от -

За мен, като човек, прекарващ голяма част от времето си в провиране из руините на изоставени сгради, по чиито подове дебнат какви ли не стъкло-пиронести изненади, или пък в катерене на някоя планинска височинка, обувките са най-важната част от екипировката.

И докато с одеждите от глезените нагоре мога доволно да импровизирам откъм форми и багри, то с обувките не е така. Убедил съм се, че качествените обувки са си качествени обувки и ако за нещо си заслужава да се инвестират пари, това са точно те. Стабилността и комфортът при преминаване на пресечен терен в никакъв случай не са за пренебрегване, а когато към това прибавим и няколко контузии, завършили с далеч по-леки щети, благодарение на здравата обувка, подсигуряваща долния крайник, резултатът е ясен!

Когато първите признаци, че вътрешностите на настоящите ми всъдеходки възнамеряват да се изсипят навън, започнаха да се появяват, беше ясно, че ще се търсят заместители. Но какви? Последните няколко години си напатих от скъпоструващи изделия, които изкарваха по няколко месеца преди буквално да се разпаднат около стъпалата ми и вече съм много внимателен с избора си. Затова за помощ се обърнах към приятелите ни от Camouflage.bg, които облсужват някои от най-смелите мъже на България (контрактори, командоси и др.) и след като изслушаха изискванията ми, а именно – обувката да е с височина над глезена, стабилна, лека и да е подходяща както за проникване в изоставени сгради, така и за леки, до средно тежки преходи – веднага ми препоръчаха Haix Black Eagle Athletic 2.0.

ОБУВКИТЕ

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

Както личи и от името им, Haix Black Eagle Athletic 2.0 са втората, подобрена версия на вече познатите Black Eagle Athletic 1.0, които съвсем скоро ще бъдат спрени от производство, за да дадат път на по-съвършените си наследници.

При проектирането на Haix Black Eagle Athletic 2.0 са взети предвид всички отчетени недостатъци на първия модел, а за да се гарантира качеството, производството им отново е поверено на хърватските обувкостроителни заводи (първата версия на Black Eagle Athletic се произвежда във Виетнам).

Разглежданият продукт е създаден специално за полицейски служители и любители на преходите със средна натовареност, като e призван да се справи със спецификите на разнообразни повърхности както на открито, така и в закрити пространства.

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

Противоплъзгащата подметка е изработена от специална гума, разделена по средата от слой виброабсорбираща пяна, която смекчава натоварванията върху ставите. Тя е проектирана така, че да осигурява нужната стабилност при хлъзгави, мокри и мазни повърхности и е напълно резистентна към горива и смазочни материали. Към тези благини трябва да добавим и системата „Stone Shield“, която пък осигурява допълнително сцепление при прекосяването на каменисти участъци.

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

Трислойната Gore-Tex мембрана се грижи да запази краката ви защитени от околната влага, като едновременно с това е достатъчно “проветрива”, за да не изпитвате дискомфорт дори по време на преход при високи температури. Всъщност “по документи” обувката е четирисезонна, така че спокойно може да се използва и през зимните месеци – мембраната се грижи за оптималния контрол на климата по всяко време!

Към другите достойнства на Haix Black Eagle Athletic 2.0 спадат гуменият борд на „носа“, „стабилизаторите“ в задния край на обувките, предпазващи петите и глезените от неприятни травми и изкълчвания и специалното джобче за връзки, елегантно разположено под специална „надстройка“ върху езика. По този начин гарантирано обувките и краката ви са добре защитени от агресивното влияние на околната среда, а връзките няма да се развържат, оплитайки се в някой чепат клон или бодлив храст. Предлагат се в три варианта в зависимост от височината – Low, Mid и High.

ВПЕЧАТЛЕНИЯ 1.0

Погледнати отстрани, обувките ми се сториха някак маратончести за суровите условия, за които са предназначени, но щом ги взех в ръце веднага се уверих, че са достатъчно здрави и стабилини, за да им поверя крачкуването си. Всъщност, за разлика от другите представители от този клас, Haix Black Eagle Athletic 2.0 изглеждат изключително „прибрани“ и дори елегантни. Особено впечатление ми направи и теглото – две обувки вариант Mid, 45-и номер, тежат общо 1 кг!

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

Системата за връзване е решена в полза на халките, като стандартните кукички липсват напълно. От това следват две неща. Първо – обувките са подходящи за практикуване на “въжени” спортове като парапланеризъм и рапелизъм. И второ – с едно хууубаво издърпване на връзките нагоре, затягате цялата обувка без да си губите времето с излишни движения. Според производителите по този начин се осигурява равномерно стягане по формата на крака и се избягва създаването на излишен натиск в определени участъци. При развръзване пък е нужно езикът само да се издърпа леко напред, за да разхлаби обувката достатъчно и да освободи долният крайник.

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

Докато сме на езика, ще обърна внимание и на джобчето за връзките. Това хитроумно изобретение е разположено от вътрешната страна на малко капаче и позволява наистина лесно да напъхате вървите в него. Велкрото, с което капачето се застопорява за останалата част от езика, пък гарантира, че нищо няма да излезе навън без разрешение.

Туристически обувки HAIX Black Eagle Athletic 2.0

В горната задна част на обувката пък е разположено класическото „ухо“ за издърпване. Смело мога да кажа, че това е най-адекватното ухо, което съм срещал до този момент. Изработено е от широка текстилна лента и е разположено достатъчно нависоко и с достатъчно голям отвор, така че наистина да помага при обуване, а и позволява обувката лесно да бъде закачена за раницата, когато е необходимо.

Що се отнася до дизайна, както вече споменах, обувките са си направо елегантни. Haix Black Eagle Athletic 2.0 са изцяло решени в матов черен цвят, с(т)илно напомнящ радиопоглъщащите бои по технология “Stealth”. Тази тъмна идилия е нарушена само от  два щриха – стилизирани елементи, наподобяващи буквите “H” и “X” – които също са черни, но една идея по-гланцови. Може да прозвучи несериозно, но обувките стоят еднакво добре както с камуфлажни outdoor панталони, така и с по-официални такива… В тази връзка изпитвам известни притеснения да окалям двете красавици по някоя планинска пътека.

Жалко, че ще им се наложи…

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Екипировка

Независимо дали се отправяте на двудневен преход сред природата, или на двуседмично пътешествие до друга държава, пред вас вероятно стои един и същи въпрос, непреодолим…

  Лятото е сезонът на отпуските, а отпуските, от своя страна са време за пътешествия и приключения сред дивата природа. Вероятно точно в този момент…

Научно-техническият прогрес е един бездънен контейнер, постоянно бълващ най-добрите образци на световната инженерна мисъл. Тази мисъл обаче както всяка друга има своите добри и лоши дни,…

През последните години хората сякаш започнаха да стават все по-зависими от своите вещи, може би защото чрез тях компенсират друг вид липса. Стремежът към материално…