от -

 

Лятото е сезонът на отпуските, а отпуските, от своя страна са време за пътешествия и приключения сред дивата природа. Вероятно точно в този момент много от вас приготвят багажа си именно за подобно събитие и с мрачен поглед оглеждат вещите си, чудейски се кои джаджи ще им потрябват и без кои могат да минат. Времето за тръгване обаче наближава, затова решихме да въведем ред в тези объркани мисли, задавайки отправна точка към първите 5 неща, които задължително да вземете със себе си. Започва ме с…

Раница

На път

Когато става въпрос за продължителни преходи едва ли има нещо по-важно от раницата. Тя не просто е задължителен елемент от екипировката, но също така е и основното средство, чрез което да транспортирате останалата част от нея и провизиите си.

Реално погледното, по време на преход не палатката, а именно раницата е вашият скромен мобилен дом. В нея са дрехите ви, в нея е храната ви, в нея са и инструментите, които могат да спасят живота ви в екстремен момент.

Всяко нещо, което не може да се побере в джоб или просто не му е мястото там може да бъде побрано в раницата. Размерите и формите също почти нямат значение – всичко, което е прекалено голямо, или прекалено криво, за да се побере във вътрешните отделения може да бъде прикрепено към лентите за външен багаж.

Съществуват различни по форма и обем раници, но трябва да знаете, че наличието на гръдни и кръстни колани е точно толкова важно, колкото важни са и презрамките – тези три елемента играят огромна роля за начина, по който раницата ще прилепне към гърба ви и за личния ви комфорт по време на придвижване.

Колкото до обема – той се определя най-вече от продължителността на прехода и количеството багаж, което възнамервате да вземете. Ако все пак се чудите, каква вместимост ще ви свърши работа, придържайте се към правилото на “златната среда” и изберете средна по обем раница (около 40 л). Тя е достатъчно малка, за да не се чувствате като крачеща каравана докато вървите и същевременно достатъчно голяма, за да побере багаж за едноседмичен преход (че и повече – при внимателен подбор).

Обувки

Разбира се, че с официални обувки също можете да катерите планинските пътеки, разбира се, че с любимите си маратонки за фитнес също можете да прекосите боровата гора, изпречила се на пътя ви. Това, което прави туристическите обувки, най-подходящи за целта обаче е простичкия факт, че последните са специално създадени за такъв тип употреба и  буквално лепват за земната повърхност.

За да не се чувствате сякаш сте объркали Витоша с “Витошка”, задължително носете туристически обувки по време на обиколки сред природата. Техните подметки са достатъчно дебели, за да предпазят краката ви от неприятните неравности на терена, като същевременно осигуряват нужното сцепление, предотвратяващо неприятните падания. Освен това туристическите обувки са направени да издържат на агресивното влияние на околната среда, затова при тях опасността да си съдерете кецовете на някоя по-упорита шипкова драка просто не съществува.

Челник или фенерче

Огън

Без значение дали излизате да се поразтъпчете за няколко часа сред природата или възнамерявате да се отдадете на неколкодневен преход, едно от нещата без които не трябва да тръгвате е източник на светлина.

Плановетe са направени, за да се променят, ето защо наличието на произвеждащо светлина устройство сред багажа ви ще гарантира, че ще съумеете да се оправите в тъмното, независимо от причината, поради която сте замръкнали на открито.

Дали да изберете джобно фенерче или челник, зависи само и единствено от вашите лични предпочитания. Не трябва да забравяте обаче, че челникът притежава едно важно предимство пред фенерчето – закрепва се за главата и оставя ръцете ви свободни! На пазара съществува изключително голямо разнообразие от челници, затова е важно да знаете как да си изберете перфектния челник.

Запалка

Докато все още сме на светлинна тема е важно да споменем и запалката – този малък, но ценен помощник никога не трябва да напуска раницата ви. Независимо от неугледния си вид и дребните размери, ползата от неgo е огромна! Защото…

…огънят е един от четирите елемента (подслон, огън, питейна вода, храна), които определят оцеляването ви при екстремна ситуация сред природата. Той ще ви осигури топлина, за да се сгреете в студената нощ, светлина, която да отблъсква дивите зверове, и ще ви помогне да приготвите храната си. Освен това чрез него можете да подадете сигнал за помощ – димен или светлинен.

В този ред на мисли, може и никога да не ви се наложи да използвате запалката си, но ако ви потрябва да запалите огън, за да се спасите, без нея ще ви е значително по-трудно. Един съвет – намерете си обикновена китайска запалка с фенрече – По този начин освен с огън ще се снабдите и с резервен източник на светлина, който да използвате в случай, че челинкът или фенерчето ви откажат.

Мачете

Мачете

Да, мачетето не е особено популярен артикул сред нещата от първа необходимост и определено не е толкова удобно за употреба, колкото джобното ножче. Причината да го включим в този материал обаче е, факта, че въпреки всичко, с него спокойно можете да извършите повечето дейности, присъщи на малкия му сгъваем събрат, но освен това ще се сдобиете с още няколко полезни опции за употреба.

На първо място мачетето ще ви позволи да си проправите път дори сред най-гъстата растителност, ако ви се наложи да се придвижвате през такава. На второ – дървата за огрев ще са проблем само, ако наоколо няма никакви дървета.

Възможностите му обаче не се изчерпват с това, то може да ви послужи за толкова много неща, че спокойно можем да наречем мачетето – най-добрият приятел в дивата природа!

На път

Urbex.bg е във Facebook и Instagram!

Сподели

Още от Екипировка

Научно-техническият прогрес е един бездънен контейнер, постоянно бълващ най-добрите образци на световната инженерна мисъл. Тази мисъл обаче както всяка друга има своите добри и лоши дни,…

Надяваме се, че студът и снегът не са в състояние да ви откажат от спането на открито! С помощта на подходящата екипировка бихте могли да…

Може и да не сте се замисляли, но животът на пътуващия фотограф никак не е лек. Неговата професия е толкова тежка, че дори зеленият гигант…

Проучването на останките от изоставени сгради е любопитно занимание, даващо възможност на запалените по него да се докоснат до изгубения свят на миналото. За да…