За нас

URBEX.BG – Първият български сайт за урбекс туризъм

Понятието “urbex” идва от словосъчетанието “urban exploration”, свързвано с интереса към индустриалните и изоставените сгради или съоръжения. Урбексът предоставя възможност на хората, които го практикуват, да посетят непопулярни обекти и да усетят загадъчната им атмосфера. Затова те са не просто пътешественици, а истински изследователи!

В Urbex.bg чрез снимки и текстове разказваме истории за забравени и непознати места, които няма да откриете в нито един пътеводител. Интересът ни обаче не се изчерпва с изоставените кътчета, носещи спомена за отминали времена и събития. Когато не сме се отправили към някое от тях, ние прекарваме време сред природата или търсим вдъхновяващи идеи за алтернативен туризъм по цялото земно кълбо.  

Нашето желание е да превърнем Urbex.bg в място, посещавано от търсачи на истории и силни усещания. От хора, които побират вещите си в една раница. И са готови да се възползват от всяка възможност за пътешествие. Които не се притесняват да поемат рискове, за да си създадат незабравими спомени. Които обичат да спят под открито небе, защото знаят, че то разполага с повече звезди и от най-луксозния хотел.

Ние вярваме, че туризмът не на всяка цена е свързан с тълпи, забележителности, сувенири, самолетни билети, all inclusive оферти и куфари, пълни с дрехи. И че най-интересните преживявания започват, когато се отклоним от познатите маршрути и поемем към неизвестното.

В категорията “Урбекс” ще публикуваме статии за непопулярни туристически обекти и други дестинации за алтернативен туризъм. Ще разказваме за своите приключения в изоставени сгради, независимо дали се намират под земята, или ни позволяват да погледнем света отвисоко. Ще посещаваме фабрики и заводи – работещи или не – и ще облечем в думи и снимки случващото се в тях. Ние уважаваме и стрийт арт културата, която е важна част от градската среда. Ето защо ще обръщаме достатъчно внимание и на нея!

Често ще се случва просто да се отправяме “На път” – из България и по света. Ще прекарваме времето си край реки и езера, на планини и върхове и нито за миг няма да спираме да разказваме! Нашите походи и маршрути, както и всичките ни екстремни преживявания, ще обитават пространството на Urbex.bg, за да вдъхновяват читателите ни.

През цялото време ще се опитваме да споделяме и полезна информация за отсядане, хапване или планиране на пътуване през уикенда. Ще говорим от личен опит за различните видове „Екипировка“ и фотографска техника, която използваме.

Ще се стремим да правим най-красивите пейзажи, независимо къде сме – на село, на палатка, на море… И ще украсяваме своята “Фоторамка” с тях!

Тъй като дори най-големите авантюристи имат нужда от почивка, сме обособили и “Място за пушене”. Място, на което всеки е добре дошъл да почете, да помисли, да се посмее и дори да сподели собственото си мнение. В него ще публикуваме статии и интервюта по различни непътешественически теми, които ни вълнуват.

Първият български сайт за урбекс разполага и с “Пътепоказател” – нашата интерактивна карта, благодарение на която може да планирате своето пътуване. Изберете дестинация в България и вижте какво сме писали за нея – само с един клик върху логото на Urbex.bg ще получите цял списък със статии, посветени на въпросното място.  

Желаем ви приятно пътуване!

 


 

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

А ако искате да разберете повече за нас и нашия проект…

 

…гледайте репортажите на…

bTV: „Защо една млада двойка напусна работата си и удобния живот в София и заживя в Родопите?

BiT: „Да избягаш от града, за да живееш в Родопите

Bulgaria ON AIR: „Разходка сред индустриални руини

Nova TV: „Да напуснеш големия град

 

…чуйте предаването на…

БНР – Стара Загора: „Загадъчната атмосфера на изоставените паметници и места привлича урбекс туристи

 

…прочетете статиите на…

Капитал LIGHT: „Много поздрави от някъде другаде

Cultro.eu: „24 часа заедно: Марина и Христо

Арда News: „Двама столичани избраха Ардино за свой пристан, отказват да бъдат „друга тухла в стената“

Кмета: „Напуснахме големия град и заживяхме в Ардино

Economic.bg: „Да избягаш от офиса, за да работиш в Родопите