от -

Притиснати от обстоятелствата, вероятно пътувате основно през уикенда. Или се опитвате да реализирате програма “Максимум”, чиято цел е да ви отведе до всички интересни места по пътя ви за възможно най-кратко време. Знаем колко изморително е всичко това – избиране на дестинация; проучване на потенциалните обекти, разположени наоколо и заслужаващи посещение; определяне на приоритетните места, включени в плана; бързане, бързане, бързане… За да ви избавим от тази тегоба, ви предлагаме няколко идеи за следващото ви пътуване.

Велинград се слави като “SPA столицата на Балканите” – все пак в него има над 80 минерални извора, сред които дори такива “за пране” или пък “за варене на яйца”. Ала градчето предлага още много и разнообразни възможности за туризъм. Не, че имаме нещо против излежаването в басейн с минерална вода, но предпочитаме то да играе поддържащата роля на награда след изморителния, прекаран в споменоправене, ден. Независимо дали сте във Велинград за уикенда, или възнамерявате да прекарате седмица в тази част от Родопите, ви препоръчваме да посетите…

Параклисите над града

От края на бул. “Вела Пеева” в квартал “Каменица” започва прохладна гора, през която минава приятна пътечка. Тя стига до “Св. Георги” – параклис, построен през 30-те години на миналия век върху основите на стар манастир, който бил разрушен по време на османското нашествие. Местността носи името “Гергьовица” (може да се срещне още и като “Гергевана”), а разходката дотам не отнема повече от десетина минути.

Параклис "Св. Георги" във Велинград

Параклис „Св. Георги“

_DSC0506

Ако обаче искате да усетите красотата на природата в региона, може да повървите още около 3 километра и да стигнете до местността “Никульова църква” (или “Никулева черква”). Там се намира параклисът “Св. Никола” – свято място на няколко века, в което едно време минаващите по пътя кервани спирали задължително. Постройката обаче била разрушена напълно през 1666 година, а местните решили да я издигнат наново през 2003-а със собствени средства.

Параклис "Св. Никола" във Велинград

Параклис „Св. Никола“

Параклис "Св. Никола" във Велинград

Пътеката до “Св. Никола” е широка и осеяна със забавни указателни табели, а половината от нея се вие под дълбоката горска сянка. В непосредствена близост до параклиса пък има беседка с място за огън и обилно течаща вода, така че ако предвидливо се запасите с вкусотии, може да си спретнете чудесен пикник!

DSC_0119

За любителите на по-продължителните планински разходки трябва да споменем, че оттам започват пътеките за местностите “Стария чарк” и “Самоводица”. Поради липса на време обаче, сме лишени от лични впечатления за двете дестинации. Затова пък нашето виртуално пътешествие из забележителностите във и около Велинград продължава…

Палеонтологичният музей “Плиоценски парк” в Дорково

Когато чуем думата “музей”, обикновено сме нащрек – за съжаление, из цяла България има примери как НЕ се прави. Прашни витрини с по един-два експоната и табелки, поставени там през 72-а, имат за цел да привличат туристите с интереси в областта на културата, историята или археологията – утопична идея, която е невъзможно да се реализира. И все пак има надежда, както има и добри практики в тази сфера. Вече ви разказахме за модерния музей, известен още като “Плиоценски парк – Дорково”.

Плиоценски парк в село Дорково

Той се намира само на 14 км от Велинград, а в непосредствена близост до него е и средновековната крепост “Цепина”, така че може да го включите в списъка си с интересни обекти в областта.

Посещението в историческия музей на Велинград обаче също си заслужава!

Историческият музей във Велинград

Историческият музей във Велинград

В сградата на музея са обособени различни тематични зали, в които може да видите…

Експозиция “Великденски писани яйца”, която е най-голямата в България! Тъй като в региона декорацията и боядисването на яйца са превърнати в традиционно изкуство, тя цели да запознае посетителите с различните майсторски техники. В музея са показани над 200 уникални шарки, в повечето от които присъстват цветни мотиви.

Експозиция, разкриваща важни моменти от живота на партизанката Вела Пеева, чието име носи Велинград. Благодарение на богатата колекция от лични вещи и архивни снимки бихте могли да си изградите представа за образа на тази смела жена. Представени са и бойните маршрути, както и исторически справки, посветени на събитията в годините преди и по време на Втората световна война, в които Вела Пеева взима участие.

Стаята на двете сестри Вела и Гера Пееви

Стаята на двете сестри Вела и Гера Пееви

Експозиция, посветена на оперния певец Николай Гяуров, роден във Велинград. В нея има оригинални магнетофонни и грамофонни записи, сценично облекло, медали и отличия. Събраните ценности, свързани с живота и творчеството на великия българин, често гостуват на други музеи в страната и чужбина.

Експозиция “Планината – гостоприемен дом”, която е посветена на етнографията на региона. В залата, която се намира на втория етаж, ще видите традиционни носии и вещи от този край. Знаете ли какво е борилка, галаноска, палешник, чакаларник, копан или пък дарак? Е, там ще разберете!

Историческият музей във Велинград

В близост до музея е разположена красивата църква “Св. Троица”, която също бихте могли да посетите. Тя е най-старият действащ храм в Чепинския край – построена е през 1816 година върху основите на стара каменна църква.

Църквата "Св. Троица" във Велинград

Църквата „Св. Троица“

Най-високата гара на Балканите

Гара Велинград е част от маршрута на теснолинейката, която тръгва от Септември и стига до Добринище, след което се връща обратно. Ние се повозихме в посока Добринище, като слязохме на най-високата гара на Балканите – Аврамово – разположена на 1267 метра над морското равнище. Имахме около час и половина престой, след което хванахме друг влак, за да се върнем.

Гара Аврамово - най-високата на Балканите

Композицията минава през живописен маршрут, който предлага красиви планински гледки. По думите на кондуктора, постоянно се говори за закриване на линията, защото не е рентабилна – влакът не се пълни, а поддръжката на тежкия планински участък е твърде скъпа.

Възползвайте се от възможността да усетите атмосферата на едно отминало време и да се насладите на романтиката на краткото пътуване с влак.

Теснолинейката Септември - Добринище

Ако се качите от Велинград към Добринище, седнете отляво спрямо посоката на движение, за да имате възможност да наблюдавате гледките, които се разкриват от жп линията!

Язовир Батак

На около 20 километра от Велинград се намира язовир Батак. За да стигнете до едно от най-красивите кътчета в местността, е нужно да минете през Ракитово, а когато стигнете до Цигов чарк, да завиете наляво. Тесният път, който се спуска надолу, ще ви изкара на брега, от който ще видите живописния язовир и кацналия в него остров. Мястото е перфектно за пикник, но ако не сте подготвени, не се притеснявайте – наоколо има достатъчно заведения, които ще ви помогнат да преборите глада!

Язовир Батак

Язовир Батак

Може да съчетаете пътешествието си дотам с посещение в цеха за килими в Костандово, за да се докоснете до тайните на ръчно тъканите килими. Там ще разберете как се боядисва преждата, как се изготвя схема на модела и как се работи на огромен стан…

Тъкачки в цеха за килими

Велинград е от местата, на които човек иска да се връща пак и пак. Забележителностите в региона са безброй – природата на този край е невероятно красива, а от историческа гледна точка тук са се случвали важни събития… Ще трябва да сме искрени с вас – няма как да обиколите всички интересни места само с едно посещение на града. Но тъй като все отнякъде трябва да се започне, може още сега да планирате своята екскурзия дотам. Достатъчно е да си изберете някой от многобройните хотели във Велинград и да се отправите на път!

Пътувайте с нас, последвайте ни във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от На път

Безброй са историческите обекти в Източните Родопи, които заслужават вниманието на туристите, но един от тях привлича с особена сила. Величавата природа на това място…

Влечението ни към Родопите е неудържимо и тъкмо тази част от България познаваме най-добре от всички. В него има безброй възможности за туризъм и дори…

През далечната 1919 г. неколцина ентусиасти предлагат в България да бъде създаден музей на авиацията, в който да бъдат съхранени за идните поколения първите аероплани,…

Дори в държавата, в която къмпингуващите ги грози опасност от глоби и тотална забрана за практикуване на най-любимата им дейност, все още има хора, които…