от -

Те живеят мечтата ви. Мечтата ни. Хората, с които ще ви запознаем в рубриката „Около света…“, обикалят планетата, постигнали са свобода и щастие, а най-хубавото е, че ще споделят с нас как им се получава всичко това.

Първата ни среща e с едно особено популярно „номадско“ семейство. Херман Зап, неговата съпруга Канделария, четирите им децa… дотук шестима души, но компанията всъщност е седемчленна. Очарователен Graham-Paige от 1928 г. е дом, транспорт и приятел на фамилия Зап от първия ден на околосветските приключения, за които ще ви разкажем.

За приключенията накратко:

В началото бяха само Херман и Канделария. И двамата прекарват детството си в Аржентина, в провинцията, „сред понита и братовчеди“. Срещат се, когато единият е на 8, а другият – на 10. Още тогава прехвърчат пеперуди, а след няколко години любовта на двамата тийнейджъри се превръща в реалност. И така, заедно, са до днес. Това беше красива приказка №1.

Красива приказка №2 – Херман и Канделария си изграждат обща мечта. И се заемат със сбъдването ѝ. Сигурно сте чували мисълта на Екзюпери, според която любовта не се състои в това двама души да се взират един в друг, по-важното е да гледат в една посока. Ще добавим: а най-добре, ако гледат заедно в много посоки.

"След като си видял хиляда планини, поредната планина е просто една планина. След като си видял хиляди плажове, поредният плаж е просто един плаж... Но всеки човек, когото срещаме, е уникален. Хората са най-важното в пътуванията. Ние сме шестима - твърде много гости за местенце, където живеят само двама, или за къща с петчленно семейство. Но винаги се намират добри хора, които да ни подслонят."

„След като си видял хиляда планини, поредната планина е просто една планина. След като си видял хиляди плажове, поредният плаж е просто един плаж… Но всеки човек, когото срещаме, е уникален. Хората са най-важното в пътуванията. Ние сме шестима – твърде много гости за местенце, където живеят само двама, или за къща с петчленно семейство. Но винаги се намират добри хора, които да ни подслонят.“

Новите ни приятели правят точно това. Първо осъществяват мечтата си да изминат разстоянието от Аржентина до Аляска. След като опознават в детайли двете америки, обикалят Австралия, Нова Зеландия, 13 държави в Азия, прекрасни и не-чак-толкова-прекрасни места в Африка… Наслаждават се изцяло, не бързат, вече са минали 16 години, откакто са започнали този приказен начин на живот.

Междувременно на бял свят се появяват още четири сбъднати мечти. Всички деца на Херман и Канделария са заченати, родени и отгледани на път, в различни държави. Заслужава си да споменем и още едно творение на двамата авантюристи – книгата “Atrapa tu sueño”/”Spark your Dream”, която кара човек наистина да се залови да сбъдва мечтите си, мамка му! Книгата става бестселър в Аржентина.

Свързахме се с чудните Зап по имейл и къде, мислите, ги заварихме? „Най-после започваме и мечтаната си обиколка на Европа. Сега отиваме към Албания“ – похвали се Херман. А три дни по-късно: „Хей, както често ни се случва, променихме плана в движение. В България сме! Вчера нощувахме до Черно море и се наслаждавахме на прелестна гледка за милион долара, докато готвехме и вечеряхме. Разходихме се по скалите, по плажа, до пристанището. Много ни хареса! За съжаление, днес ни казаха, че трябва да освободим мястото.“

Този месец Зап се насладиха на Българското Черноморие.

Този месец Зап се насладиха на Българското Черноморие.

Но стига толкова за България. Ето какво ни разказа семейството, с говорител Херман, относно непознати за нас места и начини на живот.

Каква е историята на този ваш автомобил-красавец? Откога сте заедно с него?

Три месеца преди да се отправим на пътешествието си, някой ни каза, че тази кола се продава. Въобще не бяхме планирали да пътуваме с автомобил, какво остава пък за винтидж такъв. Но беше любов от пръв поглед. Не съм го обмислял, почувствах го.

Човек би си помислил, че един Graham не е идеалното превозно средство за широкомащабни пътешествия като вашите… Няма ли да ви е по-лесно с кемпер, например?

Не е както изглежда. Нашият Graham се оказа идеалният избор. При него всичко е толкова просто – няма електроника, няма компютър, само най-необходимото. За да тръгнеш да обикаляш континентите, ти трябва нещо надеждно, а тази кола… Тази кола е била на 5 300 метра над морското равнище; вървяла е върху арктически лед и върху пясъчните дюни в Намибия; по стръмните пътища на Андите; по Амазонка; от най-горещите места до най-студените; от най-калните до най-заледените. И след всичко това, когато влезем в някой град, паркираме със стил пред местния парк. И там автомобилът се вписва толкова добре, колкото навсякъде другаде.

Какво става, ако любимият ти Graham закъса насред Африка? Спокойно, хората от района ще ти помогнат да го транспортираш по интересните алтернативни начини, показани на горните три снимки. От последната фотография добиваме представа как изглежда същият този Graham на 5 231 метра над морското равнище.

Какво става, ако любимият ти Graham закъса насред Африка? Спокойно, хората от района ще ти помогнат да го транспортираш по интересните алтернативни начини, показани на горните три снимки. От последната фотография добиваме представа как изглежда същият този Graham на 5 231 метра над морското равнище.

Обичате да гостувате на местните по пътя си. Казвате, че сте прекарали няколко хиляди нощи в домовете на най-различни хора и с удоволствие споделяте трапезите им, за да опитате традиционните за всеки край ястия. Коя кухня ви харесва най-много?

Китайската и корейската – те много ни липсват! Докато африканската храна, говоря за истинската африканска храна, за съжаление няма място в списъка. Съвсем безвкусна е. Индийската кухня пък е прекалено люта за нас. Трудно се справяме с нея.

Най-странната храна, с която все пак сте се справяли?

Яли сме всякакви неща – от живи мравки до пържени бръмбари.

Знам, че е трудно, но все пак… Ще те помоля да препоръчаш само по едно място, което човек задължително трябва да посети на всеки от континентите.

Изключително трудно е, милиони картини изникват в главата ми. Но:

– пустинята Атакама

– Хималаите

– националният парк Чобе в Ботсвана

– Полинезия

– гмуркане в Червено море
Zapp Family
Сигурно сте имали и доста плашещи изживявания?

Изживяхме много страшни моменти, докато плавахме по Амазонка с лодката, която си бяхме построили. Веднъж се наложи да скоча в реката с въже, за да се опитам да завържа лодката за брега. Двигателят ни изгасна, а не можехме да продължим да се носим по течението, щяхме да се обърнем. Трябваше много да плувам – с течението, с крокодилите и пираните – и накрая успях са завържа лодката с последния метър от въжето.

Така се пренася Graham по Амазонка.

Така се пренася Graham по Амазонка.

Как се справяте с финансовия въпрос?

За този начин на живот всъщност не ти трябва много. Не плащаш толкова сметки. Не се стремиш да имаш всичко, фокусираш се върху това, от което наистина имаш нужда, а не върху нещата, които просто искаш да притежаваш. Много ни помага фактът, че написахме ”Spark your Dream”, тъй като всеки продаден екземпляр ни помага да пропътуваме още няколко километра. Помагаме и на читателите да сбъдват мечтите си.

Какъв е вашият еквивалент на тиха семейна вечер в хола, пред телевизора?

И ние си имаме дивани и филми, само че в колата. Точно така! Да обикаляш света в днешно време означава да можеш да гледаш филми в някоя долина, до ромоляща рекичка. Дори е по-готино от това да гледаш филми в хола, със системата за домашно кино.

Вашето е живот-мечта, това е сигурно. Но какви са негативите?

Има неудобства и заради тях толкова много хора не пътешестват надлъж и нашир. Трябва да имаш волята да го направиш, да се изправяш през предизвикателства всеки ден! А именно предизвикателствата са причината да израстваме, да се чувстваме живи. Всеки човек е изумителен и може да разбере това само, ако преследва мечтите си.

Една от държавите, в които семейство Зап нямат желание да се връщат, е Мозамбик. Там разбират от първа ръка какво означава да боледуваш от малария (ляво). Преди Мозамбик, за цели 15 години на път, се е случвало да им откраднат само пластмасов стол и статив. В Мозамбик, за сметка на това, нещата им постоянно изчезват. И все пак, нашите приятели са щастливи, че са се запознали с интересни хора (дясно).

Една от държавите, в които семейство Зап нямат желание да се връщат, е Мозамбик. Там разбират от първа ръка какво означава да боледуваш от малария (ляво). Преди Мозамбик, за цели 15 години на път, се е случвало да им откраднат само пластмасов стол и статив. В Мозамбик, за сметка на това, нещата им постоянно изчезват. И все пак, нашите приятели са щастливи, че са се запознали с интересни хора (дясно).

Най-малкото ви дете е родено в Австралия и се казва Уолаби. Като събера две и две, стигам до заключението, че е кръстено на симпатичните кенгуруподобни уолабита, характерни за този континент. Другите сладури също ли носят имена, свързани с държавите, в които са родени?

Избрали сме им по две имена – едно, свързано с мястото, на което са родени, плюс едно нормално име – в случай че, като пораснат, не си харесват странното име.

Палома Хуяа – на испански „paloma” е гълъб, a “huyaa” означава „който лети високо“ на езика на местното население на остров Ванкувър.

Науел Пампа – “pampa” се нарича равнинната земя в Аржентина, а “nahuel” е думата на някои коренни жители на Америка за ягуар.

Лукас Теуе е роден в Патагония. На езика на местното коренно население „tehue” означава „смел мъж“.

Всеки ли си има собствени задължения, с които да е полезен по време на път?

Ние сме екип. Всеки прави по нещо от всичко, така че да не робуваме на рутината и да може всички да сме запознати с различни дейности.

Горе - Херман и Канделария в началото на пътешествията. В средата - двойката, заедно с по-големите си синове, очаква трето дете. Долу - семейство Зап в днешния си състав.

Горе – Херман и Канделария в началото на пътешествията. В средата – двойката, заедно с по-големите си синове, очаква трето дете. Долу – семейство Зап в днешния си състав.

Като стана въпрос за познание, хейтърите биха казали, че децата ви растат без образование. Какво ще им отговорите?

Приемаме образованието сериозно. Толкова сериозно, че ги водим да им покажем, да опознаят света като го изживяват, а не като просто четат за него в учебниците. Да изучават на място различните култури, хилядите начини да живееш, да изкарваш хляба си, да се молиш, да се храниш… Също и начините за управление на държавите. Но най-важното, което трябва да научат, е не от какво ще живеят, а за какво ще живеят. И отговорът е: за своята мечта. Ние не им казваме да имат мечти, те просто са родени и растат в една мечта.

Освен това, по Интернет следват учебната програма в Аржентина. И всеки път, когато се приберем там, отиват на училище още през първата седмица. Винаги им е вървяло чудесно.

Вдъхновяващо е да си учиш уроците така, не мислите ли?

Вдъхновяващо е да си учиш уроците така, не мислите ли?

Хващаме ви в началото на вашето странстване из Европа. Тъжното е, че точно сега „Европа е във война“, както много хора се изразяват. Страхувате ли се?

Страховете винаги са с нас, никога не изчезват, никога не им омръзва да се появяват отново и отново. Но ако винаги чакаме идеалния момент, идеалната ситуация, ако все държим да сме максимално подготвени, да имаме всичко необходимо – така никога нищо няма да резлизираме. Ако не тръгнем сега… Кога?

От краткото познанство с вас мога без колебания да кажа, че вашето семейство безкрайно обича и уважава хората. Всички хора. От позицията на истински филантроп, какво мислиш за терористичните кошмари, които разтърсват света?

Винаги ще има хора, които вредят на други хора. В Руанда, в Камбоджа, къде ли не. Буш, преди него Хитлер и Сталин, преди тях… Все терористи, чиито действия са насочени срещу човечеството. Но 99% от хората са прекрасни! Лично сме проверили!

Еверест

Еверест

След като завършите европейската обиколка, Антарктида ще остане единственият континент, на който краката ви и гумите на стария Graham не са стъпвали. Няма ли да отскочите и дотам?

Задължително! Тъкмо и Аржентина ще ни е близо. Ще се върнем там точно, когато децата са достатъчно пораснали, за да им хареса.

Значи, след като сте се докоснали до толкова вълнуващи места по света, все пак ще изберете да се установите обратно в Аржентина?

Да. Защото моето семейство и семейството на жена ми живеят там. И толкова много ни липсват!

На границата, преди да влязат в Турция, нашите приятели са помолени да извадят всичко от колата си. Вижте само с колко малко багаж пътува свободният дух!

На границата, преди да влязат в Турция, нашите приятели са помолени да извадят всичко от колата си. Вижте само с колко малко багаж пътува свободният дух!

Пожелаваме на Херман, Канделария и четиримата малчугани много смислени преживявания в Европа, в Антарктида след нея, също така да се научат да ценят и спокойствието, което ще съпровожда предстоящия им уседнал живот. На читателите желаем интересни мигове със снимките, поместени в края на настоящия материал.

Съвсем скоро ще ви срещнем с още ентусиасти, които решително обикалят света. Следете новите публикации на Urbex.bg във Facebook и Instagram!

Африка

Африка

Пристанището в Александрия, където са пристигали Александър Велики, Клеопатра, стотици философи и писатели

Пристанището в Александрия, където са пристигали Александър Велики, Клеопатра, стотици философи и писатели

Разрушенията в Хирошима

Разрушенията в Хирошима

Вечеря на митницата - пример за гостоприемството в Судан

Вечеря на митницата – пример за гостоприемството в Судан

Семейство Зап са се задържали 10 дни на това приказно място на Филипините

Приказно място на Филипините

Бедуинска сватба, на която мъжете и жените са разпределени в различни помещения

Бедуинска сватба, на която мъжете и жените са разделени в различни помещения

Села в Корея

Села в Корея

Гледки от двете америки: оазис в Перу; каньон в Перу; Мексико; Ню Йорк

Гледки от двете америки: оазис в Перу; каньон в Перу; Мексико; Ню Йорк

Племе от долината Омо в Етиопия

Племе от долината Омо в Етиопия

На върха на водопада Виктория

На върха на водопада Виктория

Мюсюлманска сватба в Бруней

Мюсюлманска сватба в Бруней

По река Ганг

По река Ганг

Graham в пустинята

Graham в пустинята

Индия

Индия

Кападокия в Турция

Кападокия в Турция

Още малко от Кападокия

Още малко от Кападокия

Храмовете в Каджурахо, Индия

Храмовете в Каджурахо, Индия

Африка

Африка

Китай

Китай

Едва ли има хлапета, които да са изпробвали толкова видове "таксита", колкото децата на Херман и Канделария.

Трудно ще се намерят хлапета, които да са изпробвали толкова видове „таксита“, колкото децата на Херман и Канделария.

Храмът Абу Симбел в Египет

Храмът Абу Симбел в Египет

Още снимки от пътуванията на семейство Зап можете да намерите в техния блог – http://www.argentinaalaska.com/

Сподели

Още от На път

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили…

Когато животът ти предложи лимони, няма как да не си направиш лимонада. Когато ти предложи хора във фолклорни носии – отиди на събор! Ето ме…

Дори в държавата, в която къмпингуващите ги грози опасност от глоби и тотална забрана за практикуване на най-любимата им дейност, все още има хора, които…

Необятни са красотите на малката ни родина. Необятни като Вселената, създала толкова много чудеса на едно място, но също така необятни и като човешката глупост,…