от -

Празниците са преходни, а махмурлукът – вечен! Тази квинтесенция често нахлува в главите ни заедно с целия посталкохолен световъртеж, но тъй като в този крехък миг сме до болка пияни, обикновено не успяваме да я задържим достатъчно дълго, за да си извлечем поуки от дълбоконравствения ѝ смисъл.  

Затова пък по традиция празничната трапеза е последвана от следпразничното ложе, където имаме цялото време на света да размишляваме върху екзистенциалния въпрос “Защо се напих толкоз?”. Естествено, това става в компанията на нашия любезен главобол и легена до кревата, който винаги е в готовност да реагира светкавично и да поеме цялата тежест на пероралните ни изблици.

За щастие, едно спасение всяка зима броди по българските земи и помага на изпаднали в беда нашенци. За ефекта от действията му се носят легенди, а миризмата му сама се носи по стълбищата във входа. Измислено преди много години от мистични знахари, днес то се среща в почти всички български домове. Обикновено в бидони и в мазета…

 

Дами и господа, представяме ви ултимативния главолечител, ужаса на сетната чашка, убиеца на махмурлука – н.ц.в Зелевия сок!

 

Тази благородна течност, получена след естествената ферментация на десетки зелки, притиснати от паве в тесен съд пълен със солена вода, е в състояние да прочисти и най-завъртяната пиянска глава. Ако пък случаят ви е особено тежък, можете да консумирате зелевия сок в неговата най-висша форма – трезве чорбата  a.k.a. “Бульон Трезве”.

Приготвянето на тази изцерителна супа е изключително лесно и не отнема повече от 15 минути (за разлика от ефекта). Ето и каква е рецептата.

Чорба от зелев сок, праз лук и лют пипер. Цяр срещу махмурлука!

Източник: https://www.facebook.com/photography.uzunov/

Продукти за 1 порция:

зелев сок – 300 мл

праз лук – 1/3 стрък

няколко щипки лют червен пипер или 2-3 сушени люти чушки

Начин на приготвяне:

Изсипете зелевия сок в купичка, след което нарежете праза на ситни кубчета и го добавете към сока. Ако използвате сухи люти чушки (по-добрия избор, според мен) можете предварително да ги запечете на котлона (още по-добрия избор!), преди да ги натрошите в купичката. Ако не ви се занимава с люти чушки или предпочитате лютия пипер – просто си ръснете достатъчно от него в сока, хванете се здраво за лъжицата и се насладете на този кулинарен шедьовър.

Приятен апетит!  

Чорба от зелев сок, праз лук и лют пипер. Цяр срещу махмурлука!

Източник: https://www.facebook.com/photography.uzunov/

Сподели

Още от Място за пушене

Тази седмица в рубриката „Напуснахме големия град“ ще ви срещнем с Мариана Дончева. След като събира сили да излезе от Матрицата, тя продължава да търси…

Всяка неделя публикуваме по една лична история. Не търсим обаче драми, нито скандали, както правят повечето медии. Просто бихме искали да покажем, че животът не…

Лятото пристигна, слънцето зашиба изпотените ни от труд чела с камшика на жарките си лъчи и ето че мисълта за морска почивка започна лека-полека да…

Неведоми са туристическите пътеки и човек не знае нито къде ще го отведат, нито с кого ще го срещнат. Защото из тях, редом с обичайния…