от -

Преди около година световната кино общност беше разтърсена от един терористичен акт,  случил се на наша територия. Преди около година филм за Васил Левски взриви българските киносалони. Жертвите бяха стотици, а ударната вълна бе толкова силна, че освен залите пострадаха и витрините на намиращите се близо до тях обекти…

Точно 12 месеца след тези събития, във връзка с годишнината от смъртта на Апостола, фаталната филмова продукция “Дякон Левски” бе завъртяна и в телевизионен ефир и позволи на близки на жертвите от миналогодишния кървав атентат да се насладят на лентата.

За щастие този път експлозия не последва и онези от нас, които търпеливо изчакаха да гледат филма без да си плащат за него, оцеляха, за да дадат ценни съвети на бъдещите кинематографи, които биха се заели с нелеката задача да заснемат още един филм за националния ни герой.

Ето ги и съветите:

1. Няколко години събирайте исторически сведения за Апостола (без да ги четете), след което ги скрийте така, че никой, гледал филма ви, да не може да ги открие и да ви обвини в историческа неправдоподобност.

2. Използвайте нови технологии. Сдобийте се с дрон, с който да снимате панорамни сцени от въздуха и го изпратете в Космоса. Колкото по-надалеч се намира, толкова по-зрелищни ще са кадрите, заснети с него.

3. Движенето на камерата никога не е прекалено. Ако случайно у вас се прокрадне лъжовното съмнение, че някои от сцените, които снимате, изглеждат скучни, започнете да въртите камерата около актьорите, за да убедите зрителите в динамиката на момента. Тъй като целият филм е достатъчно динамичен, използвайте този похват по всяко време. Не забравяйте, че скоростта на въртене също е от значение.

4. Покажете колко надълбоко в душевността на персонажите си сте влезли, като изградите силни психологически образи. Ако вместо реплики героите си разменят силен, неадекватен смях в неподходящ момент, значи сте на прав път. Ако пък част от действащите лица са деца, накарайте ги да кажат нещо, подхождащо на възрастта им. Например: “Унижаваш се пред европейците и пред турците, затова ми забраняваш мъченичеството като мисъл”.

5. За да подсилите драматичния облик на Апостола, гримирайте актьора, който го играе, така че във всеки един момент да му личи колко смъртно бледен е заради невъзможната си любов към Родината и колко силно надрусан е с прахообразни революционни идеи.

6. Използвайте забавен каданс. Забавеният каданс е признак за висок професионализъм и издава напредничаво мислене. Без значение дали куршум пронизва героично загиващ български опълченец, или ябълка от случайно попаднала в кадър фруктиера пада на земята – използвайте забавен каданс.

7. Отделете огромен бюджет за филма си и го изразходвайте на принципа “невидимо действие, видим резултат”, като резултатът в никакъв случай не трябва да е филмът.

8. Съберете силен екип от професионалисти. Синът на продуцента, братът на вуйчо му и третият баща на втората жена на стринката на спонсора са изключително подходящи за целта.

9. За да приковете моментално вниманието на зрителите, покажете женско зърно още в първите 30 секунди от филма.

10. Демонстрирайте завидните си умения на монтажист, като монтирате отделните кадри така, че и самият Хорейшо Кейн да се затрудни с проследяването на логическата нишка.

С шегата до тук! В действителност филмът “Дякон Левски” притежава и две хубави страни. Първата е, че ако погледнете обективно на над 3-часовата продукция, ще осъзнаете, че всъщност това е най-дългият клип на “Исихия” досега, а втората е, че няма трета.

Ако смятате, че тази статия е по-тъпа и от филма за Левски, нямате никаква причина да ни последвате във Facebook!

Сподели

Още от Място за пушене

Лятото пристигна, слънцето зашиба изпотените ни от труд чела с камшика на жарките си лъчи и ето че мисълта за морска почивка започна лека-полека да…

Всяка неделя публикуваме по една лична история. Не търсим обаче драми, нито скандали, както правят повечето медии. Просто бихме искали да покажем, че животът не…

Съвсем наскоро представихме пред света своя проект Urbex.bg – сбъдната мечта, която ни донесе ей-тооолкова много положителни емоции за съвсем кратко време! На вас, нашите…

Неведоми са туристическите пътеки и човек не знае нито къде ще го отведат, нито с кого ще го срещнат. Защото из тях, редом с обичайния…