от -

Добруджа – безкрайна равнина, отрупана с житни класове и слънчогледи, отправили взор към небесната шир. Тази плодородна земя от векове осигурява препитание на местното население, здраво свързано с нея. Климатът тук е подходящ за отглеждането на над 130 вида земеделски култури и не е чудно, че районът си е спечелил прозвището “Житницата на България”.

Добруджа обаче не може без неуморния труд на хората, които ежедневно работят под палещите лъчи на слънцето, грижейки се за даровете на полето.

Жътва е сега…

Жътва в добричко

жътва в добруджанско

Огромни комбайни, бавно и величествено събират житните класове, чертаейки след себе си безкрайни ивици по златистата повърхнина на нивата. Този пасторален пейзаж, запечатил се в съзнанието ми, стана причина да се запозная с Атанас Матеев, който любезно ме прие в кабината на своя комбайн, за да ме посвети в спецификите на трудовото ежедневие из добруджанските полета.

Жътва в добричко

Атанас или просто Наско е от Каварна. Заедно с баща си управлява фирма, занимаваща се със земеделие. С помощта на своите работници двамата се грижат за 5000 декара земя в близост до село Българево. Животът му е минал на полето, помагайки на баща си, Димитър, и за своите 40 години е натрупал богат опит, както в отглеждането на различни земеделски култури, така и по отношение на техниката, която използва в работата си. “От 15-годишен се друсам по тракторите” – разказва той.  На 17 години пък за първи път подкарва самостоятелно комбайн.

Трудовият му ден започва рано сутрин с чаша кафе, след което се отправя към селскостопанската база където ежедневно отделя време за подготовка на техниката – гресира комбайна, проверява филтрите и зарежда гориво. Сам поддържа всички машини, а когато има проблем вика на помощ колегите си.

Към 10 сутринта вече е в машината на път за полето, където първата му работа е да провери влажността на житото – денонощните колебания във влажността на въздуха, влияят на качеството на зърното, които са толкова по-високи, колкото по-сухо е то. Затова работата започва късно, когато слънцето вече е високо в небето, а зърното е отдало по-голямата част от влагата си. Кога точно да стане това определя влагометърът, но дългогодишният опит е научил Наско да преценява момента дори само като стрие няколко житни класа между дланите си.

Жътва в добричко

Прибирането на пшеницата започва няколко дена след като зърното достигне пълната си зрялост и продължава не повече от 20 дни. В този период Наско и колегите му работят без почивен ден от сутрин до вечер. Макар Българево да е досами морето за цяло лято не му се събират повече от 10 ходения на плаж – от задачи не остава време. Затова и почива през зимата, когато работата е по-малко. Възползва се от тази пролука, за да ходи на планина със семейството си. Въпреки тези “неудобства” жътвата е любимият му период, защото е най-приятно “когато береш плодовете на труда си накрая”.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Разбира се, както в другите професии, и тук не може без проблеми. Понякога техниката се поврежда и се губи ценно време в ремонти, друг път някоя от културите, които отглежда не върви добре, а преди две години диви прасета пък унищожили част от царевицата му. Разказва обаче, че тази година е била благоприятна за пшеницата и се надява на добра реколта.

За да подобри качеството на продукцията си ходи на различни семинари в страната и чужбина и постоянно експериментира със сортовете зърно и торове. Внимава много, защото “в земеделието всяка грешка се заплаща с цената на година”.

Запитан дали професията му е трудна, Наско се замисля малко и отговаря, че е свикнал. От всичките видове селскостопанска техника, с които разполага, най-много му допада да се труди с комбайна, защото работата с него е динамична и изисква прецизност.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Управлява един от най-добрите комбайни – CLAAS Mega 208. Експлоатацията на този вид техника се измерва не в километри, а в броя жътви – за насковата машина това е 14-тата подред.  Самият процес на жънене се извършва с 3 до 5 км/ч като 6-тонният резервоар за жито се пълни за около 20 минути. Когато това стане, се задейства сигнална лампа. Тя започва да мига и дава знак на трактора, чакащ отстрани, да се приближи до комбайна, за да бъде напълнен със събраното зърно. Следва транспортирането му до складовата база, а през това време друг трактор пристига, за да замени предишния.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Работата с комбайн си има и специфики, които се научават с практиката. Така например, въпреки, че в кабината има радио, Наско рядко си позволява да пуска музика, защото следи звукът от двигателя, ако престане да е равномерен, това е знак, че нещо не е наред. Вентилаторът също е включен постоянно – по този начин нахлуващият отвън въздух донася различни миризми. Замирише ли на масло или на друго специфично нещо е време за проверка на причинте.

Жътва в добричко

Докато досаждах на трудолюбивия си домакин се случи така, че машината скъса един от многото си ремъци. Наско направи бърза инспекция, извади повредения детайл и се обади в базата да му докарат друг. После запали цигара, усмихна се и каза: “добре, че се случват такива неща, че и ние да отдъхнем малко”.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Обикновено ядат когато остане време, затова непредвидената пазуза беше използвана за обяд. Няколкото човека, работещи в този момент на полето, се събраха под сянката на голямата селскостопанска машина, разрязаха един пъпеш върху гумата на комбайна и седнаха на земята да се нахранят.

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Жътва в добричко

Малко по-късно пристигна и новият ремък – беше сменен на бърза ръка и всеки се върна на работното си място. Тракторите стояха в готовност да бъдат повикани, а големият зелен комбайн бавно потъна в златистата прегръдка на добруджанската пшеница. До залез слънце остава още много време…

Жътва в добричко

Жътва в добричко

С благодарности на Краси от къща за гости “Левана”, който организира разходката ми в света на земеделието!

Urbex.bg е във Facebook!

Сподели

Още от Място за пушене

Пловдив. 25 и 26 август 2017 г. Римският стадион в центъра на града ще се превърне в арена на тежки битки. Този път обаче оръжия…

Омръзнало ли ви е очакванията за условията в избрания от вас хотел постоянно да се разминават с реалността? Писнало ли ви е да се съобразявате с…

Съвсем наскоро представихме пред света своя проект Urbex.bg – сбъдната мечта, която ни донесе ей-тооолкова много положителни емоции за съвсем кратко време! На вас, нашите…

Преди около година световната кино общност беше разтърсена от един терористичен акт,  случил се на наша територия. Преди около година филм за Васил Левски взриви…