от -

Влечението ни към Родопите е неудържимо и тъкмо тази част от България познаваме най-добре от всички. В него има безброй възможности за туризъм и дори човек да отдели две седмици за обикаляне по планинските пътеки, едва ли ще успее да посети абсолютно всичко.

Препоръчваме ви да посветите някой от оставащите есенни уикенди на разходка до крепостта Калето при село Кошница. Разстоянието от София до Кошница е 267 километра, а от Пловдив – 120. Ако разполагате с автомобил, е съвсем реалистично да отидете в петък вечер и да се върнете в неделя по някое време.

За пръв път посетихме този регион, когато станахме доброволци в “Артел 13” – село Киселчово. След това минавахме още веднъж-дваж по пътя до сгушеното родопско селце, но така и не намерихме време да спрем и да посетим някой от туристическите обекти, разположени по него. В крайна сметка си организирахме специално пътешествие, за да видим няколко емблематични места, сред които беше и главната героиня в днешната ни статия – крепостта Калето при село Кошница.

Село Кошница

Най-добрият начин да се доберете до нея е да стигнете до Смолян, след което да тръгнете по пътя за Смилян, откъдето пък да хванете разклона за Могилица. Шосето се вие, съобразявайки се с чупките на река Арда. Преди да стигнете до Кошница, на около 5 километра след Смилян, ще видите табели, указващи началото на пътеката до крепостта. Там някъде трябва да напуснете колата и да влезете в ролята на пешеходци.

Пътеката към крепост Калето при село Кошница

Първо ще минете през живописна гориста местност, която по това на време на годината ще ви очарова с неописуема палитра от есенни цветове. Свежият въздух пък ще ви накара да се задъхате и да усетите на пръв поглед безпричинно вълнение. То обаче има своето съвсем логично обяснение – и съзнанието, и тялото ви са зажаднели за спокойствието на планината. За психотерапия, която може да бъде открита само сред природата.

Пътеката към крепост Калето при село Кошница

Крепост Калето при село Кошница

В края на горската пътечка има впечатляваща с размерите си проходна пещера. Предвидливо поставена тъкмо там пейка осигурява възможност за кратък отдих, ако случайно сте се изморили от изкачването на хълма.

Проходната пещера при крепост Калето, село Кошница

Преминете ли през пещерата, ще се озовете във вътрешността на крепостта. Тя е разположена на връх с конусовидна форма и височина 1006 метра. Предполага се, че в активните години на крепостта своеобразният тунел е бил преграден и е изпълнявал ролята на охраняван подход. Главният вход на крепостта се е намирал на южната стена.

Проходната пещера при крепост Калето, село Кошница

Крепост Калето при село Кошница

Изкачете се до най-високата точка и пред вас ще се разкрие приказна гледка към село Кошница и заобикалящите го планински склонове. Есента е най-подходящото време за посещение на този обект, тъй като природата облича своите красиви одежди в топли цветове и радва ли, радва очите и душата!

 

Гледка към село Кошница от крепостта Калето

Гледка от крепостта Калето

Прочетете още: Крепостта Устра в Родопите – история и природа на едно място

Върхът е бил използван като скално светилище в периода IV-V век, което още тогава е служило и за укрепление. Сред предпоставките за това са лесните за отбраняване високи позиции и наличието на водоеми наблизо.  

Крепост Калето при село Кошница

Твърдината край село Кошница е била вдигната през VI век по времето на император Юстиниан като част от византийската укрепителна система в Родопите. Историците определят крепост Калето като “късноантична и средноврековна”, защото след първия период на активно използване – в годините след построяването ѝ – тя е имала и втори – от XI до XIII век.

Крепост Калето при село Кошница

Площта на крепостта е 2,5 декара, а дебелината на основите ѝ е 1,70-1,80 метра. Най-запазената част от нея е северната стена, чиято дължина е 44,5 метра, а височината ѝ – 3 метра. Североизточният ъгъл на крепостта, както и цялата ѝ източна стена са напълно разрушени. Предполага се, че причината за това е силно земетресение.

Ако сте жадни за още родопски разходки, съвсем близо до този обект е разположена пещерата Ухловица. Тя е една от най-старите пещери в Родопите – на над 3,5 милиона години! До нея се стига по стръмна пътека с дължина 800 метра, последвана от 190 метални стъпала. Ала приемете ли предизвикателството, няма да съжалявате!

Не пропускайте нито една идея за пътешествие – последвайте ни във Facebook и Instagram

Сподели

Още от На път

Когато бил малък, главният герой на този материал развил интерес към историята и изкуствата, затова в тийнейджърските му години настъпило съвсем естествено последствие от този…

Познавам един англичанин, който снима с лентов фотоапарат и винаги има план. Или поне така си мисли… Планът му беше да ни дойде на гости…

Дъжд, влага и мъгли – едва ли има по-неподходящ момент за посещение на величествения връх Шеста крепост и средновековната твърдина Моняк. Забележителностите гордо надвисват на…

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили…