от -

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили паспорта си с печати от най-известните световни дестинации, но жадуващи за нови приключения, този материал е точно за вас. Подбрали сме няколко по-екзотични и непознати точки на света, близки и далечни, изпълнени с култура и приказни природни дадености, за които може би дори не предполагате.

Първата държава в списъка е Сингапур. Островният град-държава процъфтява и към момента е един от най-богатите в света. Там можете да намерите всичко, което търсите – от футуристични небостъргачи, през красиви природни паркове и ботанически градини, които покриват по-голямата част от острова. Разнообразието от религии и националности придава неповторима атмосфера на Малайзийската държава, събрала в себе си множество различни етноси и култури. Задължителна дестинация в Сингапур е Остров Сентоса, наричан още островът на забавленията, до който можете да стигнете чрез лифт, спускащ се от 15-ия етаж на небостъргач.

singapure

 Източник: Pixabay

Следващата Азиатска държава, която горещо препоръчваме, е Филипини. Невероятен е фактът, че тя се състои от над седем хиляди острова и няма сухопътна граница със своите съседки Тайван, Виетнам, Борнео и Индонезия. Върху площ от само 300 000 кв.км. (почти колкото Италия) се намират над 200 вулкана. Природните бедствия и бедността изглежда не са пречка за местното население, което се смята за едно от най-щастливите в света. Въпреки екзотичността на дестинацията, тя придобива все по-голяма популярност и става точка на различни международни събития за широката публика, като например турнирът по покер PokerStars Asian Tour.

Manila

Източник: Wikimedia

Друго интересно кътче от екзотична Азия е Южна Корея. За разлика от северната й съседка, Южна Корея е модерна и прогресираща демократична държава. Най-посещаемата дестинация е столицата Сеул. Освен нея задължително е и посещението на Бусан и неговите магически храмове, които се изпълват със светлина на рождения ден на Буда. Националната кухня също е неизменен елемент от посещението на Южна Корея, въпреки азиатските кулинарни особености, които вероятно не са по вкуса на всеки.

gyeongbokgung

Източник: Pixabay

В случай, че предпочитате нещо по-близко и не дотам екзотично, препоръчваме ви Латвия. Избраната за Европейска столица на културата за 2014г. Рига е и най-евтината дестинация за backpacking към същата дата. Старият град, средновековните къщи и църквите създават автентичната за европейските столици атмосфера. Страхотното разположение – при вливането на река Даугава в Балтийско море, несъмнено допринася за визията на града. В комбинация с изобилието от монументи и забележителности, Рига не отстъпва по нищо на по-известните и комерсиални европейски дестинации и посещението й определено си струва.

riga

Източник: Pixabay

Връщайки се към Азиатския континент трябва да споменем и Мианмар. Въпреки че е една от най-слабо развитите страни в света, тя е изключително богата на природни ресурси и скъпоценни камъни – там се добиват 90% от рубините в света. В последните години интересът към това загадъчно място се засилва, а броят на туристите се увеличава в пъти. Запазените реликви от древни цивилизации и изобилието от културно наследство са сред основните причини да посетите Мианмар.

burma

Източник: Pixabay

Съседна на Мианмар е Народна република Бангладеш, разположена на брега на Бенгалския залив. Нестандартната дестинация привлича туристите със своите интересни и непознати земи. Столицата Дака е богата на културни и религиозни забележителности, сред които древната крепост Лалбагх. Както повечето Азиатски държави, Бангладеш е плодороден на ориз, както и на много видове зеленчуци, които са основно ястие в националната кухня на държавата. Типични са и богатите на пикантни подправки специалитети и екзотичните десерти, богати на аромати и вкусове.

Lalbagh Fort

Източник: Wikimedia

Приготвихте ли вече багажа си?

Още вълнуващи пътешествия ви очакват на нашата Facebook страница!

Сподели

Още от На път

На 30 март открихме сезона за спане на открито. Дори посрещнахме “ейприл морнинг” на палатки близо до Белинташ въпреки силния вятър и противоречивата метеорологична прогноза!…

Железопътната линия между гарите Септември и Добринище е едно от големите достижения на българската инженерна мисъл и символ на упоритост и трудолюбие. Обожавано и  мразено…

Българското Северно Черноморие обикновено остава малко встрани от суетата и глъчката на южните ни морски курорти и все още е сравнително непознато за голяма част…

Защо хората изпитват толкова болезнен дискомфорт да останат сами? Стотици пъти съм чувала оправданието “Няма с кого да отида там”, и то в разговори с…