от -

Зад Urbex.bg стоим двама души – аз и Ицо. По време на своите приключения обаче често всъщност сме фантастично трио, тъй като Жоро е наш верен спътник в урбекс пътешествията и екстремните спортове. Заедно караме колела, шляем се с канута из язовири, спим на открито, студено, тясно, правим дълги и изморителни преходи, мързеливи излети и… спомени! Ярки, незабравими и уникални спомени!

Жоро е Георги Костадинов, родом от Ардино (ясно откъде се познаваме!) и е на същия акъл като нас! Мрази рутината и се опитва да оползотвори всяка свободна секунда с нещо, което носи емоции и прилив на адреналин.

И така, на 25 август 2015 г. нашето трио имаше няколко свободни секунди, затова решихме да се отправим на преход с летене и спане край язовир Кърджали. Е, за някои от нас имаше само ходене, без летене, но нека обясня…

Рано сутринта аз и Ицо взехме най-необходимото за един продължителен преход с преспиване, а Жоро си беше приготвил и раницата с парапланера. Натоварихме се в колата и от Ардино се отправихме към затънтеното родопско село Русалско. Оставихме нещата за нощуване и нарамихме „само“ багажа за прехода. И полета!

Тръгнахме в посока към връх Бездивен. Предстоеше ни едно спиращо дъха – и заради гледката, и заради жегата – изкачване с продължителност около два часа. Планът ни беше сложен, но добре обмислен: да стигнем до билото, разположено в близост до върха, Жоро да излети оттам, а ние да се върнем до колата (още час и половина пеша и половин час шофиране по тясно лъкатушещо пътче!), да го вземем от “кацалката” – пресъхналия поради планова профилактика язовир Кърджали – и да си харесаме място за спане в околността.

По живописна скалиста пътечка, минаваща през изоставени къщи, достигнахме до крайната точка. Точка, от която се откриваше трудна за описване картина към съседните възвишения и излегналия се в ниското басейн на „обезводнения“ язовир.

Жоро се зае с трудоемката процедура по екипиране и опъване на крилото, а ние се отдадохме на заслужена почивка. Най-сетне стана готов и зачака удобния момент.

Парапланеристът Георги Костадинов

Парапланеристът Георги Костадинов

Както си “кайтваше”, за да усети вятъра, в един момент се обърна към стръмния склон, засили се и излетя.

Парапланеристът Георги Костадинов

Парапланеристът Георги Костадинов

После всичко стана за секунди – отлепи се от земята, направи нереално остър завой и се приземи върху главата си няколко метра по-надолу.

Падане с парапланер

Падане с парапланер

Еуфорията ни от успешното излитане бе заменена от паниката, която нахлу в главите ни. Дали е добре? В съзнание ли е? Има ли нещо счупено?

Типично в свой стил, с чувство за хумор, Жоро заяви, че всичко е под контрол… Оправи крилото, изчака следващия удобен момент и този път наистина излетя. Един от съвсем съвсем малкото (ако въобще има такива!) парапланеристи, летели в тази част на Родопите

Първият парапланерист, летял в Родопите

Някой може да каже, че това е безразсъдно, но по моему това е просто Жоро.

Със свити сърца и фотоапарати в ръцете си наблюдавахме всяко негово движение във въздуха. Стадото диви коне, които бяха на метри от нас, също следяха с обострени сетива траекторията на огромното оранжево крило и бягаха в обратна на неговото движение посока… 

Десет минути по-късно Жоро кацна в коритото на язовира, където имаше предимно засъхнала кал вместо вода с дълбочина няколко метра. А пет месеца по-късно разказа за своя подвиг пред читателите на Urbex.bg!

Чувала съм, че парапланеристите избягват да осъществяват полети в Родопите. Защо?

Заради силно пресечения терен и липсата на широки открити места. Релефът спомага за образуването на роторни вихри на вятъра, които са опасни за парапланерист, готвещ се да каца на тясна кацалка между 4 хълма например. Малките кацалки изискват прецизно управление и точно определяне на посоката на вятъра.

Освен това досега никой не е открил удобен старт, до който се стига лесно с кола и до който има удобна кацалка. Изключвам Добростан!

Защо избра да излетиш тъкмо оттам?

Избрах това място, защото е удобно за излитане, термично е, а и защото има къде да се кацне непосредствено след излитане, ако случайно нещо не тръгне по пплан. От много време му се “точа”, защото е уникално красиво!

Полет с парапланер в Родопите

Как ти хрумна да направиш такъв полет? Имаше ли предварителна организация около него?

Откакто мисля съзнателно (и не чак толкова съзнателно!), си мечтая да полетя над Родопите. А самата идея узря, след като осъществих друга своя мечта, а именно – да се науча да летя.

Предварителната подготовка включваше избор на места кандидати за старт с помощта на Google Earth и спомени; места за кацане; план за достъп до мястото с кола или пеша; логистиката след полета и най важното – метеорологичната прогноза за деня, включваща вятър, облачност и влага.

Кои от наличните фактори в конкретния момент бяха от съществено значение за решението ти?

При проверката на кацалката непосредствено преди полета се установи, че вместо с кацалка 50 на 30 метра, разполагам с кацалка 500 на 300, заради плановото източване на язовир Кърджали. Казах си: “Супер, давай нагоре!”

По пътя до набелязания старт непрекъснато се следеше силата и посоката на вятъра, както и характера на местните термики. Всичко изглеждаше прекрасно, както беше по прогноза. На самия старт беше малко по-ветровито, но имаше затишия. Просто трябваше да изчакам подходящия момент. Проиграх различните ситуации на ум и се реших.

Колко полета имаше към онзи момент?

Само 10 летателни часа.

Начинанието имаше фалстарт, а след подобна случка повечето хора биха се отказали. Ти защо реши да опиташ отново?

Защото не ми се слизаше пеша! Шегата настрана – грешката си беше моя, не изкайтвах крилото добре. Случват се такива неща, особено на начинаещи пилоти. Затова носим каски!

Реално погледнато, щети нямаше, а аз бях целеустремен, така че се поизтупах, успокоих се и излетях.

Полет с парапланер в Родопите

Какво си помисли, когато излетя?

“Ухууууу… ами сега?!” Желанието да излетя в Космоса бързо се превърна в планиране на заход за кацане. Все пак бях още новобранец! Имаше хубави термики, но не посмях да завъртя.

А когато кацна успешно?

“Мина добре!” След 10 секунди обаче забелязах ято щъркели, въртящи термика, и съжалих, че реших да се отправя право надолу към кацалката.

Каква е задължителната екипировка при такъв полет?

Стандартна екипировка за парапланеризъм – крило, сбруя, запасен, каска, гащеризон, варио и др.

Как въобще реши да се занимаваш с парапланеризъм?

Винаги – още от най-ранните си години – съм знаел, че ще се занимавам с летене, дори съм сънувал, че летя точно с парапланер. Всеки човек мечтае да лети, а парапланеризмът е най-лесно достъпният начин това да се случи.

Какво ти носи този спорт?

Живот.

Колко време му посвещаваш (седмично / месечно)?

Когато имам свободно време и метеорологичната обстановка го позволява – винаги.

Какво е важно да знаят хората, които тепърва смятат да се занимават с него?

Важно е да запомнят и да разберат следните две фрази: “Много е просто, но не е за прости хора!” и “Летенето става с… летене!”

Кой от полетите си ще помниш винаги и защо? 

От всеки полет се запомня по нещо. Дали ще е уникална гледка, особена ситуация, мощна термика или 200 км прелет, от всеки полет научаваш по нещо и запечатваш в съзнанието си безценни моменти.

Кой друг екстремен спорт ти е присърце?

Планинското колоездене!

Планинско колоездене в Родопите

За да не изпуснете някое от нашите интервюта с любители на екстремните спортове и алтернативния туризъм, харесайте Urbex.bg във Facebook!

А за добро настроение през целия ден изгледайте видеото с постиженията на Жоро и Ицо в дисциплината „Beercycle“…

Сподели

Още от На път

Припомнете си вечерите край огъня, вкуса на бабините манджи и очарованието на песните, изпълнени под звездите! Заведете децата си в света на игрите от едно…

Има два типа хора. За едните старите вещи са “боклуци”, а за другите – “скъпоценности”. Тъй като изпитваме силни симпатии към предметите от миналото, които…

Когато бил малък, главният герой на този материал развил интерес към историята и изкуствата, затова в тийнейджърските му години настъпило съвсем естествено последствие от този…

Малко преди да пуснем Urbex.bg, бях попаднала на поредица от снимки, правени из Северна България от Джеймс Краучмън. Сред тях имаше невероятни кадри – планински пейзажи, емоционални…