от -

Нали знаете, че най-приятното скривалище от непоносимите жеги е в планината? Нашият читател господин Захариев съвсем наскоро е посетил едно страхотно кътче в Родопите в търсене на прохлада и спокойствие. А красотата на пътешествието му в този край го е вдъхновило да сподели с читателите на Urbex.bg своите впечатления и снимки!

Лятото дойде, температурите в големия град започнаха да ни измъчват и все по-често ни се случваше да отправяме поглед към планината. Близостта на Родопите е толкова изкушаваща, че понякога е трудно да ѝ устоиш. Решихме, че добра дестинация за бягство е село Орехово.

Селото се намира в западната част на Родопите, на около 8 километра от село Хвойна, по поречието на река Персена. Разположено е на 54 км от Смолян, на 60 км от Пловдив и е с 1061 м надморска височина.

Орехово ни посрещна с прохладата на планината, невероятна тишина и зеленина…

Село Орехово

Естествено родопчаните, освен огромното си гостоприемство, имат и чувство за хумор – това сигурно е последният спомен за магаретата из българските села наоколо.

Село Орехово

Голяма част от къщите са типични за района, изградени от камък и с тикли на покривите.

Село Орехово

Село Орехово

Уличките са тесни и стръмни, виещи се между къщите, чиито комини пушат дори и в този сезон. Времето не забрави да покаже, че в планината нещата стоят по различен начин. Тук то може да се смени за минути и дъждът да те изненада по всяко време!

Село Орехово

Село Орехово

Като всяко село, в което някога са живели много хора, и тук има църква, магазин, кафене и прекрасна чешма.

Село Орехово

Село Орехово

В село Орехово добре се вижда контрастът между старото и новото. Много предприемачи предлагат къщи за гости, творци идват да създават своите прекрасни творби – въобще една прекрасна идилия в сърцето на Родопите!

Дори привържениците на урбекс културата, както и на други места из България, могат да открият своите обекти за посещение.

Село Орехово

Село Орехово

Напуснахме село Орехово на другия ден, наблюдавайки в огледалото за обратно виждане как се скрива зад завоя. Имахме усещането, че пак ще се върнем, защото частица от нас остана завинаги сред красивите пейзажи и аромати на Родопите.

И вие ли искате да ни разкажете за някое от своите пътешествия? Пишете ни през страницата „Стани автор„!

Впрочем… следвате ли ни във Facebook и Instagram?

Сподели

Още от На път

Стръмната пътека оформяше остри завои, а вълнението ми нарастваше – знаех, че приближаваме Дяволския мост! Въпреки че гъстите клони на дърветата не ми позволяваха да…

Откакто напуснахме работа и заживяхме в Родопите, вдъхновението ни придружава непрекъснато. Имаме толкова много идеи! Знаем, че няма как да променим света. Но нищо не…

Безброй са историческите обекти в Източните Родопи, които заслужават вниманието на туристите, но един от тях привлича с особена сила. Величавата природа на това място…

Искрено вярваме, че звездите на небето са неописуемо по-ценни от онези, които придружават името на някой хотел. При всяка удобна възможност спим на открито. Дори…