от -

Откакто напуснахме работа и заживяхме в Родопите, вдъхновението ни придружава непрекъснато. Имаме толкова много идеи! Знаем, че няма как да променим света. Но нищо не пречи да опитаме!

Регионът около град Ардино е изпълнен с неописуема красота. Ефирните гънки на планините и живописните цветове на горите дават сили за творчество и възможност за жадуван отдих. Ала туристите игнорират и планините, и горите… Възседнали своите автомобили, те преминават транзитно през града, отиват до Дяволския мост, там си правят едно селфи и се връщат, откъдето са дошли. Възможностите за туризъм в Ардино обаче не се изчерпват с това!

Сред забележителностите в областта е и тракийското светилище Орлови скали. Мястото е уникално, тъй като там могат да бъдат видени мистериозните трапецовидни скални ниши, разпространени предимно в централните части на Източните Родопи! До величественото светилище се стига по пътека, която първо се вие нагоре, а после се спуска надолу. Знаем, че изкачването не е любимо на повечето посетители. Красотата на Орловите скали обаче си заслужава всяка крачка по склона, затова ни хрумна да направим “Пътека на ардинската поезия”.

Орловите скали край град Ардино

Чрез нея се опитваме едновременно да популяризираме част от културата на град Ардино и да осигурим оправдание на хората, които честичко спират, докато се изкачват. Отсега нататък, ако някой реши да им дава зор, те ще могат да му кажат, че са се зачели в прекрасните стихове на местни поети и затова не припкат нагоре като планински кози!

Симпатичните табелки, които собственоръчно изписахме, лакирахме и монтирахме, показват на туристите поезия, дело на Ахмед Емин Атасой, Дамла Кочева, Наджи Ферхадов, Недялка Тодорова, Сабахатин Али, Сабина Садова и Саффет Ерен.

Орловите скали край град Ардино

От Пътеката на ардинската поезия се виждат Орловите скали

Вярваме, че има много други малки градчета, които също заслужават повече внимание, отколкото получават в момента. Ако нашата идея ви харесва и бихте искали да направите нещо подобно в своето населено място, ето през какво минахме, за да реализираме Пътеката на ардинската поезия:

Първо отидохме в читалището на града – “Родопска искра”. Оттам взехме всички налични стихосбирки на ардински поети и избрахме подходящи за нашия проект стихове – предимно посветени на природата.

После се опитахме да намерим дъски, на които да напишем стиховете – това се оказа сложна, но не невъзможна задача. По сложен алгоритъм – през познат на приятел на един от нашите съмишленици от града – се свързахме със собственика на „Крис Мастер“ ЕООД в Бял извор, който ни даде перфектната дървесина за табели.

Пътека на ардинската поезия

Още същия ден, с двайсетина дъски в багажника, отидохме до “края на асфалта” или иначе казано – началото на екопътеката към Орловите скали. Тръгнахме по нея бавно, за да планираме броя и разположението на табелките със стихове.

Дойде реда на най-пипкавата част – написването на табелките. Решихме да използваме пирограф, тъй като чрез него се постига красив ефект върху дървесината, без да се нарушава естетиката на гората, през която минава Пътеката. За пръв път боравихме с такова чудо, но ни беше много интересно! За да сме сигурни, че резултатът няма да е плачевен, изписахме стиховете първо с молив. Използвахме зелена боя само за табелката, информираща туристите през какво им предстои да преминат.

Пътека на ардинската поезия

Пътека на ардинската поезия

Пътека на ардинската поезия

Писане с пирограф

След това старателно лакирахме по два пъти всяка табелка с яхтен лак, за да я предпазим от природните стихии, на които неминуемо ще бъде подложена, докато си обитава послушно отреденото ѝ място в гората.

Още преди да започнем работа по табелките, разказахме на Държавното горско стопанство на град Ардино за инициативата и получихме тяхното разрешение да поставим табелките на пътеката за Орловите скали. Ето защо, когато лакът изсъхна, трябваше само да ги закачим за дърветата.

Пътека на ардинската поезия

Пътека на ардинската поезия

Когато нямаш желание да направиш нещо, казваш, че нямаш време и нямаш пари. Не търсиш начин, а оправдания. Ето защо е важно да споделим и колко точно струва да се направят няколко табелки, които ще направят разходката в планината още по-приятна и за туристите, и за местните.

Платихме 85 стотинки за пирони, 6 лева за една кутия яхтен лак и 2 лева за четка. По-скъп беше трудът ни – през последните няколко седмици сме отделили общо около 24 часа за надписване на дъските, 4 часа за лакиране и 2 часа за монтиране. Колкото и изтъркано да звучи, важното е да имате желание за действие! Решите ли, са ви нужни само 10 лева и 30 часа труд, за да се сдобие и вашето населено място с интересна пътечка.

Пътека на ардинската поезия

Пътека на ардинската поезия

Каним ви да посетите Пътеката на ардинската поезия при първа възможност – сигурни сме, че разходката в гората ще ви хареса!

Нашата идея нямаше да бъде реализирана без помощта на Гюлай Сюлейманова, Дамла Йорданова, Ергюн Алиосманов, Леман Кочева, Митко Юручев, Нурай Хайрулов, Цветан Бисеров. Благодарение на тяхното съдействие, всички посетители на Орловите скали ще могат да минат по Пътеката на ардинската поезия!

За да следите отблизо какви ги вършим в Ардино и не само, ни последвайте във Facebook и Instagram!

Пътека на ардинската поезия

Сподели

Още от На път

Зад Urbex.bg стоим двама души – аз и Ицо. По време на своите приключения обаче често всъщност сме фантастично трио, тъй като Жоро е наш…

Българското Северно Черноморие обикновено остава малко встрани от суетата и глъчката на южните ни морски курорти и все още е сравнително непознато за голяма част…

Безброй са историческите обекти в Източните Родопи, които заслужават вниманието на туристите, но един от тях привлича с особена сила. Величавата природа на това място…

Познавам един англичанин, който снима с лентов фотоапарат и винаги има план. Или поне така си мисли… Планът му беше да ни дойде на гости…