от -

И най-изтрещелите пътешественици понякога имат нужда от допълнителни идеи. Освен в неземно креативните ви (понякога болни) мозъци, идеите живеят и на други места. Например в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“. И тъй като напоследък дъждовете ни карат да предизвикваме най-вече дивана в хола, решихме да разгърнем няколко страници от това надъхващо четиво, за да набележим следващите си откачени цели.

Ето няколко, момента от книгата, които особено ни допаднаха:

Потопи се в топъл минерален басейн на открито, докато вали сняг

моржуване

Колкото и да са приятни през лятото, най-невероятното усещане е да се потопиш в минерален басейн на открито, когато е зима, от небето падат снежинки, а ти се киснеш в топла минерална вода и хич не ти пука за разни подробности, като мнението на синоптиците, или градусите на въздуха, които започват с “минус”… Вземи и любима сгряваща напитка (кой ром, кой чай, кой ром с чай).

Нощно предизвикателство

Нощен преход

Направи нощен преход в планината само на челници (или без челници за напреднали).

Направи си сам заслон, намери си сам храна

Ето няколко примера за саморъчно сглобени заслони, от които да се вдъхновиш, но далеч по-интересно е просто да развихриш фантазията си и да импровизираш. За да си сигурен, че ще вложиш достатъчно старание, не си взимай палатка и храна от вкъщи.

Гмурни се и открий потънали кораби и подводни каменни гори

гмуркане на потънал кораб

В дълбокото синьо има не само риби и водорасли. Няма нужда да пътуваш до екзотични острови, за да откриеш невероятни подводни гледки. И край българското Черноморие можеш да разгледаш подводна вкаменена гора (край Созопол) или потънали кораби (по цялото крайбрежие), а скалите край Тюленово са пълни с подводни пещери.

Виж корабокруширал кораб – без да се налага да се гмуркаш

ръждив кораб

Ако гмуркането не е твоята страст, предизвикваме те да посетиш някои от най-прочутите корабокрушения в света… без да се налага да се гмуркаш. Ако продължиш извън узбекистанския град Муйнак в посока Аралско море, около пътя ще те посрещне зловеща гледка – скелетите на отдавна изоставени насред пустинята кораби и рибарски лодки. Допреди 30-на години Муйнак е бил пристанище на Аралско море, а днес заради отклонените за напояване реки се намира сред пустинята, на 50 км от брега на морето. А пътят към Аралско море се е превърнал в зловещо гробище за кораби.

Включи се в калното бягане в Молдън, Великобритания

Maldon mud race

Изочник: www.maldonmudrace.com

Рядко участници в другите маратони по света могат да се похвалят с огромното количество кал по дрехите, както и с ентусиазма на тези, които всяка година участват в Калното бягане в Молдън. Естествената кал, която е само на една крачка да влезе в графа „тресавище“, изисква нерви от стомана за изминаването на 400-метровия маршрут – с тичане, падане, ставане и дори пълзене.

Тичай в Ледения маратон по езерото Байкал

Източник: baikal-marathon.org

Това екстремно състезание включва стандартната дължина от малко над 42 км, но по замръзналата повърхност на езерото Байкал. И то при суровите условия, които единствено Сибир може да предостави в началото на март.

Спусни се с борд по активен вулкан

Източник: commons.wikimedia.org

Бордът отдавна не е предназначен само за сняг. С дъска можеш да се спуснеш и на доста по-интересни места. Вулканбордингът е сред сравнително новите екстремни спортове. Родината му е Никарагуа. Там се намира и най-популярната дестинация за практикуването му – вулканът Серо Негро, който е най-младият активен вулкан в Южна Америка – висок само 728 м. До кратера на вулкана се стига пеша, а после следва интересната част – спускането със специална дъска по вулканични камъни и пепел със скорост, достигаща до 75 км/ч.

Празнувай Нова година на палатков лагер в пустинята

камили

Постави началото на новата година с бедуинска кухня, музика и танци край лагерния огън насред пустинята. Пренощувай в палатков лагер сред пясъчните дюни и стани в зори, за да посрещнеш първия изгрев за новата велика година в живота ти. Подобни турове се организират в Йордания, Дубай, Мароко, Индия, като цените, продължителността и включените екстри варират.

Измисли си най-шантавото предизвикателство (като Дик Уилс)

лама

Дикс Уилс си поставя за цел да посети всяко едно място във Великобритания, чието име започва с буквата „Z“. Общият им брой е 41. Успява за една година. След това написва книга със заглавие „Great Britain from Z to Z“. След края на това предизвикателство, Дикс успява да обиколи цялото крайбрежие на Великобритания, като използва само местни автобуси – 196 автобуса за 6 седмици и половина.

Направи си теста „Какъв пътешественик си?“. Книгата „203 предизвикателства за пътешественици“ е във всички книжарници в страната, а скоро ще можете да я намерите и на английски (засега английската е налична като ebook в Amazon).

Или последвайте Urbex.bg във Facebook!

Сподели

Още от Място за пушене

Неведоми са туристическите пътеки и човек не знае нито къде ще го отведат, нито с кого ще го срещнат. Защото из тях, редом с обичайния…

В тазседмичното издание на рубриката ни „Напуснахме големия град“  ще ви срещнем с един човек, който не просто се е отказал от удобствата на градската…

Преди около година световната кино общност беше разтърсена от един терористичен акт,  случил се на наша територия. Преди около година филм за Васил Левски взриви…

Вече ви разказахме защо ние – Марина и Христо – напуснахме работа, заживяхме в Родопите и стартирахме своя проект Urbex.bg. След като толкова много хора споделиха…