред света. Може да се каже, че туристите имат доверие в България. Защо обаче нямат интерес към нея?

Незнайно защо в съзнанието на българските хотелиери, ресторантьори, туроператори и други люде, обвързани пряко с развитието на туризма у нас, вирее нездравословната идея, че само лустросаното е интересно. Затова си строим бутафорни крепости от гипсокартон, затова предлагаме на посетителите си “Канапе с авокадо, сьомга и мед”, “Паста с хамон и чоризо” и “Фондю със сирена”, затова ги водим на голф – все неща, които нито са създадени в България, нито имат досег с нашата култура…

Простичките неща също могат да бъдат интересни, стига да разбираш от тях и да влагаш достатъчно усилия в реализирането им! Според екипа на вила “Вучев” българските градчета, които разполагат с дадености, не се развиват – липсва обслужване на ниво, не се инвестира в цялостна концепция, а всички в бранша действат сами за себе си.

От вилата разказват за срещата на посетители от остров Мавриций с нашенското кисело мляко. Не били виждали такова чудо и останали изумени! Консумирали го как ли не – със сладко, със сол, с мерудия, на филия…

Опитвайки се да приложат своята концепция за развитие на туризма в България, нашите съмишленици от Велинград използват различни методи за постигане на уникалност в предлаганата услуга. По тази причина са създали бутикова вила, която може да бъде използвана само от една група хора. С тази цел предлагат допълнителни активности, чрез които да привлекат нови туристи в района на Велинград.

Сред заниманията, които организират, са две няколкодневни пътешествия:

7 дни из България

Този пакет предлага тръгване от София, посещение на винарска изба в Карабунар, разходки и / или нощувки във Велинград, Пловдив, Батак, Ракитово, Дорково, Карлово и Казанлък. Всичко, до последния детайл, е внимателно планирано, за да може туристите да вземат максимума от включените в програмата дестинации.

3 дни в района на Велинград

Нощувки във Велинград и разходки из града, в планината и до забележителностите в региона. Екскурзия, подходяща за пътешественици с различни интереси. Благодарение на добрата организация, туристите могат да опознаят красотата на този дял от Родопите, въпреки че разполагат със сравнително малко време.

Всеки от двата пакета включва неустоими предложения за дегустация на висококачествени вина, хапване на вкусни ястия от традиционната българска кухня, както и допълнителни забавления като картинг, езда, тенис на корт, посещение в SPA комплекс и пикник.

Със съдействието на екипа на вила “Вучев” посетихме изключително много и интересни места, за които тепърва ще ви разказваме в Urbex.bg! За да не ви държим в напрежение, ще ви подшушнем, че сред тях са средновековна крепост, праисторически парк, цех за ръчно тъкани килими, най-високата гара на Балканите, исторически музей, язовир… За да не изпуснете нещо, харесайте Urbex.bg във Facebook! Защото само с общи усилия можем да променим света на туризма в България.

Сподели

Още от На път

През далечната 1919 г. неколцина ентусиасти предлагат в България да бъде създаден музей на авиацията, в който да бъдат съхранени за идните поколения първите аероплани,…

Българското Северно Черноморие обикновено остава малко встрани от суетата и глъчката на южните ни морски курорти и все още е сравнително непознато за голяма част…

Знаете ли в кое село може да посетите и истинско палеонтологично находище, и средновековна крепост със спираща дъха гледка? Вероятно няма друго такова населено място…

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили…