от -

Знаете ли в кое село може да посетите и истинско палеонтологично находище, и средновековна крепост със спираща дъха гледка? Вероятно няма друго такова населено място в целия свят! Отправяме се на пътешествие до Дорково – огромно село с почти 3000 души население, разположено на 14 км от Велинград, сред гъстите родопски гори.

Ако следвате табелите за “Плиоценски парк Дорково”, ще стигнете до модерна постройка, взела приза “Сграда на годината” през 2013-а. Покрита изцяло с дървесина, тя чудесно се вписва в заобикалящата я среда. Има и паркинг, така че няма за какво да се притеснявате – оставете автомобила си на него, пригответе по 5 лева на човек за вход и се потопете в един отдавна изчезнал свят!

В музея има стена – 10-метрова пейзажна диорама, чието име е „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“ – с рисунки на животните, живели в региона през Плиоцена: маймуни, хипариони, елени, носорози, тапири… Интересно е да се отбележи, че по онова време климатът на Балканите бил субтропичен – много по-топъл и по-влажен, отколкото в момента.

Посетителите имат възможност и да чуят звуците, които са издавали обитателите на тези земи. Благодарение на озвучителната система, преживяването става още по-интересно.

Плиоценски парк в село Дорково

Основният акцент в парка обаче е поставен върху най-яркия представител от периода на Плиоцена. В средата на помещението се издига огромна реалистична скулптура на мастодонт от рода “Ананкус анвернензис”, наричан още “овернски мастодонт”, заради френската област Оверн, в която за прът път се провеждат по-задълбочени изследвания на този вид. Според откритите находки, дорковските мастодонти са едни от най-ранните в цяла Европа! Показаният екземпляр е висок 3,90 м, а бивните му са по 3,50 м.

Плиоценски парк в село Дорково

Разкопките в Дорково започват през 80-те години на миналия век, когато се провежда българо-френска експедиция, продължила 68 дни. Тъй като финансирането било изцяло от френска страна, след края на разкопките за западната държава са изнесени два вагона с костен материал – 600 кости на общо 34 животински вида. За съжаление, по настоящем находките стоят в мазето на Националния музей по естествена история в Париж.

Идеята да се създаде подобен плиоценски парк на това място датира още от годините на експедицията. Музеят отваря врати на 19 септември 2013 година, а възстановката на овернския мастодонт, която може да бъде видяна в него, е единствената на Балканите.

Плиоценски парк в село Дорково

Работното време на парка е от 10:00 до 19:00 ч през лятото и от 10:00 до 17:00 ч през зимата. Входът е 5 лева – сума, която предизвиква противоречиви реакции. Личи си, че в музея са инвестирани много средства, а за изготвянето на информационните табели, витрините, диорамата, скулптурата на мастодонта и самата постройка са били необходими месеци упорит труд. Всичко е изпипано до най-малкия детайл, а атсмоферата в сградата няма нищо общо с вмирисаните коридори на музеите, изградени по времето на соца и за последно поддържани (обновявани, ремонтирани, чистени) пак тогава. Въпреки това чухме и реакции от типа на “Е, за един слон ли дадох 5 лева?!” – в крайна сметка, всеки сам си решава.

Гледка към село Дорково от паркинга на плиоценския парк

Гледка към село Дорково от паркинга на плиоценския парк

Независимо дали сте посетили плиоценския парк, или само сте се любували на сградата отвън, е време да потеглим към друга от забележителностите в района на село Дорково – средновековната крепост “Цепина”.

Пътят до нея е 6 километра – възтесничък и осеян с указателни табели. Минава през безкрайно поле, а след това се вие из гората.

Гледка от пътя към крепост "Цепина"

Гледка от пътя към крепост „Цепина“

Когато стигнете до паркинга, нямате друг избор, освен да оставите колата си на него и да тръгнете нагоре.

Средновековна крепост "Цепина"

Прочитайки “да тръгнете нагоре” обаче, не си представяйте непосилно изкачване по отвесни скали и стръмни просеки! Пътеката е широка, има парапет и е със съвсем поносим наклон.

Гледка от крепостта "Цепина"

След като стигнете крепостта, пред вас ще се открие спираща дъха гледка към долината, през която минава пътя, та чак до заснежените склонове на Пирин!

Гледка от крепостта "Цепина"

С известни уговорки е валидно следното уравнение: “изкачване + правене на пейзажни снимки и готини селфита + слизане = 1 час”

Крепостта е изградена върху връх Цепина (1136 м) и датира от Средновековието. През XI век Византийската империя я завзема, но цал Калоян отново я връща на българите. Малко по-късно тя става седалище на Алексий Слав – племенникът на Калоян, когото царят назначава за управител в Родопите. През 1207 година, след смъртта на българския владетел, деспотът Алексий Слав обявява независимост.

Крепост "Цепина"

След това историята на крепостта е наситена с битки и неочаквани обрати. През 1373 година обаче тя пада под османско владичество – една от последните български крепости, загубили битката с нашествениците.

Крепост "Цепина"

Табелите или са изтрити, или съдържат твърде лаконична информация за различните съставни части на крепостта. 

Крепост "Цепина"

Все пак става ясно, че три църкви и четири дълбоки водохранилища, вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на цитаделата са най-запазени.

Църква, еднокорабна, с апсида и притвор, XII-XVII век

Църква, еднокорабна, с апсида и притвор, XII-XVII век

_DSC0067-tile

Посещението на крепост “Цепина” ще остави у вас приятно усещане, заради ободряващата разходка сред природата, живописните гледки и възможността да видите ценни археологически разкопки.

Гледка от крепостта "Цепина"

Църквата в Дорково също е сред забележителностите на селото. Тя е разположена в центъра, на площада, а местните твърдят, че архитектурата ѝ е вдъхновена от Храм-паметника “Св. Александър Невски” в София.

Църквата в село Дорково

Центърър на село Дорково

Центърър на село Дорково

Най-близкото населено място до Дорково е Костандово – вече ви разведохме из цеха за килими, който определено си заслужава да посетите. Там ще разберете колко трудно се правят ръчно изработените килими, както и кои знатни особи са поръчали тъкано произведение на изкуството тъкмо от там – според нашата скромна оценка, това е повод за гордост за целия български народ!

Село Дорково е на 135 км от София и 82 км от Пловдив. Може да стигнете до него, като хванете отбивката за Велинград на магистрала “Тракия”, а след това завиете по пътя за Ракитово. Пътните табели са в изобилие, а местните – отзивчиви, така че няма как да се изгубите!

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

_DSC0033

Сподели

Още от На път

Какво е Случайността? Движеща сила в живота ни, подреждаща низ от мигове, които определят нашата посока. Преди броени дни въпросната покровителка на Urbex.bg бе организирала…

На 30 март открихме сезона за спане на открито. Дори посрещнахме “ейприл морнинг” на палатки близо до Белинташ въпреки силния вятър и противоречивата метеорологична прогноза!…

Когато бил малък, главният герой на този материал развил интерес към историята и изкуствата, затова в тийнейджърските му години настъпило съвсем естествено последствие от този…

През далечната 1919 г. неколцина ентусиасти предлагат в България да бъде създаден музей на авиацията, в който да бъдат съхранени за идните поколения първите аероплани,…