от -

Мъдрите хора казват, че половината си живот прекарваме в леглото, а другата половина – в обувките си. Затова е важно да не правим компромис с тях.

По трудния начин, на принципа “проба-грешка”, прилаган години наред, ми стана ясно едно: мъдрите хора са прави! Особено откакто започнах да прекарвам огромна част от времето си в ходене, се убедих колко важно е да бъда с добри обувки.

Но какво означава “добри” всъщност? Това, разбира се, е субективно понятие. В моя случай са ми необходими обувки, които да издържат на натоварване в няколко направления. От една страна, често се отправям на преходи – кратки или по-дълги, по пътеки или през храсти, категоризиращи се като “хайкинг”, “трекинг” или “бекпекинг”… Освен това, покрай превземането на изоставени обекти, се озовавам на места, осеяни с пирони, стъкла, трески, кал, локви и какво ли още не! С думи прости: обувките ми са подложени на безпощадна експлоатация.

Свикнали да осигуряват надеждно оборудване на хора, които обичат риска и проявяват смелост ежедневно, нашите приятели от магазина за тактическа екипировка “Camouflage” знаеха точно какво ми е необходимо. И така, приех предизвикателството да стигна до краен предел, обута в Haix Scout Desert. Тъй като съм нетърпелива да разкажа, но все още не е минало достатъчно време, за да създам изчерпателно ревю, днес ще споделя своите първи впечатления от модела.

Още когато ги пробвах, забелязах няколко детайла, които издават, че производителите са обърнали внимание на дразнещите подробности, съпътстващи обикновено носенето на такъв тип обувки.

Бързо и лесно стягане на връзките

Когато моделът е със средна височина, наличието на много дупки, ушички или кукички, през които минават връзките, е неизбежно. Все пак тъкмо по този начин обувката приема оптимална форма, съобразена със специфичните особености на крака. Връзването обаче отнема доста време, защото преди кулминационния момент с възела трябва да се извърши пристягане от долу до горе.

Сигурна съм, че знаете как е: започвате да дърпате връзките; успявате да ги стегнете донякъде; отпускате за малко смъртоносната хватка, която сте им приложили, защото от стискане не си усещате пръстите… и всичко отива на вятъра.

При връзването на Haix Scout Desert няма такъв проблем – връзките са разделени на два сектора, като по средата има специални капси, които фиксират долния сектор, за да не бъде изгубен постигнатия прогрес, докато се провежда борбата с горната част.

Haix Scout Desert

Събуването също е улеснено, благодарение на споменатите капси – достатъчно е да бъдат откопчани, за да се отпусне “вързочната” система от средата до долу.

Липсата на отворени куки пък позволява обувките да бъдат ползвани при занимания, предвиждащи употребата на въжета, като летене с парапланер или спускане с рапел.

Може и без възел!

Стигне ли се до връзването, пак има приятна изненада. Връзките могат просто да бъдат фиксирани с пластмасовата щипка, вместо да бъдат оформяни в сложни възли.

Haix Scout Desert

Това отново спестява време, но ми се струва, че при по-тежки преходи с голяма раница не бих се доверила на тази джаджа, заради опасността от разхлабване. Все пак навеждането през стотина крачки със 70-литрова раница на гърба с цел пристягане на връзките не ми е сред любимите занимания! За разходка сред природата при леки условия обаче това решение е идеално.

В джобчето ми дрънкат… връзки!

Друг хитър детайл е джобчето за връзките. То е предназначено за случаите, в които гореописаната пластмасова щипка влиза в употреба. След пристягане с нея, връзките се напъхват в малко джобче, създадено специално за целта. Така досадното закачане по клони и други стърчащи обекти по пътя ще бъде избегнато.

Haix Scout Desert

При конвенционално връзване на връзките джобчето трудно би влязло в употреба, но и за това е помислено. От едната страна на езика има велкро, което се отлепя, за да може възелът да бъде напъхан във вътрешността на обувката. След това се залепя отново, за да осигури комфорт и стабилност на крака.

Haix Scout Desert

Усещане за комфорт

От задната вътрешна страна на всяка от обувките има две малки възглавнички, които доста ме зарадваха. Защо ли? Моделът, който носих досега, нямаше такава екстра, даже отзад беше малко по-нисък от необходимото. При дълги преходи започвах да усещам болка в областта на ахилесовото сухожилие – нещо, което се надявам да не се случва занапред, благодарение на въпросните детайли.

Haix Scout Desert

По време на първото носене силно впечатление ми направи усещането за комфорт – стелката е много мека и дори по-продължителното ходене не изморява стъпалото. Освен това, Haix Scout Desert са 17 сантиметра, тоест не са твърде високи и при стръмно изкачване областта на езика не натъртва пищяла.

Описание на обувките

Обувките са изработени от хидрофобен набук, а в предната и задната си външна част имат гумен борд. Водоустойчивостта е гарантирана от наличието на трислойна Gore-Tex мембрана, но след като ги понося в екстремни условия, ще мога да споделя впечатления по темата.

Haix Scout Desert

Подметката Vibram пък обещава стабилност дори на заледени участъци или разкаляни горски пътеки – това също предстои да бъде доказано по емпиричен път.

Haix Scout Desert

Според производителя обувките са четирисезонни и би трябвало да притежават добра изолация от студ. Най-сетне спасение за вечно измръзналите ми крака!

Приятен “пустинен” дизайн

Няма как да пропусна дизайна, тъй като сред потребителите на “обувки за зор” битува мнението, че няма изключение от правилото “Удобните обувки са грозни!”. При Haix Scout Desert липсват често срещаните при други марки ярки акценти, отблъскващи шарки и неадекватни комбинации от материи. Производителите са заложили на няколко “пясъчни” нюанса и това е всичко. Моделът е семпъл и изключително красив!

Haix Scout Desert

След като ги понося в различни ситуации и условия, ще споделя впечатления и за функционалността им – как се справят в студ, жега, дъжд, сняг, при стръмно изкачване, при продължително слизане, при дълги преходи и “храстинг”…

Вместо да скучаете, докато чакате, може да видите Haix Scout Desert, както и други модели тактически обувки, в магазин “Camouflage”. Той се намира в гр. София, жк. “Гоце Делчев”, ул. “Костенски водопад” №58.

Ако посетите магазина на 5 или 6 ноември 2016 година от 12:00 до 17:00 часа, ще имате възможност да станете част от черния уикенд, който ще се проведе тъкмо на тези дати. По време на събитието ще може да разгледате, пробвате и закупите с отстъпка до 90% най-добрата тактическа екипировка.

14611020_1418976178131058_979995563445794828_n

Освен това, всеки посетител ще може да подкрепи своята любима марка от наличните в магазин “Camouflage” чрез специална бюлетина. На 7 ноември 2016 година ще бъде изтеглен един късметлия, който ще спечели ваучер на стойност 150 лева! Участието не е обвързано с покупка по време на черния уикенд.

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Екипировка

Всички знаем, че у нас времето е непостоянно като придричива девойка в разцвета на своята младост. През зимата ни изненадват снеговалежи, през лятото – дъждове….

Научно-техническият прогрес е един бездънен контейнер, постоянно бълващ най-добрите образци на световната инженерна мисъл. Тази мисъл обаче както всяка друга има своите добри и лоши дни,…

Независимо дали сте любители на outdoor преживяванията, или просто от време на време обичате да нощувате на палатка; независимо дали ще се промъквате през мрачните…

Независимо дали се отправяте на двудневен преход сред природата, или на двуседмично пътешествие до друга държава, пред вас вероятно стои един и същи въпрос, непреодолим…