от -

Лазурно море, пухкави облаци, скалист бряг и мидени плажове… Такава живописна гледка може да видите, само ако получите картичка от екзотична дестинация. Или ако вземете участие в приключение с каяк във водите на Северното Черноморие.

Преди да се впуснем в това ново начинание, имахме опит с надуваеми каяци, с които сме се размотавали из няколко язовира. Оказа се, че това е било полезна стъпка, за да подкараме безпроблемно и каяк от стъклопласт, чийто жълт нос смело пори морските вълни.

Галин Георгиев от “Trip Kavarna” ни чакаше в центъра на Българево – съвсем близо до “морското място за айляк, направено с мерак”… Или иначе казано, къща за гости “Левана”! Той беше натоварил каяците в огромно ремарке, а багажникът на колата му беше пълен с екипировка. Отправихме се на север и стигнахме до едно никому неизвестно плажче, разположено малко преди фара на нос Шабла.

Красотата, която се разкри пред очите ни, бе само прелюдия към последвалите гледки. Разтоварихме екипировката, необходима за морския тур, и насочихме вниманието си към обясненията на Галин. Опитният инструктор съумя за съвсем кратко време да ни разкаже всичко, което трябваше да знаем, преди да влезем във водата – как да гребем, да маневрираме, да пазим баланс, да се движим в каяка и да седнем в него, за да се отправим на път.

Оборудвани със спасителни жилетки, карбонови гребла и приповдигнато настроение, се изнизахме с неуверени загребвания от скалистите прегръдки на “малкото море” – така местните наричат заливчето, от което започна нашият тур – и се озовахме в… открито море!

Каякинг близо до Тюленово

В дните, предхождащи нашето приключение, морето беше бурно, вятърът – силен, а черните облаци не пропускаха до земната повърхност дори и най-упоритите слънчеви лъчи. Трудно ни беше да повярваме, че тъкмо когато решихме да опитаме този спорт, времето се промени и стана перфектно!

От “малкото море” до Тюленово

Тръгнахме на юг и сякаш попаднахме на друга планета! Всичко ни се струваше сюрреалистично, като от някаква картина или мъглява представа за понятието “рай”…

Гребахме покрай почти отвесния скалист бряг, а по пътя си срещнахме десетки корморани. Техните гнезда са разположени из многобройните пещери, оформени в скалите – около 80% от популацията на качулатия корморан обитава тъкмо тези места!

Каякинг близо до Тюленово

Каяците ни минаха покрай гнезда на гларуси, които ни се скараха, че смеем да се доближаваме толкова близо до техните бебета. Въпреки че малките бяха на непристъпни височини! Покрай нас не спираха да хвърчат и алпийски бързолети – малки птички, които също са изградили домовете си в наличните ниши. 

Каякинг близо до Тюленово

Морското ни пътешествие продължи с посещение в една от многото пещери, оформени в скалите – приказни места с невероятна атмосфера, които са достатъчно големи, за да се влезе в тях с лодките!

Каякинг близо до Тюленово

Каякинг близо до Тюленово

Друго уникално предимство на каякинга в тази част на Черноморието е наличието на “острови” – огромни канари, разпръснати на няколко метра от брега, между които може да се слаломира.

Каякинг близо до Тюленово

След това стигнахме до залива на село Тюленово, където по план трябваше да акостираме, но спонтанно и единодушно решихме да продължим да гребем.

На юг от Тюленово

Вятърът се усили, вълнението (и на водата, и нашето!) – също, а пазенето на баланс и придвижването в права линия се превърнаха в сериозни предизвикателства. Брегът стана още по-живописен, а невероятните скални образувания, облаци с причудливи форми и необузданата сила на морето запечатаха в паметта ми ярък спомен от тези прекрасни мигове.

Каякинг близо до Тюленово

Най-южната точка от маршрута ни бе избрана от Галин. Той реши да ни покаже частта от скалистия бряг, в която бяха издълбани ниши и цели пещери, вероятно служили за убежище на хора, обитавали тази планета много преди нас. След това се върнахме на плажа на Тюленово след 4-часовия трип, който мина неусетно.

Нямахме възможност да вземем фототехниката на борда, но пък Галин бе така добър да увековечи нашето пътешествие. Кадрите в статията са негови, както и на нашата съучастничка в авантюрата с каяци – Елена Харбалиева.

Каякинг близо до Тюленово

Най-важното нещо, което трябва да знаете

Ако искате да се впуснете във вълнуващо приключение, яхнали жълт каяк насред морето, почти всеки месец е перфектен за това. От ранна пролет до късна есен може да опитате този невероятен спорт, стига времето да го позволява. Колко му е да отскочите до Каварна! Не забравяйте обаче да се свържете с “Trip Kavarna”, за да сте сигурни, че всичко е уредено предварително.

Както при летенето с парапланер, и тук инструкторът е от огромно и решаващо значение. Много хора предлагат разходки с каяци, но е важно човекът, на когото ще се доверите, да е наистина опитен, за да реагира светкавично и адекватно, ако възникне необичайна ситуация насред морските вълни.

Планирането на трипа и взимането на окончателно решение за влизане също се извършват от водача, който е наясно с всички сложни показатели, свързани с вятъра, вълните и теченията в морето. Той преценява и какъв да бъде маршрутът – откъде да започне и къде да приключи разходката, тъй като на север брегът е доста стръмен и местата за влизане и излизане от водата с каяците са малко.

Каякинг близо до Тюленово

Златни правила за първото ви приключение с каяк

 1. Облечете си бански, сложете тениска или блуза с дълъг ръкав от ликра. Важно е да бъдете предпазени от слънцето, тъй като лъчите му се отразяват в морската повърхност. Освен това, дрехата с дълъг ръкав е препоръчителна, ако температурите са “ниски за сезона”, защото в морето подухва вятър. Вие през цялото време ще бъдете мокри, заради пръските, които летят наоколо по време на гребане.
 1. Обуйте удобни шорти, клин, къси панталонки – наречете го, както искате! Важното е дрехата да ви е удобна. Каякът е “sit-in”, така че краката ви попадат в неговия корпус, а върху тях се опъва “шприцка”, благодарение на която няма да се измокрите, няма да влезе вода в каяка и няма да изгорите на шорти или на лодка.
 1. Вземете си слънчеви очила и шапка с козирка. Слънцето наистина е много силно, а в зависимост от посоката на движение има шанс и да ви заслепява.
Каякинг близо до Тюленово

Ето така ще се зачерви лицето ви, ако не си сложите шапка и слънчеви очила!

 1. Най-удобно е преди влизане във водата да сте с джапанки, за да може после без притеснения да ги оставите в багажника на каяка.
 1. Водата за пиене е задължителна! Гребането може да бъде ужасно дехидратиращо занимание. Добрата новина е, че има къде да държите дори голямо шише с вода – всеки каяк е оборудван с мрежичка за багаж, която ще пази вашата бутилка като… очите си!
 1. Ако много държите да вземете техника на борда и сте готови да я прежалите, в случай че се удави, водачът ще ви осигури непромокаеми калъфчета, в които да я съхранявате. Имайте предвид обаче, че всяко движение, различно от гребане, ще увеличи опасността от обръщане, особено ако сте неопитни в този спорт. Като стана дума за баланс, може би ще ви е полезно да знаете и още нещо – жените по-лесно балансират от мъжете, заради разликата в центъра на тежестта.

Каякинг близо до Тюленово

 1. Намажете се със слънцезащитен крем преди това. Не за друго, но едва ли ще ви се понрави силното изгаряне на ръкави и слънчеви очила…
 1. Ползвайте спасителната жилетка, която е част от екипировката, осигурена от клуба – ей-така, за всеки случай, тъкмо вятърът няма да ви продуха.
Каякинг близо до Тюленово

Правилото е простичко: по-добре със спасителна жилетка, отколкото… без!

 1. Не се страхувайте, че ще ви е студено – през цялото време извършвате физическа активност, която неминуемо сгрява тялото. Не се страхувайте, че ще ви е топло – винаги може да се поразхладите с няколко шепи морска вода. Въобще… не се страхувайте!
 1. Не влачете каяка по пясъка, не се удряйте по скалите с него, не се подпирайте на дъното с греблото.
 1. Бъдете спокойни, водачът се придвижва до всички участници в трипа и постоянно следи дали всичко е наред. Ако имате някакъв проблем, веднага ще реагира!
 1. Всяко златно правило може да бъде нарушено с оглед на обстановката в конкретния ден!

Каякинг близо до Тюленово

Специално организираният за екипа на Urbex.bg тур с каяци бе поредната изненада, която направи престоя ни в региона на Каварна незабравим. И Галин от “Trip Kavarna”, и Краси от къща за гости “Левана”, полагат неимоверни усилия да развият туризма на север и по-конкретно – в региона на Каварна. Не чрез тонове бетон, безразборно изсипани на плажа под формата на поредния лъскав хотел. А чрез последователни и обмислени действия, които целят да привлекат туристи, търсещи пълноценен отдих и близост с природата.

Ако повече хора последват примера им, регионът ще стане популярна туристическа дестинация с осезаемо по-положителен имидж от останалите курорти по Черноморието.

За още приключенски истории ни последвайте във Facebook и Instagram! А сега може да гледате видеото, събрало някои прекрасни моменти от нашето каяк приключение…

Каякинг близо до Тюленово

Екипът на Urbex.bg горещо препоръчва да се отправите на каяк приключение, организирано от „Trip Kavarna“!

Сподели

Още от На път

Неуморната пътешественичка и естествоизпитателка Мария Ангелова, пребродила на шир и длъж нашата страна (и редица други), се отправи на изследователска мисия из кулинарните джунгли на…

Безброй са историческите обекти в Източните Родопи, които заслужават вниманието на туристите, но един от тях привлича с особена сила. Величавата природа на това място…

Необятни са красотите на малката ни родина. Необятни като Вселената, създала толкова много чудеса на едно място, но също така необятни и като човешката глупост,…

В случай, че не сте любители на най-традиционните и вече изтъркани места за туризъм, като например Париж, Рим или Дубай, или сте опитни туристи, изпълнили…