от -

Добруджа – безкрайна равнина, отрупана с житни класове и слънчогледи, отправили взор към небесната шир. Тази плодородна земя от векове осигурява препитание на местното население, здраво свързано с нея. Климатът тук е подходящ за отглеждането на над 130 вида земеделски култури и не е чудно, че районът си е спечелил прозвището “Житницата на България”.

Добруджа обаче не може без неуморния труд на хората, които ежедневно работят под палещите лъчи на слънцето, грижейки се за даровете на полето.

Жътва е сега…

Жътва в добричко

жътва в добруджанско

Огромни комбайни, бавно и величествено събират житните класове, чертаейки след себе си безкрайни ивици по златистата повърхнина на нивата. Този пасторален пейзаж, запечатил се в съзнанието ми, стана причина да се запозная с Атанас Матеев, който любезно ме прие в кабината на своя комбайн, за да ме посвети в спецификите на трудовото ежедневие из добруджанските полета.

Жътва в добричко

Атанас или просто Наско е от Каварна. Заедно с баща си управлява фирма, занимаваща се със земеделие. С помощта на своите работници двамата се грижат за 5000 декара земя в близост до село Българево. Животът му е минал на полето, помагайки на баща си, Димитър, и за своите 40 години е натрупал богат опит, както в отглеждането на различни земеделски култури, така и по отношение на техниката, която използва в работата си. “От 15-годишен се друсам по тракторите” – разказва той.  На 17 години пък за първи път подкарва самостоятелно комбайн.

Трудовият му ден започва рано сутрин с чаша кафе, след което се отправя към селскостопанската база където ежедневно отделя време за подготовка на техниката – гресира комбайна, проверява филтрите и зарежда гориво. Сам поддържа всички машини, а когато има проблем вика на помощ колегите си.

Към 10 сутринта вече е в машината на път за полето, където първата му работа е да провери влажността на житото – денонощните колебания във влажността на въздуха, влияят на качеството на зърното, които са толкова по-високи, колкото по-сухо е то. Затова работата започва късно, когато слънцето вече е високо в небето, а зърното е отдало по-голямата част от влагата си. Кога точно да стане това определя влагометърът, но дългогодишният опит е научил Наско да преценява момента дори само като стрие няколко житни класа между дланите си.

Жътва в добричко

Прибирането на пшеницата започва няколко дена след като зърното достигне пълната си зрялост и продължава не повече от 20 дни. В този период Наско и колегите му работят без почивен ден от сутрин до вечер. Макар Българево да е досами морето за цяло лято не му се събират повече от 10 ходения на плаж – от задачи не остава време. Затова и почива през зимата, когато работата е по-малко. Възползва се от тази пролука, за да ходи на планина със семейството си. Въпреки тези “неудобства” жътвата е любимият му период, защото е най-приятно “когато береш плодовете на труда си накрая”.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Разбира се, както в другите професии, и тук не може без проблеми. Понякога техниката се поврежда и се губи ценно време в ремонти, друг път някоя от културите, които отглежда не върви добре, а преди две години диви прасета пък унищожили част от царевицата му. Разказва обаче, че тази година е била благоприятна за пшеницата и се надява на добра реколта.

За да подобри качеството на продукцията си ходи на различни семинари в страната и чужбина и постоянно експериментира със сортовете зърно и торове. Внимава много, защото “в земеделието всяка грешка се заплаща с цената на година”.

Запитан дали професията му е трудна, Наско се замисля малко и отговаря, че е свикнал. От всичките видове селскостопанска техника, с които разполага, най-много му допада да се труди с комбайна, защото работата с него е динамична и изисква прецизност.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Управлява един от най-добрите комбайни – CLAAS Mega 208. Експлоатацията на този вид техника се измерва не в километри, а в броя жътви – за насковата машина това е 14-тата подред.  Самият процес на жънене се извършва с 3 до 5 км/ч като 6-тонният резервоар за жито се пълни за около 20 минути. Когато това стане, се задейства сигнална лампа. Тя започва да мига и дава знак на трактора, чакащ отстрани, да се приближи до комбайна, за да бъде напълнен със събраното зърно. Следва транспортирането му до складовата база, а през това време друг трактор пристига, за да замени предишния.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Работата с комбайн си има и специфики, които се научават с практиката. Така например, въпреки, че в кабината има радио, Наско рядко си позволява да пуска музика, защото следи звукът от двигателя, ако престане да е равномерен, това е знак, че нещо не е наред. Вентилаторът също е включен постоянно – по този начин нахлуващият отвън въздух донася различни миризми. Замирише ли на масло или на друго специфично нещо е време за проверка на причинте.

Жътва в добричко

Докато досаждах на трудолюбивия си домакин се случи така, че машината скъса един от многото си ремъци. Наско направи бърза инспекция, извади повредения детайл и се обади в базата да му докарат друг. После запали цигара, усмихна се и каза: “добре, че се случват такива неща, че и ние да отдъхнем малко”.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Обикновено ядат когато остане време, затова непредвидената пазуза беше използвана за обяд. Няколкото човека, работещи в този момент на полето, се събраха под сянката на голямата селскостопанска машина, разрязаха един пъпеш върху гумата на комбайна и седнаха на земята да се нахранят.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Малко по-късно пристигна и новият ремък – беше сменен на бърза ръка и всеки се върна на работното си място. Тракторите стояха в готовност да бъдат повикани, а големият зелен комбайн бавно потъна в златистата прегръдка на добруджанската пшеница. До залез слънце остава още много време…

Жътва в добричко

Жътва в добричко

С благодарности на Краси от къща за гости “Левана”, който организира разходката ми в света на земеделието!

Urbex.bg е във Facebook!

Сподели

Още от Място за пушене

През април 2015 година Urbex.bg все още не съществуваше. Но тъкмо тогава напуснахме работа и заживяхме в Родопите, като същевременно започнахме работа по нашата най-съкровена…

Съвсем наскоро представихме пред света своя проект Urbex.bg – сбъдната мечта, която ни донесе ей-тооолкова много положителни емоции за съвсем кратко време! На вас, нашите…

Бързаме да споделим с вас тазседмичния разказ, част от рубриката ни „Напуснахме големия град“! Бързаме, защото това не е просто разказ. Това е житейско пътешествие,…

Продължаваме с нашата неделна рубрика, в която публикуваме личните истории на наши читатели. Лични истории, които ни дават сили да продължаваме – та нали преди по-малко…