от -

Контрастите в природата и човешкото битие са едно от най-силните изразни средства, подчертаващи пъстротата и многообразието на планетата ни. Около нас съществуват толкова много варианти на това явление, че е необходим просто един бегъл поглед, за да ги откирем. Всички те обаче говорят за едно нещо – крехката хармония между различните взаимоизключващи се елементи, върху която се крепи светът.

В архитектурата например контрастът е комбинация от различни елемнти на архитектурната форма, рязко различаващи се по външните си характеристики, които обаче спомагат за изграждането на хомогенната визия на сградата. Архитектурата обаче е контрастна и сама по себе си – модерни течения спрямо класически стилове, изчистени форми спрямо пищни такива, живи спрямо отдавна мъртви постройки

Водени от такива мисли си дадохме сметка, че сме добре запознати с начина, по който изглеждат отвътре всякакви изоставени сгради от различни периоди и с различно предназначение, но нямаме почти никаква представа какво се случва с модерните здания, оформени според разбиранията на съвременните професионалисти от сферата на строителството и архитектурата.

Ето защо решихме да направим малък завой от обичайната ни дейност и вместо да ви запознаем с историята на поредната опустяла постройка, с любезното съдействие на приятелите ни от агенция за недвижими имоти First Estates  този път ще надникнем зад вратите на няколко луксозни софийски жилища, чиито облик е създаден от талантливи  български архитекти и интериорни дизайнери, за да разберем как изглежда отвътре пълната противоположност на любимите ни urbex обекти.

Удоволствие от общуването”

Дизайнерските апартаменти на София

Говорейки за противоположности улица “Велико Търново” притежава достатъчно от тях  – разположена е в самото сърце на столицата, но пък е тиха и спокойна, а по протежението ѝ се редуват сгради от различни епохи и с различно предназначение…

Дизайнерските апартаменти на София

Апартаментът, който ще посетим се намира в жилищна постройка от 60-те години, а дизайнът му е разработен от проектантско ателие INITO, реализирало проектите за някои от най-луксозните бизнес и жилищни сгради в страната и чужбина.

Дизайнерските апартаменти на София

Конкретният замисъл тук е да се постигне модерна среда с винтидж елементи, ориентирана към радостта от общуването и контактът с различните хора, в която лесно могат да се смесват стилове и да се прибавят нови предмети, а разхвърляните играчки на децата да допринасят за изграждането на позитивната обстановка.

Дизайнерските апартаменти на София

За тази цел тухлите, дървесните материи, черният метал и грубите мазилки се превръщат в основен използван материал. Цветовата гама пък е определена от предварително избраните от собствениците мебели.

“Простор и свобода”

Дизайнерските апартаменти на София

Спокойно можем да опишем следващия апартамент като “безкраен”, защото попадайки в него ще придобиете точно това чувство. Разположен на последния шести етаж в нова жилищна сграда в квартал “Борово”, още по време на строителството той обединява в себе си обемът на първоначално замислените два по-малки апартамента, а крайният резултат е 3 спални, 2 бани, просторен хол, кухня, трапезария и 335 квадратни метра жизнено пространство!

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнерските апартаменти на София

Дело на творящата с размах архитект Бояджиева, това бутиково жилище е посветено на идеята за простор и свобода, която е постигната чрез прилагането на изчистени вътрешни линии и пастелни цветове. Френските прозорци и огромната тераса с декинг и място за барбекю доразвиват замисъла, осигурявайки достатъчно слънчева светлина и лично пространство дори на открито.

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнът и размерите обаче не са единственото, впечатляващо нещо тук. Приложените инженерни решения също заслужават внимание. Сред по-интересните от тях са акустичната обработка на стените, структурното окабеляване, щорите с дистанционно управление, подовите конвектори за отопление и индивидуалната централизирана вентилационна система във всяка стая.

“Нищо излишно”

Дизайнерските апартаменти на София

Архитект Нанко Костов от няколко години успешно реализира различни проекти, свързани с проектирането на сгради и вътрешното им обзавеждане, а една от последните му изяви е реновирането на апартамент в стара жилищна кооперация от 40-те години на миналия век.

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнерските апартаменти на София

Тристайният апартамент, намиращ се съвсем близо до Докторската градина, претърпява сериозен ремонт, за да се превърне в светло и просторно пространство за живеене. Белите стени в съчетание с бежов текстил и петроленосини плоскости осигуряват подходяща среда за мебелите и осветлението, които са основният акцент тук.

Дизайнерските апартаменти на София

Дизайнерските апартаменти на София

Минималистичен по замисъл и изпълнение, този проект е посветен на хармонията между модерното и практичното, недопускайки нито един излишен елемент в интериорното пространство.

“Модерна визия и богата история”

ИнтериорСнимка: www.first.bg

Ето и нещо по нашата специалност за финал – жилище, разположено в старинна сграда – паметник на културата!

“Княз Борис I” е една от най-старите столични улици и никак не е чудно, че точно тук се намират някои от най-интересните постройки на стара София, а тази, за която ще ви разкажем е издигната през далечната 1914 г. по поръчка на богатия търговец Георги Димитров.

Интериор

Снимка: www.first.bg

Интериор

Снимка: www.first.bg

Четириетажната сграда разполагаща с магазин и няколко апартамента за семейството на видния българин е една от модерните за времето си и още тогава впечатлява със стилната си архитектура. През 30-те години на миналия век, след смъртта на Димитров, неговите наследници си поделят имота и го продават. Собствениците се сменят един след друг, а през годините на Социализма, в апартамента, който ще посетим, за известно време живее дори директорът на звукозаписния мастодонт “Балкантон”.

Интериор

Снимка: www.first.bg

Но да се разходим вътре – тристайният апартамент заема площ от 123 квадратни метра на втория етаж на къщата и заедно с входа е изцяло реновиран. Ирландският архитект Том Хънтър, който твори в Британия и Испания, а отскоро и у нас, е човекът, отговорен за луксозният вътрешен облик на аристократичния дом.

Интериор

Снимка: www.first.bg

Изцяло съобразен с богатата история на сградата, неговият проект представлява елегантна приемственост между минало и настояще, класическо и модерно. Ето как чрез умело подбрани материали и цветова гама, високите помещения с масивни дървени врати, характерни за началото на миналия век, са допълнени от съвременна мебелировка и битови електроуреди, подчертаващи изискания стил на жилището.

Последвайте ни във Facebook за още архитектурни разходки!

Интериор

Снимка: www.first.bg

Сподели

Още от Място за пушене

Празниците са преходни, а махмурлукът – вечен! Тази квинтесенция често нахлува в главите ни заедно с целия посталкохолен световъртеж, но тъй като в този крехък…

Омръзнало ли ви е очакванията за условията в избрания от вас хотел постоянно да се разминават с реалността? Писнало ли ви е да се съобразявате с…

За първи път в рамките на рубриката „Напуснахме големия град“ публикуваме историята на някого, когото познаваме лично. Красимира Динева дълги години работеше под един офисен…

В рубриката „Напуснахме големия град“ публикуваме разказите на наши читатели, решили да потърсят щастието си в закътано селце или в малко населено място, на което…