от -

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили паспорта си с печати от най-известните световни дестинации, но жадуващи за нови приключения, този материал е точно за вас. Подбрали сме няколко по-екзотични и непознати точки на света, близки и далечни, изпълнени с култура и приказни природни дадености, за които може би дори не предполагате.

Първата държава в списъка е Сингапур. Островният град-държава процъфтява и към момента е един от най-богатите в света. Там можете да намерите всичко, което търсите – от футуристични небостъргачи, през красиви природни паркове и ботанически градини, които покриват по-голямата част от острова. Разнообразието от религии и националности придава неповторима атмосфера на Малайзийската държава, събрала в себе си множество различни етноси и култури. Задължителна дестинация в Сингапур е Остров Сентоса, наричан още островът на забавленията, до който можете да стигнете чрез лифт, спускащ се от 15-ия етаж на небостъргач.

singapure

 Източник: Pixabay

Следващата Азиатска държава, която горещо препоръчваме, е Филипини. Невероятен е фактът, че тя се състои от над седем хиляди острова и няма сухопътна граница със своите съседки Тайван, Виетнам, Борнео и Индонезия. Върху площ от само 300 000 кв.км. (почти колкото Италия) се намират над 200 вулкана. Природните бедствия и бедността изглежда не са пречка за местното население, което се смята за едно от най-щастливите в света. Въпреки екзотичността на дестинацията, тя придобива все по-голяма популярност и става точка на различни международни събития за широката публика, като например турнирът по покер PokerStars Asian Tour.

Manila

Източник: Wikimedia

Друго интересно кътче от екзотична Азия е Южна Корея. За разлика от северната й съседка, Южна Корея е модерна и прогресираща демократична държава. Най-посещаемата дестинация е столицата Сеул. Освен нея задължително е и посещението на Бусан и неговите магически храмове, които се изпълват със светлина на рождения ден на Буда. Националната кухня също е неизменен елемент от посещението на Южна Корея, въпреки азиатските кулинарни особености, които вероятно не са по вкуса на всеки.

gyeongbokgung

Източник: Pixabay

В случай, че предпочитате нещо по-близко и не дотам екзотично, препоръчваме ви Латвия. Избраната за Европейска столица на културата за 2014г. Рига е и най-евтината дестинация за backpacking към същата дата. Старият град, средновековните къщи и църквите създават автентичната за европейските столици атмосфера. Страхотното разположение – при вливането на река Даугава в Балтийско море, несъмнено допринася за визията на града. В комбинация с изобилието от монументи и забележителности, Рига не отстъпва по нищо на по-известните и комерсиални европейски дестинации и посещението й определено си струва.

riga

Източник: Pixabay

Връщайки се към Азиатския континент трябва да споменем и Мианмар. Въпреки че е една от най-слабо развитите страни в света, тя е изключително богата на природни ресурси и скъпоценни камъни – там се добиват 90% от рубините в света. В последните години интересът към това загадъчно място се засилва, а броят на туристите се увеличава в пъти. Запазените реликви от древни цивилизации и изобилието от културно наследство са сред основните причини да посетите Мианмар.

burma

Източник: Pixabay

Съседна на Мианмар е Народна република Бангладеш, разположена на брега на Бенгалския залив. Нестандартната дестинация привлича туристите със своите интересни и непознати земи. Столицата Дака е богата на културни и религиозни забележителности, сред които древната крепост Лалбагх. Както повечето Азиатски държави, Бангладеш е плодороден на ориз, както и на много видове зеленчуци, които са основно ястие в националната кухня на държавата. Типични са и богатите на пикантни подправки специалитети и екзотичните десерти, богати на аромати и вкусове.

Lalbagh Fort

Източник: Wikimedia

Приготвихте ли вече багажа си?

Още вълнуващи пътешествия ви очакват на нашата Facebook страница!

Сподели

Още от На път

Пристигнах в Доха през август 2014. В момента на излизане от самолета казах на моята приятелка, с която пътувахме заедно: „Давай да изчезваме по-бързо, защото…

Защо хората изпитват толкова болезнен дискомфорт да останат сами? Стотици пъти съм чувала оправданието “Няма с кого да отида там”, и то в разговори с…

Сигурно сте чували какво ли не за съвременните тийнейджъри. Че са мързеливи. Глупави. Обсебени от смартфоните си. Ние ненавиждаме обобщенията и се опитваме да ги…

Откакто напуснахме работа и заживяхме в Родопите, вдъхновението ни придружава непрекъснато. Имаме толкова много идеи! Знаем, че няма как да променим света. Но нищо не…