от -

Надяваме се, че студът и снегът не са в състояние да ви откажат от спането на открито! С помощта на подходящата екипировка бихте могли да се насладите на зимната красота, която повечето хора проспиват, сгушени в уютните си и топли домове. Нали знаете, че животът ви може да е изпълнен с незабравими приключения, само ако достатъчно често излизате от зоната си на комфорт…

Сигурно знаете, че е от изключително значение никога да не се отправяте на преход без необходимата подготовка и екипировка. Същото важи и за кратките разходки сред природата, завършващи с опъване на палатка и сладък сън под звездите. Планината и гората заслужават страхопочитание, особено през зимата, когато нещата могат сериозно да се объркат.

Ето защо решихме да опровергаем някои широко разпространени, но категорично грешни митове. Ако вярвате в тях, може да се озовете в неприятна ситуация, в която ви е студено, мокро или пък тясно. Истината е, че…

Двуместните палатки не са уместни!

Когато си купувате палатка, трябва да направите информиран избор. Това означава на първо място да приемете объркващия факт, че повечето двуместни палатки всъщност не осигуряват достатъчно място за двама души.

Ако искате свободно пространство от поне 10 кв.см. (на които да позиционирате шише с вода за през нощта, например!), не е удачно да се доверявате на обещанията на производителите. Двуместните палатки побират две средностатистически човешки тела и нищо повече. Това означава, че легнете ли с компания в такава палатка, в нея няма място не само за шишето с вода. Основният проблем в такива случаи е къде да оставите двете си раници (вероятно претъпкани), обувките и дрехите си…

Спрете се на триместна палатка, в която и вие, и вашият багаж ще се разположите подобаващо. Тя е малко по-тежка и малко по-обемна, но тези неудобства се компенсират от комфорта, който ще ви осигури, изпълнявайки основната си функция на подслон.

Излизането от триместната палатка също е осезаемо по-лесно, благодарение на по-широката ѝ “врата”. Ако ви се наложи да станете през нощта, рискът да смачкате съпалатника си, когато си легнете отново, е намален до минимум.

На палатка в планината

Източник: pexels.com

Голото тяло не е топло тяло!

Сред любителите на нощите, прекрани под звездите, битува нелогично схващане, което е време да спре да се предава от уста на уста. Колкото и вашите приятели планинари да ви убеждават, не им вярвайте, че ще постигнете максимален температурен комфорт, ако си легнете чисто голи в спалния чувал. Независимо какви са неговите специфики!

Чували сме какви ли не разкази за премръзнали по време на преход туристи, които се спасили от хипотермия през нощта, само защото свалили всичките си дрехи и чак тогава се шмугнали в чувала. Елементарната логика ни пречи да вярваме в този мит: колкото по-изолирано от външата среда е тялото, толкова по-малко топлина ще загуби то.

Нека допуснем, че разполагате с чувал, съобразен с температурата, на която го използвате. В такъв случай най-удобно е да си легнете по термобельо, клин и чорапи. Ако обаче след десетина минути не усещате затопляне, си облечете още нещо – по възможност сухо.

Има и един трик, който действа безотказно. Опаковате ли се веднъж в чувала, започнете да стягате и разпускате мускулите си, но без да се движите. При техните съкращения се произвежда топлина, която обаче остава в “бърлогата” ви.  

За да не измръзнете през нощта, трябва да е изпълнено още едно условие: никога не разполагайте спалния си чувал директно върху земята. Винаги използвайте шалте – то представлява защитен слой, който няма да допусне студа и влагата до тялото ви.

Палатки в гората

Източник: unsplash.com

Съществуват туристи и без туристически обувки!

Туристическите обувки са задължителни. Но само в някои случаи! Ако ви предстои лек преход предимно по отъпкани пътеки или равен терен, въобще не е задължително да имате специални обувки. Добрите стари маратонки биха ви свършили добра работа. Даже по-добра, заради няколко причини:

  • те не спарват краката толкова, когато се носят в горещо време
  • съхнат по-бързо, дори да се намокрят обилно
  • по-меки са и вероятността да образуват пришка при продължително носене е малка

За да тръгнете с маратонки обаче, трябва добре да сте планирали маршрута си. Длъжни сме да ви предупредим, че изненадата ще бъде изключително неприятна, ако с такава екипировка ви се наложи да се спускате по стръмен горист склон или да се изкачвате по сипей, водещ към бездна…

Туристически обувки

Ако ви предстои да покорявате скалисти върхове, по-добре се доверете на туристическите си обувки!

Покривалото за дъжд има нискобюджетни заместители!

Напоследък стана много модерно да се инвестират допълнително средства в покривало за дъжд, което пази раницата от подгизване. Даже на някои от по-скъпите раници този аксесоар им е вграден. Тайната, която производителите на туристически стоки не ви казват, е че покривалото си има своите нискобюджетни заместители.

За да предпазите багажа си от влагата, може да го увиете с дъждобран, като се убедите, че циповете са плътно покрити. Друг трик е винаги да си носите в раницата поне един чувал за боклук. Покрийте раницата с него, като го прикрепите на няколко места, за да не го изгубите по пътя. Вторият вариант е в чувала да опаковате нещата, които носите, и да го върнете в раницата. Да, самата тя ще подгизне, но важните ви вещи ще останат съвсем сухи!

Няма хем „водоустойчиво“, хем „дишащо“ яке!

Всеки, който прекарва голяма част от свободното си време в преходи, се вълнува от темата за “дишащите” материи. За съжаление, техните качества са силно преувеличени.

Водоустойчивото яке би ви предпазило от дъжда, но въпреки това вие отново ще подгизнете… от пот. Докато вървите в пороя, опаковани с модерния братовчед на добрите стари дъждобрани, тялото ви всъщност е в своеобразен парник.

Нашият съвет е да се спрете на дреха, снабдена с ципове под мишниците. В момента, в който искате да се охладите по време на дъжд, просто разкопчайте чудотворните машинки и се насладете на мигновения ефект!

Сняг в планината през зимата

Никога няма да направите такава снимка, ако не отидете на преход през зимата! Източник: pexels.com

Туристическите обувки не са гумени ботуши!

Туристическите обувки с водоустойчиво покритие не ви гарантират сухи крака при газене в дълбоки води. Тяхната цел е съвсем друга – да ви предпазят, ако случайно завали по време на вашия преход. Или пък ви се наложи набързо да “преджапате” някоя река. Ако обаче ги третирате като гумени ботуши, няма да ви свършат работа.

Тяхната водоустойчивост съществува благодарение на специално покритие, което се износва с времето. Може да удължите живота му, ако използвате импрегниращ спей и почиствате обувките си след всеки преход.

Важно е да знаете, че водонепропускливостта на мембраната не трае часове наред – обикновено производителите дават информация посредством понятието “милиметра воден стълб”. За някои стоки се посочва и приблизително време, след което се очаква водата да проникне през материята.

Ако се сещате за други митове, които битуват сред туристите и трябва да бъдат развенчани, ни пишете на contact@urbex.bg. Станете част от Urbex.bg във Facebook, за да пътешестваме заедно и да обменяме опит!

Сподели

Още от Екипировка

Научно-техническият прогрес е един бездънен контейнер, постоянно бълващ най-добрите образци на световната инженерна мисъл. Тази мисъл обаче както всяка друга има своите добри и лоши дни,…

Всички знаем, че у нас времето е непостоянно като придричива девойка в разцвета на своята младост. През зимата ни изненадват снеговалежи, през лятото – дъждове….

Независимо дали сте любители на outdoor преживяванията, или просто от време на време обичате да нощувате на палатка; независимо дали ще се промъквате през мрачните…

Ако сте любители на планинските преходи и някога сте хващали мачете, знаете колко безценен помощник може да бъде то. Благодарение на него ще преминете и през…