от -

Село Тюленово, Община Шабла. 29 юли 2017 г.

За втора поредна година скалите в местността Ашалъка ще съберат любители на екстремните преживявания от цялата страна. Поводът – “Великото скачане” събитие, което предизвиква всеки участник да преодолее страха си и да усети тръпката от скачането от високо!

Второто издание на “Великото скачане” се очертава да бъде още по-запомнящо се от миналогодишното, на което повече от 200 човека извършиха над 500 скока от скалите край Тюленово. Организаторите обещават запомнящо се откриване, музика, забавления и много изненади!

За безопасното провеждане на екстремното мероприятие ще се грижат екипи на бърза помощ и полицията, осигурени от Община Шабла – основен партньор на събитието, а лодка с гмуркачи ще бди непрестанно край смелчаците, престрашили се да скочат от високите скали.

Какво е “Великото скачане”?

Великото скачане Тюленово

Скалите околоТюленово, с техните причудливи отвесни форми, позволяват скачането в прохладните води на Черно море от различни височини, като най-високите точки надхвърлят 10 метра. Дълбочините пък са от порядъка на 5 до 8 метра. Това е причината тук от години да се събират почитатели на клиф дайвинга, които се забавляват, политайки над морската бездна.

Преди година Борислав Маринов, един от дългогодишните скачачи, решава да организира във Facebook събитие, което да събере на едно място всички фенове на високите скали за общ купон, наречен “Великото скачане”. Целта, както казват организаторите, е “всеки да провери своя лимит и да предизвика страховете си като скочи от възможно най-високото за него място”. Мероприятието се радва на голям интерес, ето защо около второто поредно издание, което ще бъде факт след по-малко от седмица, са се събрали цяла група ентусиасти, помагащи всеки според силите си, забавлението да бъде на ниво . Дали “Великото скачане” ще се превърне в традиция зависи само от вас – участниците! Очакваме ви!

“Великото скачане” 2017 започва от 09:00 ч. на 29 юли.

Вход свободен!

За повече информация следете Facebook страницата на събитието!

 

БОНУС: 5 правила за безопасно скачане от скали

 

Великото скачане Тюленово

1. Проучете внимателно терена

След като веднъж сте се спрели на място за скачане е важно да се уверите, че пътят ви надолу ще е безпрепятствен. Огледайте скалите за издадени части, в които евентуално може да се ударите, проверете дали дълбочината на водата е достатъчна и дали по дъното няма препятствия. Също така е важно да сте сигурни, че разполагате с възможност за лесно излизане от водата. Пътят нагоре винаги е по-труден от този надолу, ето защо е добра идея да сте екипирани с обувки за водни спортове!

2. Изчакайте другите и преценете скока си

Преди да се оставите на гравитацията отделете няколко секунди, за да визуализирате мислено вашия скок – преценете колко точно е необходимо да се изтласкате с крака от скалата и къде трябва да се приземите. Освен това, ако във водата има други скачачи е наложително да изчакате да се отдалечат на безопасно разстояние преди да се хвърлите в бездната!

3. Скачайте винаги с краката надолу

Колкото по-отвисоко скачате толкова по-голям е шансът нещо да се обърка!  Скокът с краката надолу ви гарантира, че дори да не направите нещо правилно, поне ще останете живи – всички сте чували сравнението, че при високи скорости водата е като асфалт, нали? Тогава едва ли желаете лицето ви първо да се срещне с този асфалт…

4. Приземете се максимално изпънати

За да избегнете близките срещи с гореспоменатия асфалт преди срещата с водата изпънете тялото си максимално добре. Приберете ръцете си плътно до тялото, а краката изправени и притиснати един в друг. Ако не успеете да съберете ръцете си навреме можете да ги вдигнете високо над главата си – важното е да сте колкото се може по-обтекаеми a.k.a. позиция “пирон”. Не забравяйте да задържите дъха си!

5. Намалете ускорението под вода

Когато се озовете под водата е време тялото ви да заработи като спирачка – разтворете ръцете и сгънете леко краката си – така ще забавите потъването и освен това ще сте по-подготвени, ако дъното изведнъж се окаже точно под вас.

Ако сте стигнали до тази точка ви остава единствено да изплувате и да повторите скока си – приятно изкарване!

Urbex.bg е във Facebook!

Сподели

Още от Място за пушене

“Напуснахме работа и заживяхме в Родопите” Изричали сме тези думи десетки пъти през последните месеци. Заедно с отговорите на въпросите, които обикновено ги следват. Как…

През април 2015 година Urbex.bg все още не съществуваше. Но тъкмо тогава напуснахме работа и заживяхме в Родопите, като същевременно започнахме работа по нашата най-съкровена…

Каква е първата ви асоциация, когато чуете за Съветския съюз? Едва ли е “туризъм”! Ала истината е, че в СССР се е осъществявала активна рекламна дейност,…

Съвсем наскоро представихме пред света своя проект Urbex.bg – сбъдната мечта, която ни донесе ей-тооолкова много положителни емоции за съвсем кратко време! На вас, нашите…