от -

Защо хората изпитват толкова болезнен дискомфорт да останат сами? Стотици пъти съм чувала оправданието “Няма с кого да отида там”, и то в разговори с различен контекст – спорт, забавление, пътуване… Няма нищо страшно да останеш насаме със себе си. Да събереш мислите си, да послушаш сърцето си. Без да е необходимо да се съобразяваш с нечии нестихващи изисквания и оплаквания. Защото винаги има такива!

Днес ще се опитам да разкрия пред вас някои от най-приятните страни на соло пътуването. Но за да разберете дали това е “вашето нещо”, първо започнете с малки стъпчици в правилната посока. Седнете сами в заведение, поръчайте си кафе и се полюбувайте на околния забързан свят. Потичайте в парка в компанията само и единствено на любимите си песни. Отидете на кино и купете един билет. Надсмейте се мислено над неразбиращия поглед на касиерката, защото тя едва ли някога ще има възможност да достигне до вашите житейски изводи.

Ако завършите успешно това кратко обучение, преодолявайки синдрома “Ами какво ще си помислят хората за мен?”, има шанс да преминете на следващото ниво. Недейте да си въобразявате, че когато прекарвате време сами на места, на които “не се прави така”, сте загубеняци. Всъщност сте сред малкото печеливши, способни да се възползват от всяка ситуация и да вземат най-доброто от нея.

“Хората сме социални животни” повтарят като мантра онези, които се страхуват да се озоват сами на обществено място. Но “сам” не на всяка цена означава “самотен”. Пък и е далеч по-добре да си сам, отколкото зле придружен!

Мъдростта на соло пътешествениците се учи само чрез практика. Затова следващия път, когато планирате някакво пътуване, не се отказвайте от мечтата си, само защото няма с кого да отидете. Отидете със себе си! Ето и няколко причини, заради които си струва да го направите…

Соло пътуването носи познание за живота и учи на мъдрост

Нищо не може да се сравни с усещането да се събудиш на чуждо място и да имаш възможността да го опознаеш, както ти искаш. Тази мисъл действа ободряващо и успокояващо. Е, със сигурност ще изпитате страх, несигурност или пък самота по време на първите няколко соло пътувания. Тъкмо чрез целия спектър от емоции обаче ще осигурите хармонично съществуване на своята авантюристична душа, която (дори да не е споделяла това с вас до момента) има фобия от рутината.  

“Ако не живееш на ръба, заемаш твърде много място”

Озовете ли се сами някъде по света – в голям град или в дивата природа – ще усетите отдавна забравените си инстинкти за самосъхранение. Те ще ви напътстват и ще се превърнат във ваши приятели, на които наистина може да разчитате.

Когато започнете да пътувате сами, ще осъзнаете колко много граници са ви поставяли околните. Колко време сте изгубили в опитите си да удовлетворите желанията на всички присъстващи. И как, в повечето случаи, никой не се е съобразявал с вас.

Ще разберете толкова много за себе си и за своите интереси! Искате в даден момент да посетите някоя забележителност? Просто отивате! Срещате шумна компания, в която ви се струва, че има интересни събеседници? Просто се присъединявате към нея! Вие определяте темпото на пътешествието, изготвяте предварителния план и нанасяте промени в програмата. Притежавате цялата свобода на света да изживеете незабравими мигове, опознавайки нови места, хора… и себе си.

Човешките възприятия стават осезаемо по-чувствителни, когато са в непозната обстановка. Това е част от механизма за оцеляване, с който природата ни е снабдила още при появата ни на този свят. Докато пътувате сами, вие ще отключите сетивата си по съвсем естествен начин. Ще изпитате и научите неща, които не сте и подозирали, че съществуват. Около и във вас.

Соло пътуването като път към себе си

Истината е, че ако сте се отправили на пътешествие без придружители, рано или късно ще станете жертва на самотата. Дори да сте заобиколени от десетки хора, тя ще се промъкне и ще завладее душата ви.

Случи ли се това, разполагате с две опции.

Опция №1

Може да изпаднете в депресия! Може, но не трябва. Би било доста глупаво от ваша страна да сте инвестирали толкова средства, време и енергия в организирането на своето пътешествие, а да го прекарате в самосъжаление.

Дори да ви залипсва домашния уют или специален за вас човек, не се поддавайте на изкушението. Лошото настроение само чака поле за изява, така че най-добре е да го натирите в ъгъла, докато още можете. (Не забравяйте, че то се храни с негативните мисли на онези, които не знаят какво искат и съответно никога не изпитват удовлетворение от живота си!)

Още повече, ако доскоро сте били от хората, абонирани за чуждо присъствие в ежедневието си, нищо чудно това да е просто форма на абстиненция. Преодолейте я, за да оцените миговете, в които може да чуете мислите си, без да сте задължени да ръсите празни приказки на изискващ вниманието ви събеседник.

“Не всички, които скитат, са се изгубили” - Дж. Р. Толкин

Опция №2

Може да отделите съвсем малко време, за да покажете на своя вътрешен Аз, че така няма да стане. Бъдете учтиви и му разяснете разликите между “сам” и “самотен”. Когато си “сам”, имаш възможност да опознаеш себе си и да откриеш черти на характера си, за които не си подозирал. “Самотен” си, когато се чувстваш изолиран и с потиснат дух. Е, как може да се озовеш във второто положение, при все че си на екскурзия?!

Оставете му 5-10 минутки, в които да разбере казаното. И заедно с него излезте навън, отидете на разходка до някоя забележителност, посетете приятно заведение или просто скитайте безцелно, за да се потопите в атмосферата на непознатото място.

Соло пътешествието е своеобразна медитация

Възможността да загърбите задължителното общуване, което неминуемо придружава пътуването в група, ще ви осигури часове на тишина и мисловен уют. Ако се фокусирате върху настоящето, без да инвестирате енергията си в битки с разсейващи фактори, ще постигнете форма на спокойствие, близка до медитацията. По този начин ще лишите организма си от хормона на стреса – кортизол – и ще се отървете от усещането за безпокойство, което, сигурна съм, е неотлъчно до вас в напрегнатото ви градско ежедневие.

"Пътешествие от 1000 км започва с една-единствена стъпка"

Ако пътувате сами, ще изчистите мислите си и те ще бъдат много по-доброжелателни. Този факт, комбиниран с вълнението от уникалните преживявания, ще доведе до обща позитивна нагласа към света и неговите обитатели. Неусетно ще се превърнете в един по-мил, общителен и лъчезарен човек, който има потенциал да преосмисли своите приоритети и да промени живота си към по-добро.

Соло пътешествието ще ви отдалечи от болката и съжалението, които сте изпитвали в миналото. И ще ви накара да забравите, че в ежедневието си сте имали навика да се тревожите страшно много за бъдещето. Необремененото ви съзнание ще е способно да се радва на мига. На всяко вдишване, на всяка крачка!

Соло пътешествие, а не соло туризъм!

Може би най-смислената част от соло пътуването е опознаването на света и срещата с истинското ви Аз. Ограниченията, които сте си поставяли през целия си живот, ще изчезнат неусетно. И вероятно никога повече няма да ви се връща в скучната зона на комфорт, която иначе толкова трудно сте напуснали в началото на приключението си.

Когато пътувате сами, ще попаднете в безброй ситуации, изискващи физическа и психическа издръжливост. И ще се справите! Ще се сприятелявате с непознати, ще опитвате невероятни ястия, ще слушате традиционна музика и ще видите мястото не в неговата най-напудрена за пред туристите, а в неговата истинска светлина.

"Туристите не знаят къде са били, а пътешествениците - къде отиват!"

По време на соло пътешествието си ще се превърнете в по-уверена личност, готова да се справи с предизвикателствата на живота, въоръжена с усмивка и позитивно мислене. Ще осъзнаете, че сте съвсем мъничка, но важна градивна частица на един светъл, динамичен и красив свят. А няма нищо по-здравословно за егото ви от това да осъзнаете, че не сте центъра на Вселената, но все пак сте тясно свързани с нея.

Надяваме се този материал да ви е вдъхновил и съвсем скоро да се отправите на соло пътешествие, изпълнено с незабравими емоции. Както и да последвате Urbex.bg във Facebook!

А ако изпитвате нужда от още съвсем мъничко мотивация, ви препоръчваме да изгледате видеото, публикувано в края на статията. В него хърватина Томислав Перко разказва за своето невероятно приключение, включващо 1000 дни, 40 държави, 50 хиляди километра и бюджет от… 10 щатски долара на ден!

“До 2008 година бях брокер на ценни книжа. Костюм, вратовръзка, такива работи. Финансовата криза дойде и ми отне кариерата, парите и лесния живот, с който бях свикнал. Реших да предприема нещо доста странно – започнах да пътувам. Това не беше логичен ход, нямах нито подкрепа от семейството ми, нито пари в джоба си. И започнах да пиша за това!”

Историята на този соло пътешественик е невероятна! Впрочем по подобен начин може да се развие и вашият живот, стига да поискате…

 

Сподели

Още от На път

Железопътната линия между гарите Септември и Добринище е едно от големите достижения на българската инженерна мисъл и символ на упоритост и трудолюбие. Обожавано и  мразено…

Сигурно сте чували какво ли не за съвременните тийнейджъри. Че са мързеливи. Глупави. Обсебени от смартфоните си. Ние ненавиждаме обобщенията и се опитваме да ги…

Мислите ли, че нашето решение да напуснем София, за да заживеем в Родопите, граничи с лудостта? Или може би вече знаете, че спокойствието и близостта…

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили…