от -

Всяка неделя публикуваме по една лична история. Не търсим обаче драми, нито скандали, както правят повечето медии. Просто бихме искали да покажем, че животът не е свързан задължително със стрес, нерви, бързане, пътуване по един час и работа в офис. В рубриката „Напуснахме големия град“ даваме думата на нашите читатели, взели смелото решение да започнат отначало в името на истинското щастие. Днес представяме на вашето внимание техния разказ, изпълнен със спокойствие и позитивизъм…

От НикОЛЕта, ЖИВко и ВладиСЛАВ

Напоследък често използвам една фраза на Карл Сейгън: „Не знам къде отивам, но знам, че съм по моя път!“ … И така през последните 8 месеца.

Вятърът на промяната дойде и ни отвя! Беше един чуден августовски вятър…

Според някои топлината напълно беше размекнала мозъците ни, но вярвайте ни, мараня нямаше… Напротив – виждахме по-ясно от всякога! И причината беше ТОЙ, синът ни – нашата малка БЛАГОсловия… Сякаш се преродихме с появата му и всичко стана ясно, а решенията дойдоха от само себе си. Искахме ли да го гледаме в големия, мръсен град, да чакаме година, две и пак да не ни приемат в градина, да пътуваме половин час с кола до парка, да намираме в градинките спринцовки и всякакви други неща… Не, не и НЕ!!!

Идеи за завръщането ни към родния край – Стара Загора – и напускането на София се прокрадваха отдавна, но в онзи момент везната рязко се наклони в посока вкъщи, защото тук е нашето истинско вкъщи, нашият ДОМ.

Всъщност повечето ни приятели ни подкрепиха, макар и малко изумени в началото от категоричността на решението ни и от краткия период, в който си събрахме багажа и казахме „Сбогом!“ на София. Все още има познати, които ме питат “Ама ти само, докато си в майчинство, и после си идвате, нали?“, а аз с такъв кеф отговарям: „Ами не, окончателно се изнесохме от там“!

Старозагорски минерални бани

ЖИВОТЪТ ТУК

Наскоро една приятелка ми каза: “Забравихме да живеем простичко“, а аз ѝ отвърнах:

Ето затова направих своя избор и се завърнах тук!“

Къде е това „тук“ ли? В Старозагорски минерални бани – едно чудно, китно местенце, където съм имала щастието да порасна.

Да, тук животът е прост, толкова прост и смислен. Сутрин излизам от вкъщи с двете си кучета и пред входната ми врата е гората. Правилно чухте – гората, понякога зелена и прераждаща, друг път сива и мрачна, приютила свирепия вой на чакали, но винаги одухотворяваща и пречистваща! И си казвам „Ето затова си струва да живееш!“ И ДИШАМ, дишам с пълни гърди – защото ми е едно такова СВОБОДНО.

Старозагорски минерални бани

Тук есента е като картинка, а цветовете са омагьосващи. Тук дъждът е ухаен, а сутрин птичките ни организират концерт под прозореца. Тук не се приготвям един час за излизане, не ни трябват асансьори, просто обличаме нещо набързо и сме на двора, ровим се в листата, тичаме по тревата, садим си магданоз и копър директно в земята… Е, да, често вкъщи ни навестяват паячета, мравчищи или „маййй“, както ги нарича моят син. Но в гората е така – животът е навсякъде около нас.

Тук стигам до центъра през пътечка в гората и био магазинът ми е в съседното село, откъдето си взимам ябълки от градината и мляко директно от кравата. А на празници се събира местната общност и е толкова истинско! Чувстваш се българин и разбираш, че тук са ти корените и тук ти е мястото, а добрината… ах, ДОБРИНАТА, тя е във всеки!

Често се майтапя с приятелите си: „Светвайте“ ме за последните тенденции, че съм като взета от гората!“ Буквално! И ми е чудно…

Не ме разбирайте погрешно! Възползвам се от удобствата на града, който ми е само на 15 минути с колата, но не бих се върнала в него.

Относно работата – късмет е да имаме малък семеен бизнес тук – едно заведение, сгушено в парка до езерото. Какво по-хубаво от това да работиш със семейството, за себе си и с любов?

Старозагорски минерални бани

Сега започвам и няколко свои проекта. Имаш ли желание, нещата сами си се нареждат… Срещаш правилните хора и се озоваваш на правилните места. Работа има навсякъде, само да имаш желание и идеи. И, разбира, се много е важна помощта на баба и дядо, без нея би било много трудно. Безценна е и обичта, с която те даряват нашия син – любов х 4!

Старозагорски минерални бани

ЗА ЛИПСИТЕ

Липсите ли…

Тук, в Баните, нямаме банкомат, и аптека нямаме. Има само два магазина за хранителни стоки.

Но знаете ли кои са най-големите липси? Онези в СЪРЦЕТО!!!

Липсват ми приятелите, които сега виждам по-рядко, липсва ми и онази малка общност от КУЧОлюбци, която се бяхме сформирали в ж.к. „Сухата река“ и с която прекарвах всяка сутрин и вечер през последните три години, разхождайки моята Голдънка, независимо дали валеше дъжд, вееше сняг или жаркото слънце стопляше душата на Дели.

Това, за което го направих обаче, си струва!

Ако и вие сте се отправили на житейско пътешествие извън големия град, пишете ни още сега! 

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Място за пушене

Преди около година световната кино общност беше разтърсена от един терористичен акт,  случил се на наша територия. Преди около година филм за Васил Левски взриви…

Омръзнало ли ви е очакванията за условията в избрания от вас хотел постоянно да се разминават с реалността? Писнало ли ви е да се съобразявате с…

Пловдив. 25 и 26 август 2017 г. Римският стадион в центъра на града ще се превърне в арена на тежки битки. Този път обаче оръжия…

За първи път в рамките на рубриката „Напуснахме големия град“ публикуваме историята на някого, когото познаваме лично. Красимира Динева дълги години работеше под един офисен…