от -

Зад Urbex.bg стоим двама души – аз и Ицо. По време на своите приключения обаче често всъщност сме фантастично трио, тъй като Жоро е наш верен спътник в урбекс пътешествията и екстремните спортове. Заедно караме колела, шляем се с канута из язовири, спим на открито, студено, тясно, правим дълги и изморителни преходи, мързеливи излети и… спомени! Ярки, незабравими и уникални спомени!

Жоро е Георги Костадинов, родом от Ардино (ясно откъде се познаваме!) и е на същия акъл като нас! Мрази рутината и се опитва да оползотвори всяка свободна секунда с нещо, което носи емоции и прилив на адреналин.

И така, на 25 август 2015 г. нашето трио имаше няколко свободни секунди, затова решихме да се отправим на преход с летене и спане край язовир Кърджали. Е, за някои от нас имаше само ходене, без летене, но нека обясня…

Рано сутринта аз и Ицо взехме най-необходимото за един продължителен преход с преспиване, а Жоро си беше приготвил и раницата с парапланера. Натоварихме се в колата и от Ардино се отправихме към затънтеното родопско село Русалско. Оставихме нещата за нощуване и нарамихме „само“ багажа за прехода. И полета!

Тръгнахме в посока към връх Бездивен. Предстоеше ни едно спиращо дъха – и заради гледката, и заради жегата – изкачване с продължителност около два часа. Планът ни беше сложен, но добре обмислен: да стигнем до билото, разположено в близост до върха, Жоро да излети оттам, а ние да се върнем до колата (още час и половина пеша и половин час шофиране по тясно лъкатушещо пътче!), да го вземем от “кацалката” – пресъхналия поради планова профилактика язовир Кърджали – и да си харесаме място за спане в околността.

По живописна скалиста пътечка, минаваща през изоставени къщи, достигнахме до крайната точка. Точка, от която се откриваше трудна за описване картина към съседните възвишения и излегналия се в ниското басейн на „обезводнения“ язовир.

Жоро се зае с трудоемката процедура по екипиране и опъване на крилото, а ние се отдадохме на заслужена почивка. Най-сетне стана готов и зачака удобния момент.

Парапланеристът Георги Костадинов

Парапланеристът Георги Костадинов

Както си “кайтваше”, за да усети вятъра, в един момент се обърна към стръмния склон, засили се и излетя.

Парапланеристът Георги Костадинов

Парапланеристът Георги Костадинов

После всичко стана за секунди – отлепи се от земята, направи нереално остър завой и се приземи върху главата си няколко метра по-надолу.

Падане с парапланер

Падане с парапланер

Еуфорията ни от успешното излитане бе заменена от паниката, която нахлу в главите ни. Дали е добре? В съзнание ли е? Има ли нещо счупено?

Типично в свой стил, с чувство за хумор, Жоро заяви, че всичко е под контрол… Оправи крилото, изчака следващия удобен момент и този път наистина излетя. Един от съвсем съвсем малкото (ако въобще има такива!) парапланеристи, летели в тази част на Родопите

Първият парапланерист, летял в Родопите

Някой може да каже, че това е безразсъдно, но по моему това е просто Жоро.

Със свити сърца и фотоапарати в ръцете си наблюдавахме всяко негово движение във въздуха. Стадото диви коне, които бяха на метри от нас, също следяха с обострени сетива траекторията на огромното оранжево крило и бягаха в обратна на неговото движение посока… 

Десет минути по-късно Жоро кацна в коритото на язовира, където имаше предимно засъхнала кал вместо вода с дълбочина няколко метра. А пет месеца по-късно разказа за своя подвиг пред читателите на Urbex.bg!

Чувала съм, че парапланеристите избягват да осъществяват полети в Родопите. Защо?

Заради силно пресечения терен и липсата на широки открити места. Релефът спомага за образуването на роторни вихри на вятъра, които са опасни за парапланерист, готвещ се да каца на тясна кацалка между 4 хълма например. Малките кацалки изискват прецизно управление и точно определяне на посоката на вятъра.

Освен това досега никой не е открил удобен старт, до който се стига лесно с кола и до който има удобна кацалка. Изключвам Добростан!

Защо избра да излетиш тъкмо оттам?

Избрах това място, защото е удобно за излитане, термично е, а и защото има къде да се кацне непосредствено след излитане, ако случайно нещо не тръгне по пплан. От много време му се “точа”, защото е уникално красиво!

Полет с парапланер в Родопите

Как ти хрумна да направиш такъв полет? Имаше ли предварителна организация около него?

Откакто мисля съзнателно (и не чак толкова съзнателно!), си мечтая да полетя над Родопите. А самата идея узря, след като осъществих друга своя мечта, а именно – да се науча да летя.

Предварителната подготовка включваше избор на места кандидати за старт с помощта на Google Earth и спомени; места за кацане; план за достъп до мястото с кола или пеша; логистиката след полета и най важното – метеорологичната прогноза за деня, включваща вятър, облачност и влага.

Кои от наличните фактори в конкретния момент бяха от съществено значение за решението ти?

При проверката на кацалката непосредствено преди полета се установи, че вместо с кацалка 50 на 30 метра, разполагам с кацалка 500 на 300, заради плановото източване на язовир Кърджали. Казах си: “Супер, давай нагоре!”

По пътя до набелязания старт непрекъснато се следеше силата и посоката на вятъра, както и характера на местните термики. Всичко изглеждаше прекрасно, както беше по прогноза. На самия старт беше малко по-ветровито, но имаше затишия. Просто трябваше да изчакам подходящия момент. Проиграх различните ситуации на ум и се реших.

Колко полета имаше към онзи момент?

Само 10 летателни часа.

Начинанието имаше фалстарт, а след подобна случка повечето хора биха се отказали. Ти защо реши да опиташ отново?

Защото не ми се слизаше пеша! Шегата настрана – грешката си беше моя, не изкайтвах крилото добре. Случват се такива неща, особено на начинаещи пилоти. Затова носим каски!

Реално погледнато, щети нямаше, а аз бях целеустремен, така че се поизтупах, успокоих се и излетях.

Полет с парапланер в Родопите

Какво си помисли, когато излетя?

“Ухууууу… ами сега?!” Желанието да излетя в Космоса бързо се превърна в планиране на заход за кацане. Все пак бях още новобранец! Имаше хубави термики, но не посмях да завъртя.

А когато кацна успешно?

“Мина добре!” След 10 секунди обаче забелязах ято щъркели, въртящи термика, и съжалих, че реших да се отправя право надолу към кацалката.

Каква е задължителната екипировка при такъв полет?

Стандартна екипировка за парапланеризъм – крило, сбруя, запасен, каска, гащеризон, варио и др.

Как въобще реши да се занимаваш с парапланеризъм?

Винаги – още от най-ранните си години – съм знаел, че ще се занимавам с летене, дори съм сънувал, че летя точно с парапланер. Всеки човек мечтае да лети, а парапланеризмът е най-лесно достъпният начин това да се случи.

Какво ти носи този спорт?

Живот.

Колко време му посвещаваш (седмично / месечно)?

Когато имам свободно време и метеорологичната обстановка го позволява – винаги.

Какво е важно да знаят хората, които тепърва смятат да се занимават с него?

Важно е да запомнят и да разберат следните две фрази: “Много е просто, но не е за прости хора!” и “Летенето става с… летене!”

Кой от полетите си ще помниш винаги и защо? 

От всеки полет се запомня по нещо. Дали ще е уникална гледка, особена ситуация, мощна термика или 200 км прелет, от всеки полет научаваш по нещо и запечатваш в съзнанието си безценни моменти.

Кой друг екстремен спорт ти е присърце?

Планинското колоездене!

Планинско колоездене в Родопите

За да не изпуснете някое от нашите интервюта с любители на екстремните спортове и алтернативния туризъм, харесайте Urbex.bg във Facebook!

А за добро настроение през целия ден изгледайте видеото с постиженията на Жоро и Ицо в дисциплината „Beercycle“…

Сподели

Още от На път

Имало едно време едно място, на което въпросът “Какво има за хапване?” получавал изчерпателен отговор вместо мръщене и мрачно носене на мазно меню: “Току-що обелени…

Има два типа хора. За едните старите вещи са “боклуци”, а за другите – “скъпоценности”. Тъй като изпитваме силни симпатии към предметите от миналото, които…

Неуморната пътешественичка и естествоизпитателка Мария Ангелова, пребродила на шир и длъж нашата страна (и редица други), се отправи на изследователска мисия из кулинарните джунгли на…

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили…