от -

Всяка неделя публикуваме по една лична история. Не търсим обаче драми, нито скандали, както правят повечето медии. Просто бихме искали да покажем, че животът не е свързан задължително със стрес, нерви, бързане, пътуване по един час и работа в офис. В рубриката „Напуснахме големия град“ даваме думата на нашите читатели, взели смелото решение да започнат отначало в името на истинското щастие. Днес представяме на вашето внимание техния разказ, изпълнен със спокойствие и позитивизъм…

От НикОЛЕта, ЖИВко и ВладиСЛАВ

Напоследък често използвам една фраза на Карл Сейгън: „Не знам къде отивам, но знам, че съм по моя път!“ … И така през последните 8 месеца.

Вятърът на промяната дойде и ни отвя! Беше един чуден августовски вятър…

Според някои топлината напълно беше размекнала мозъците ни, но вярвайте ни, мараня нямаше… Напротив – виждахме по-ясно от всякога! И причината беше ТОЙ, синът ни – нашата малка БЛАГОсловия… Сякаш се преродихме с появата му и всичко стана ясно, а решенията дойдоха от само себе си. Искахме ли да го гледаме в големия, мръсен град, да чакаме година, две и пак да не ни приемат в градина, да пътуваме половин час с кола до парка, да намираме в градинките спринцовки и всякакви други неща… Не, не и НЕ!!!

Идеи за завръщането ни към родния край – Стара Загора – и напускането на София се прокрадваха отдавна, но в онзи момент везната рязко се наклони в посока вкъщи, защото тук е нашето истинско вкъщи, нашият ДОМ.

Всъщност повечето ни приятели ни подкрепиха, макар и малко изумени в началото от категоричността на решението ни и от краткия период, в който си събрахме багажа и казахме „Сбогом!“ на София. Все още има познати, които ме питат “Ама ти само, докато си в майчинство, и после си идвате, нали?“, а аз с такъв кеф отговарям: „Ами не, окончателно се изнесохме от там“!

Старозагорски минерални бани

ЖИВОТЪТ ТУК

Наскоро една приятелка ми каза: “Забравихме да живеем простичко“, а аз ѝ отвърнах:

Ето затова направих своя избор и се завърнах тук!“

Къде е това „тук“ ли? В Старозагорски минерални бани – едно чудно, китно местенце, където съм имала щастието да порасна.

Да, тук животът е прост, толкова прост и смислен. Сутрин излизам от вкъщи с двете си кучета и пред входната ми врата е гората. Правилно чухте – гората, понякога зелена и прераждаща, друг път сива и мрачна, приютила свирепия вой на чакали, но винаги одухотворяваща и пречистваща! И си казвам „Ето затова си струва да живееш!“ И ДИШАМ, дишам с пълни гърди – защото ми е едно такова СВОБОДНО.

Старозагорски минерални бани

Тук есента е като картинка, а цветовете са омагьосващи. Тук дъждът е ухаен, а сутрин птичките ни организират концерт под прозореца. Тук не се приготвям един час за излизане, не ни трябват асансьори, просто обличаме нещо набързо и сме на двора, ровим се в листата, тичаме по тревата, садим си магданоз и копър директно в земята… Е, да, често вкъщи ни навестяват паячета, мравчищи или „маййй“, както ги нарича моят син. Но в гората е така – животът е навсякъде около нас.

Тук стигам до центъра през пътечка в гората и био магазинът ми е в съседното село, откъдето си взимам ябълки от градината и мляко директно от кравата. А на празници се събира местната общност и е толкова истинско! Чувстваш се българин и разбираш, че тук са ти корените и тук ти е мястото, а добрината… ах, ДОБРИНАТА, тя е във всеки!

Често се майтапя с приятелите си: „Светвайте“ ме за последните тенденции, че съм като взета от гората!“ Буквално! И ми е чудно…

Не ме разбирайте погрешно! Възползвам се от удобствата на града, който ми е само на 15 минути с колата, но не бих се върнала в него.

Относно работата – късмет е да имаме малък семеен бизнес тук – едно заведение, сгушено в парка до езерото. Какво по-хубаво от това да работиш със семейството, за себе си и с любов?

Старозагорски минерални бани

Сега започвам и няколко свои проекта. Имаш ли желание, нещата сами си се нареждат… Срещаш правилните хора и се озоваваш на правилните места. Работа има навсякъде, само да имаш желание и идеи. И, разбира, се много е важна помощта на баба и дядо, без нея би било много трудно. Безценна е и обичта, с която те даряват нашия син – любов х 4!

Старозагорски минерални бани

ЗА ЛИПСИТЕ

Липсите ли…

Тук, в Баните, нямаме банкомат, и аптека нямаме. Има само два магазина за хранителни стоки.

Но знаете ли кои са най-големите липси? Онези в СЪРЦЕТО!!!

Липсват ми приятелите, които сега виждам по-рядко, липсва ми и онази малка общност от КУЧОлюбци, която се бяхме сформирали в ж.к. „Сухата река“ и с която прекарвах всяка сутрин и вечер през последните три години, разхождайки моята Голдънка, независимо дали валеше дъжд, вееше сняг или жаркото слънце стопляше душата на Дели.

Това, за което го направих обаче, си струва!

Ако и вие сте се отправили на житейско пътешествие извън големия град, пишете ни още сега! 

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Място за пушене

Лятото пристигна, слънцето зашиба изпотените ни от труд чела с камшика на жарките си лъчи и ето че мисълта за морска почивка започна лека-полека да…

През април 2015 година Urbex.bg все още не съществуваше. Но тъкмо тогава напуснахме работа и заживяхме в Родопите, като същевременно започнахме работа по нашата най-съкровена…

Добруджа – безкрайна равнина, отрупана с житни класове и слънчогледи, отправили взор към небесната шир. Тази плодородна земя от векове осигурява препитание на местното население,…

Съвсем наскоро представихме пред света своя проект Urbex.bg – сбъдната мечта, която ни донесе ей-тооолкова много положителни емоции за съвсем кратко време! На вас, нашите…