от -

Има два типа хора. За едните старите вещи са “боклуци”, а за другите – “скъпоценности”. Тъй като изпитваме силни симпатии към предметите от миналото, които пазят спомени и разказват истории, може би се причисляваме към втория тип. Този факт обяснява защо бяхме привлечени от едно местенце по пътя за Рилския манастир като от магнит. Заради него така и не стигнахме до Светата обител, но за нищо на света не бихме заменили часовете на възторг от експонатите в загадъчния антикварен рай, наричан от собственика си вехтошарница “Шедьовъръ”.

Валентин Балабанов-Били

Валентин Балабанов-Били колекционира стари вещи от 1996 година. Какво количество скъпоценности може да се събере за период от 20 години? Огромно!!! Неговите придобивки изпълват няколко постройки и цял стопански двор, разположен в края на град Кочериново.

Вехтошарницата в нашите очи е по-интересна от всеки музей. А Били дори не си е помислял да слага такса за вход, въпреки че ежедневно мястото е посещавано от десетки ценители на реликвите. Хората обикновено минават случайно, но биват привлечени от ретро автомобилите, паркирани завинаги там.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Влязат ли, често прекарват няколко часа в разглеждане и разговори с Били. Запленени от красотата на запазените предмети от един вече позабравен бит, те дори искат да купят това-онова от колекцията, събирана две десетилетия.

Допреди една година Били категорично е отказвал да преотстъпи срещу пари което и да е от своите съкровища. Но идват здравословните проблеми, а с тях – невъзможността да се грижи за експонатите. Вече продава неща, които биха се съсипали, ако останат при него. Не му се иска, но продава.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Опитахме се да разберем кой от предметите му е най-скъп, но Били каза, че повечето събрани вещи са с изключително висока сантиментална стойност и не би могъл да посочи лидер в класацията. Разказа ни обаче невероятната история на…

Най-трудно спазарения предмет

Имало едно време едно BMW 309, произведено през 1934 година. По неведоми пътища то се оказало собственост на бай Георги, живеещ в малко пернишко село. Не щеш ли, веднъж покрай спряната от движение кола минал Били.

– Ще ми го продадеш ли това BMW? – попитал той.

– Ще го стягам! – отвърнал непоколебимо дядото.

Всеки месец Били ходил при него, за да го пита за цена. Неуспешен опит след неуспешен опит. В продължение на 10 години!

През това време една слива пораснала през колата. Местните джамбази пък лека-полека изтърбушили всичко, което може да се продаде, било то и за жълти стотинки. Но бай Георги бил непреклонен.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Били пък бил упорит. При един от опитите да спазари автомобила, дядото му казал, че иска камион ГАЗ. Били го купил, сложил му нови гуми и го закарал в пернишкото село.

– Ето ти камиона!

– Е, няма смисъл от него вече. Аз мислех една земя да обработвам, но се отказах!

След известно време дядото му рекъл:

– Реших да подменям струга, намери ми нов.

Били търсил струг, купил струг, доставил струг… но напразно! Бай Георги пак имал ново мнение по въпроса:

– Не се мъчи повече – като усетя, че умирам, тази кола ще бъде за теб. А струг не ми трябва, че вече имам перде на окото…

Е, сещате се какво е станало накрая, щом като BMW-то вече е под навеса в двора на Били.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Откъде идва страстта към вехториите?

Преди много, много години имало идея Рилският манастир да стане смесен. Тя така и не била реализирана, но в град Рила се заселили монахини, които имали желание да бъдат близо до Светата обител. 17 жени се настанили в 17 метоха, свързани помежду си и разположени на една улица близо до гробището и до достолепна църква от XII век. Така била обособена известната и днес “Бабинска махала”.

Монахините разработили земята, занимавали се със селско стопанство. Повечето от тях осиновили деца, а сред малчуганите, получили втори шанс, е бабата на Били, родена през 1902 година.

По-късно бабата се омъжва и има две дъщери – една от тях е майката на Били, която била със силно изразени комунистически възгледи. Той разказва, че е израснал в среда с много ценни предмети, събирани с години. От дете му е било тръпка да колекционира какво ли не – значки, сапуни, даже презервативи.

По стечение на обстоятелствата обаче, цялото имущество на фамилията било раздадено. Баба му подарила огромна част от вещите на различни църкви, а по желание на майка му останалите предмети отишли в музеи.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Хобито на Били не затихва и за миг. Вниманието му се насочва основно към техниката, има интерес и към колите, но това занимание е за колекционери с много пари. Така се стига до 1996 година, когато с помощта на заем е успял да купи стопанството, в което започва да трупа своите съкровища.

“Един такъв живот се превръща в епопея!”

Не е ясно колко точно скъпоценности са събрани в тази огромна площ. Сред тях има камиони, автомобили, мотоциклети, телевизори, радиоапарати, телефони, фотоапарати, пишещи машини, сметачни машини, предмети от бита, посуда, табели, бъчви и какво ли още не! Единственият начин да добиете представа за мащабите на тази невероятна колекция е някой ден да посетите двора в края на Кочериново.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

“Пожелавам на всеки да живее със и сред хобито си!”

Но как се е сдобил с всичко това? Понякога купува вещи, които си е харесал. Проблемът е, че хората, чули-недочули за антикварни стоки, слагат нереално високи цени на старите си вещи. Някои от предметите пък са дарение. Впрочем ако и вие притежавате вехтории, които ви е жал да изхвърлите, може да ги занесете на Били. Поне ще се озоват в ръцете на човек, който наистина цени старите предмети.

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

Вехтошарница "Шедьовъръ"

“Щом е дарение, не се отказва нищо!”

Доскоро е поддържал книга с мнения, в която имало безброй добри отзиви. Всеки ден десетки хора пък минават да изкажат своето възхищение от тази невероятна колекция. Благодарим на Били за изпълнения с емоции ден. И за невероятно интересните разговори! Неговата вехтошарница “Шедьовъръ” е истински антикварен рай.

Последвайте ни във Facebook и Instagram – така няма да пропуснете нито една идея за урбекс разходка!

_dsc0124

Сподели

Още от На път

Железопътната линия между гарите Септември и Добринище е едно от големите достижения на българската инженерна мисъл и символ на упоритост и трудолюбие. Обожавано и  мразено…

Защо хората изпитват толкова болезнен дискомфорт да останат сами? Стотици пъти съм чувала оправданието “Няма с кого да отида там”, и то в разговори с…

Мислите ли, че нашето решение да напуснем София, за да заживеем в Родопите, граничи с лудостта? Или може би вече знаете, че спокойствието и близостта…

На 30 март открихме сезона за спане на открито. Дори посрещнахме “ейприл морнинг” на палатки близо до Белинташ въпреки силния вятър и противоречивата метеорологична прогноза!…