от -

Какво е Случайността? Движеща сила в живота ни, подреждаща низ от мигове, които определят нашата посока. Преди броени дни въпросната покровителка на Urbex.bg бе организирала пътешествие, лишено от цел и план, но изпълнено с незабравими случки, положителни емоции и нови запознанства. Озовахме се в къща за гости “Левана”, срещнахме се с нейния собственик Красимир Митев. Десет минути по-късно вече не бяхме “на гости”, а у дома. И то в компанията на най-добър приятел!

“Левана” се намира в село Българево, а то – на 8 километра от Каварна. Северният бряг винаги ме е привличал с екзотичната си красота, но чак сега имах възможност да опозная най-закътаните места по него, известни само на местните. Благодарение на Краси!

Преди шест години в село Българево имало един двор, пълен с развалини. Зидове на няколко десетилетия се борели с безпощадните стихии и се опитвали да се опълчат на влиянието, което оказвали върху тях годините…

Дворът в Българево преди Краси и Анастасия да се захванат с него

Така е изглеждал дворът в Българево преди

Дворът в Българево преди Краси и Анастасия да се захванат с него

На помощ им се притекли двама работливи, упорити и неуморни души – Краси и неговата майка Анастасия. Но как руините се превръщат във вълшебна къща за гости?

Морско място за айляк, направено с майсторлък и със мерак!

Първоначално възродили къщата на прадядо му, започната през 1936 и завършена през 1944 година. Тази постройка пък била изградена върху основите на още по-стара къща, разрушена от силно земетресение през 30-те години. Изминала една година, докато “голямата къща” получи име – Левана, на бабата на Краси – и започне да приема гости.

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Докато това се случи обаче, Краси и Анастасия се трудили без почивка – всичко в райското кътче близо до морето е тяхно дело, защото по време на строителните дейности са им помагали само общи работници. Майсторите са те самите!

По стара традиция, едно време можело да се стигне от единия край на сградата до другия – къщата е едноетажна и всички стаи са свързани с врати. Сега вратите са заключени, а гостите се настаняват в апартаменти от по две стаи. Едната е обзаведена със спалня, другата – с две двойни легла – комбинация, подходяща и за семейства с деца, и за приятелска компания.

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Скринът, в който прабабата на Краси е съхранявала чеиза за сватбата си, гордо заема полагащото му се място в едно от помещенията. Част от мебелировката на къщата е и огромен гардероб с огледало, принадлежал на баба му… По стените има ковьори, изтъкани от двете жени с много сръчност и умение.

Старият скрин и други вещи от миналото

Старият скрин и други вещи от миналото

Къща за гости "Левана", село Българево

Когато пускат къщата за гости, Краси и Анастасия не спират дотам. Твърдо решени да запазят семейния имот и да развият туризма в региона, двамата ентусиасти ремонтират и полуразрушения дом на дядото на Краси, като запазват от зданието, каквото могат.

Отскоро в двора на “Левана” се помещават и няколко прекрасни бунгала. Взети са на старо, в окаяно състояние, дълги години очаквали своята гибел в изоставен къмпинг.

Едно от бунгалата и поредната свежа хрумка на техния собственик

Едно от бунгалата и поредната свежа хрумка на техния собственик

Под сръчните ръце на Краси обаче се превръщат в уютни къщурки – сдобиват се с изолация, дограма, покрив, настилки, мебели… Всичко е спретнато и функционално!

Независимо в коя от стаите са отседнали, гостите могат да използват модерно обзаведени кухни с просторни трапезарии. Както навсякъде в “Левана”, и тук личи мераклийският почерк на Краси. Шкафове от бъчви, столове от дърва за огрев, маса от макара, полилей от корито, кофа или дамаджана… Ще се изненадате на какви предмети е бил даден втори шанс за живот!

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Любопитно е, че едно време кухните са изпълнявали коренно различна роля. Те са били овчарници! Дядото на Краси е имал над 300 овце, които обитавали тъкмо тази част от имота в село Българево.

Семейните реликви са основна част от интериора, без обаче да се усеща често срещаният в българските механи и къщи за гости напън за “битов дух”. Помещенията на “Левана” са убежище на стари радиоапарати, телевизори, газени лампи, черги, шкафове и домакинска посуда от миналото, но всичко е подредено с усет. Няма и намек за претрупване и кич – сякаш с лекота е постигнат интериор, едновременно пазещ традициите и осигуряващ домашна атмосфера.

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Градината е внимателно поддържана, пълна с благоуханни цветя и достатъчно място, на което децата да си играят, а възрастните да си почиват след изморителния ден, прекаран на някой от близките живописни плажове или в разходки из забележителностите в региона. В нея е разположен и детският кът, изграден с помощта на старите греди от покрива на “голямата къща”, използвани при строежа през 40-те години на миналия век. За направата му Краси съвсем е развихрил въображението си, създавайки кътче, което може да породи желание за игри дори у на пръв поглед зрелите родители.

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Морският вълк, пуснал котва на сушата

Преди посещението си в село Българево не познавахме Краси, но явно е настъпил моментът съдбата да ни срещне. Трудно ми е да опиша този човек, защото трябва да използвам само суперлативи, на които едва ли ще повярвате. И все пак: гостоприемен, забавен, скромен, мъдър, търпелив, учтив, отзивчив, енергичен, организиран, работлив, сръчен… Най-добре е всъщност да отскочите до село Българево и да се запознаете с него лично!

За кулинарните умения на Краси се носят слухове от Дуранкулак до Резово, защото с лекота и съвсем неусетно приготвя умопомрачителни вкусотии!

За кулинарните умения на Краси се носят слухове от Дуранкулак до Резово, защото с лекота и съвсем неусетно приготвя умопомрачителни вкусотии!

Роден в Каварна, героят от тази приказка с ухание на морски бриз завършва военноморското училище във Варна, след което дълги години плава. А годините наистина са дълги:

“Хората са създадени за земята, при мореплаването възникват аномалии.” – споделя бившият моряк, когато го питам защо е взел решение да смени попрището. Последният му курс продължил цели 9 месеца, а оттогава – вече 10 години – той предпочита да прекарва времето си в морето, за да практикува някое от своите хобита, а не по работа.

Вече десет години Краси прекарва по-голяма част от времето си на сушата, с развята от вятъра риза...

Вече десет години Краси прекарва голяма част от времето си на сушата, с развята от вятъра риза…

Оказа се, че романтичната представа как моряците опознават целия свят, докато пътуват, не е особено актуална:

“Съвременното корабоплаване е развито, всеки кораб е като малък град, в който има всичко необходимо. Разтоварването и товаренето отнемат съвсем малко време, но пък изискват цялото внимание на екипажа. Трябва да плаваш с някоя стара барака, която търси къде да потъне, за да разтоварваш по 2-3 дни и да имаш възможност да слезеш на брега и да опознаеш градовете, в които спираш.” – разказва Краси.

Краси от село Българево

След като се върнал в България, поработил в Албена, но спецификите на работата и животът там не му се понравили. Ето защо взел решение да съживи семейния имот в село Българево и да работи в посока подобряване на туризма в тази част от българското крайбрежие.

Когато “да се почувстваш като у дома си” не е лишено от смисъл клише

Пристигнат ли нови гости, той има обичая да ги събере на вечеря, за да се срещнат и да си поприказват. В „Левана“ идват много интелигентни и интересни хора, така че това е чудесна възможност за свеж обмен на мисли и дори начало на някое неочаквано приятелство.

Нашето посрещане включваше невероятна вечер в компанията на Краси, Галин от “Trip Kavarna” (той пък организира за нас 4-часов тур с каяци в морето – скоро ще разказваме!) и двама румънци – разбира се, прекрасни събеседници. Домашни вино и ракия, пресни миди и сафрид, ароматна рибена чорба – нашият домакин ни показа колко сладък е животът край морето!

Благодарение на Краси посетихме непопулярни кътчета по Северното Черноморие и преживяхме невероятни мигове. Карахме велосипеди по пустото шосе в 4:30 сутринта, посрещнахме драматичния изгрев на един от най-красивите български заливи – “Болата”, посетихме уникалния скалист плаж близо до Тюленово, разгледахме крепостите “Яйлата” и “Калиакра”, опознахме части от брега, посещавани само от гларуси и корморани, преоткрихме и очарованието на Каварна, която сме виждали претъпкана с рок фенове, но не и другояче.

Изгрев на плаж "Болата" край село Българево

Посрещнахме изгрева с гледка към залив „Болата“ край село Българево

Залив "Болата" край село Българево

Скалистият бряг близо до село Тюленово

Скалистият бряг близо до село Тюленово

Съвсем скоро ще ви разкажем повече за своите приключения около село Българево. Освен ако не ни изпреварите и не преживеете своя собствена приказка в къща за гости “Левана”!

Длъжни сме обаче да ви предупредим – има опасност да не се излежавате по цял ден с коктейл в едната ръка и сандвич в другата… Краси е доста енергичен, така че като нищо ще ви прелъсти с някоя антимързелива идея. Велообиколка, разходка с лодка, тур с каяците на “Trip Kavarna”, екскурзия до забележителностите в региона или пикник на някое тайно местенце с гледка, способна да разчувства и най-мрачния турист – определено трябва да бъдете нащрек!

За да не пропуснете някоя вълнуваща крайморска история, ни последвайте във Facebook и Instagram!

Къща за гости "Левана", село Българево

Къща за гости "Левана", село Българево

Сподели

Още от На път

През далечната 1919 г. неколцина ентусиасти предлагат в България да бъде създаден музей на авиацията, в който да бъдат съхранени за идните поколения първите аероплани,…

Малко са нещата, които съм сигурна, че ще помня винаги. Датата 25.04.2015 г. е сред тях. Първият ми ден като безработна. Първият ден от толкова…

Безброй са историческите обекти в Източните Родопи, които заслужават вниманието на туристите, но един от тях привлича с особена сила. Величавата природа на това място…

Дори в държавата, в която къмпингуващите ги грози опасност от глоби и тотална забрана за практикуване на най-любимата им дейност, все още има хора, които…