от -

Може и да не сте се замисляли, но животът на пътуващия фотограф никак не е лек. Неговата професия е толкова тежка, че дори зеленият гигант Хълк не би могъл да я вдигне. За сметка на това, на човека с фотоапарата често му се налага освен чантата с екипировката си да мъкне и доволно тежка туристическа раница и натоварен по този начин да изминава безкрайни километри пеша.

За него няма нито ден покой, нито час сън. Няма как – вечер стои до късно, за да снима обсипаното със звезди небе, а сутрин става рано заради изгрева. През останалото време пък е зает да отразява най-разнообразни събития. А след толкова много работа накрая дори не може да си позволи да отиде на екскурзия. Не защото не му достигат пари, а защото  това означава поредната работна командировка с всичките задължителни снимки на забележителности, места и хора… Но това не е всичко, защото проблемите, които съпътстват ежедневието му, са безброй!

На палатка

За да не кажете, че не сме ви предупредили, ако случайно сте решили да се пробвате в травъл фотографията, трябва да знаете, че:

1. Изпуснатият обектив никога не пада на мека повърхност и почти винаги е най-скъпият в комплекта.

2. Стативът е като чадър – ако сте го взели със себе си, никога няма да ви потрябва. Ако обаче го оставите вкъщи, нуждата от него ще нараства с всяка изминала крачка.

3. С фотоапарата е абсолютно същото – ако сте го забравили у дома, със сигурност ще изпуснете снимката на живота си. Ако обаче го вземете със себе си, това е гаранция, че през целия ден няма да се случи нищо достатъчно интересно, за да бъде заснето.

4. Най-добрите снимки на деца или животни зависят от посоката, от която духа вятърът, позицията на слънцето, количеството облаци, фазата на Луната, правилната подредба на звездите и настроението на боговете. Когато най-сетне всички тези фактори са налице, вие вече ще сте вкъщи и ще преглеждате готовите кадри.

На закуска

5. Моментът за смяна на батериите задължително съвпада по време с нуждата да извадите фотоапарата колкото се може по-бързо.

6. Когато наистина трябва да реагирате светкавично, или настройките няма да са правилните, или обективът ще е неподходящ.

7. Броят на цветята около пътеката, по която вървите, нараства правопропорционално с предложенията да ги снимате, отправени към вас от приятелите ви. Ако обаче не минете покрай нито едно цвете, това въобще не означава, че няма да чуете “Ей, виж колко интересно! Що не го снимаш ей така леко отдолу, а?” , по адрес на друг случаен обект, който сте срещнали.

Памучен залез

8. Перфектният момент за снимане настъпва винаги 5 минути преди или 5 минути след като сте натиснали спусъка.

9. Шансът случайно да попаднете на интересно за снимане място е значително по-голям, когато батериите на фотоапарата са изтощени.

10. Дори на мястото, на което сте решили да снимате пейзажи да няма стълбове и жици, в кадър те задължително ще присъстват!

В спокойствието на нощта

11. Снимката с най-добра композиция от серията задължително е тази с най-неподходящите настройки и обратното.

12. Идеалното място за снимане на пейзажи винаги се намира на отсрещния връх. Когато най-сетне го изкачите, разбирате, че това не е вярно.

Свобода

Да, животът на пътуващия фотограф никак не е лек!

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Екипировка

Проучването на останките от изоставени сгради е любопитно занимание, даващо възможност на запалените по него да се докоснат до изгубения свят на миналото. За да…

Ако сте любители на планинските преходи и някога сте хващали мачете, знаете колко безценен помощник може да бъде то. Благодарение на него ще преминете и през…

Независимо дали се отправяте на двудневен преход сред природата, или на двуседмично пътешествие до друга държава, пред вас вероятно стои един и същи въпрос, непреодолим…

Независимо дали сте любители на outdoor преживяванията, или просто от време на време обичате да нощувате на палатка; независимо дали ще се промъквате през мрачните…