от -

Ако сте любители на планинските преходи и някога сте хващали мачете, знаете колко безценен помощник може да бъде то. Благодарение на него ще преминете и през най-гъстия шубрак и успешно ще си набавите дървен материал за огъня или за импровизирания подслон.  

Наред с конвенционалните му функции, може да използвате едно мачете и за редица абстрактни дейности, като например да разбърквате жаравата в огнището, да се подпирате на него, изкачвайки стръмни склонове, а в краен случай, ако ви се наложи, дори можете да си изкопаете малка яма. И това, разбира се, са само част от многобройните приложения на този универсален инструмент. Останалите зависят единствено и само от вашите нужди, фантазия и особеностите на конкретния модел.

Самата дума “мачете” произлиза от умалителната форма на испанската дума “macho”, която често се използва като нарицателно за чук. С нея обикновено се определят подобни на сатър ножове с дължина на острието между 30 см и 50 см.

Изначално мачетето се използва като инструмент за селскостопански дейности или като оръжие. Най-разпространено е в латиноамериканските страни, където с него режат захарна тръстика или транжират месо. Употребата на мачете е характерна и при някои елементарни дърводелски работи, като например изработката на заготовки за дървени дръжки на различни други инструменти.

Поради здравината и гъвкавостта си, мачетето спокойно може да бъде използвано и като оръжие. Факт, който намира отражение в редица примери от военната история. Например, по време на битката за Хавана от 1762 г., селските опълченци използват този инструмент, за да защитават града си (по това време важна испанска военноморска база) от британските войски. Е, години по-късно същото оръжие е използвано от местното население и за да се разправи с испанските си колонизатори, но това е друга тема.

Невероятните качества на “шанцовия инструмент” бързо го превръщат в незаменима част от екипировката на много планинари и почитатели на изживяванията на открито. Ако сте от тези хора и тепърва обмисляте да се сдобиете с подобен симпатяга, трябва да знаете, че съществуват няколко основни типа мачете:

Латино

machete-latin

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Това е класическият тип мачете, познато още като “мачете за храсти”. Характеризира се с прав гръб на острието, умерено тегло и голяма здравина. Подходящо е за справяне с всякакви храсти и като инструмент за градинска и дърводелска работа.

Кукри

machete-kukri

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Кукрито е непалски нож с характерно изкривено навътре острие. Не е точно мачете, но функциите и външният му вид са подобни, затова е добре да сте запознати и с него. Кукрито е един от основните инструменти на непалците и характерна част от екипировката на тяхната армия.

Острието на кукрито е съставено от три части – заостреният връх е добър за промушване, широката средна част е идеална за рязане и разсичане, а тясната зона в близост до дръжката служи за по-прецизни дейности като дялане например.

Бауи-мачете

machete-bowie

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Този тип мачете е характерно за САЩ, тъй като е базирано на ножа, измислен от американския полковник Джим Бауи. Популярно е още като “голям Бауи-нож” и “мачете за оцеляване”. Някои от отличителните белези на Бауи-мачетето са клип пойнт острието и наличието на кука за дране на кожи. Това мачете е идеално за “сървайвъри” и хора, които прекарват основната част от времето си в гората.

Панга

machete-panga

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Панга или Топанга е мачете, характерно за Източна и Южна Африка. Типичните черти на това мачете са уширеният гръб на връха на острието и дължина между 40 и 45 см. В много случаи горната извита част на острието също е заточена.

Със своя дълбок корем и солидно тегло пангата е подходяща за кълцане, а извивката на острието дава възможност за лесно рязане. Върхът на това мачете е идеален за мушкане, тъй като формата на острието позволява голяма сила да бъде съсредоточена върху малка площ.

Боло

machete-bolo

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Болото е много подобно на пангата, но острието се разширява малко преди върха. Това позволява равномерното разпределение на теглото и увеличава контрола над мачетето. Особено ефективно при кълцане, болото е често срещано на Филипините, където се използва в домакинството при обработка на големи парчета месо или за почистване на дворовете от храсти. Заради особеностите на острието си, то е и предпочитан инструмент за прибиране на реколтата от соя или фъстъци. Болото също така е част от традиционното филипинско бойно изкуство Ескрима.

Паранг

machete-parang

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Парангът също е близък до пангата и болото, но притежава по-късо и по-дебело острие, пригодено за грубо сечене. Подходящ е най-вече за унищожаване на дървесна растителност и е често срещан в Малайзия и Индонезия. Специфичната му извита форма позволява максимум ефективност при сечене с минимум усилия и без опасност от заклинване в дървесината.

Голок

machete-golok

Източник: bestpocketknifetoday.com/

Поредното мачете, чиято родина е Югоизточна Азия. Късата му дължина не позволява да бъде използвано като оръжие (не, че не можете да убиете някого с него), затова пък се е превърнало в безценен земеделски инструмент, подходящ при сечене на дебела дървесина.

КАКВО ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОР НА МАЧЕТЕ?

Когато си купувате мачете, трябва предварително да сте наясно за какво точно смятате да го използвате. Това ще ви позволи по-лесно да се ориентирате в разнообразието от форми, размери и цени. Ето и още няколко насоки, върху които да помислите:

Дължина на острието

Стандартното мачете има дължина около 45-50 см, но съществуват и модели с дължина от 20 см, както и такива, по-дълги от 70 см! За да се ориентирате в този аспект, трябва да прецените кое е по-важно за вас. Дългото острие осигурява достатъчна сила и бързина при сечене, но използването му е затруднено в тесни участъци, където не можете да извършите пълен замах. Освен това, колкото по-дълго е едно острие, толкова по-трудно е за транспортиране.

За сметка на това, късите остриета превръщат в предимство всеки един от недостатъците на по-дългите си събратя, но пък изискват повече физическа сила и време при отсичането на по-дебела дървесина.

Материалът, от който е направено острието

Най-често остриетата на мачете-ножовете се изработват от неръждаема или въглеродна стомана. Ето и основните разлики – неръждаемата стомана ще ръждяса по-трудно от въглеродната, но за сметка на това не е толкова здрава. Въглеродната стомана, от своя страна, е по-евтина, може да издържи на повече злоупотреби, но е и по-податлива към корозия.

Връзката с ръкохватката

С английския термин “tang” се обозначава тази част от острието, която преминава в дръжката и се свързва с чирените, за да образуват едно цяло. Уверете се, че мачетето, което сте харесали, е от типа “full tang” – тоест от върха до петата ножът е изработен от едно парче стомана. Тази особеност е изключително важна за здравината и издръжливостта на мачетето, освен това ще ви спести неприятните емоции, ако случайно острието “отхвръкне” от дръжката в неизвестна посока.

Материалът на дръжката

Материалът, от който е изработена дръжката, е от значение най-вече за ергономията, но също така има отношение към издръжливостта на вашето мачете. Дървената дръжка е евтина, удобна и няма да охлажда ръката ви при ниски температури. Тя обаче може лесно да се нацепи или деформира, ако дълго време е изложена на влага.

Пластмасовите дръжки, от своя страна, оскъпяват крайната цена, но пък са по-издръжливи на външни влияния. Минусът им е, че при влажно време могат да се превърнат в един крайно неудобен, хлъзгав придатък към мачетето.

Разбира се, съществуват много други видове дръжки, изработени от различни материали, които осигуряват достатъчна ергономия и експлоатационна надеждност, но не трябва да забравяте, че те също оказват влияние върху цената.

МАРКИТЕ

Ако досега не сте се сблъсквали с покупка на ножове, може би ще искате да знаете кои са най-добрите марки в бранша. По-долу са изброени няколко от тях, доказани в производството на мачете:

Condor Tool and Knife

Марката се появява в Германия преди 255 години и е известна с висококачествените си ножове и мачета. Компанията стартира с изработката на армейски ножове, което дава отражение в стила на съвременната ѝ продукция. Въпреки това мачете-ножовете на Condor са еднакво подходящи, както за оцеляване, така и за ежедневни дейности.

Gerber

Американската компания едва ли има нужда от представяне – нейната серия ножове и мачетета за оцеляване, носещи името на “ултимативния сървайвър” Беър Грилз се превърнаха в хит по целия свят. Въпреки това и другите модели мачетета на Gerber, като Gator например, заслужават не по-малко внимание.

KA-BAR

KA-BAR са най-известни с ножовете си, произвеждани за морската пехота на САЩ, но освен тях компанията изработва широка гама от ножове с различно предназначение и кухненски прибори. Освен това, едни от най-качествените и икономически изгодни мачете са дело именно на KA-BAR, а асортиментът им започва от стандартното латино мачете и завършва с екзотичното кукри.

Tramontina

Сигурно сте срещали изделията на Tramontina по време на хранене. Това е така, защото у нас бразилската компания е известна най-вече със своите кухненски прибори. Въпреки това Tramontina се слави и с прозвището си “Мачетето на Бразилия”, тъй като притежава голям дял от пазара на мачетета в латиноамериканската страна. Мачете-ножовете на марката са качествени, на добра цена и стават все по-популярни извън родината си.

ИЗБОРЪТ НА АВТОРА

боло мачете

Източник: https://www.facebook.com/photography.uzunov/

Обикалям планините от малък и съм участвал в някои много интересни преходи, включващи силно пресечена местност и много клони. От 2008 г. насам верен другар в пътешествията ми е боло-мачетето на Tramontina, означено просто с цифрите “26624”.

Дължината на острието е малко над 35 см, изработено е от въглеродна стомана, с full tang и дървена ръкохватка, захваната с алуминиеви нитове.

За 8 години служба мачетето се доказа като надежден инструмент, полезен в различни ситуации. Тъй като често се случва да преминавам през местности без пътека, основната му функция е да сече храсти и клони. Нещо, за което късият размер на острието се оказа идеален, тъй като замахването в гъсталака често е възпрепятствано от обкръжаващата среда. Друг бонус на размера е, че мачетето съвсем спокойно се побира в 40-литрова раница, а с малко помощ влиза и в 30-литрова.

Другата задача, за която често го използвам, е набавянето на дърва за огън. И тук то се справя безпогрешно, с уговорката, че дървесина с диаметър по-голям от този на грейпфрут се сече, но отнема повече време.

Използвал съм и по-дълго мачете от същия тип – 50 см – но то не успя да ме убеди в предимствата си. Въпреки че по-дългото разсече паднала на пътя бреза за под 5 минути, (26624 ще се справи за два пъти повече време) с него е абсолютно невъзможно да се замахне при липса на пространство, освен това по-дългото острие има по-голяма склонност към усукване и гънене и въобще не е удобно за пренасяне от “пехотинец”.

Цената е следващото важно качество на 26624. Моето го взех на промоционална цена от 15 лв от едно изложение, но дори и без намаление мачетето струва между 20-25 лв, което на фона на артикулите от други производители, стартиращи от 50 лв нагоре, си е находка!

Колкото до износването на материала – за почти 10 години здрава работа освен леко потъмняване на острието (дължащо се на влага и бъркане в огън) и неизбежното назъбване от срещата с камъни и други твърди тела, мачетето не е мръднало.

Една поучителна история за финал

Ако все още се чудите дали имате нужда от мачете, ето ви отговора на въпроса защо то ви е необходимо.

В началото на март 2015 г. Източните Родопи бяха връхлетени от невиждан снеговалеж, придобил известност като “Снежното бедствие”. Много села и градове останаха без електричество и комуникации за повече от седмица, а снежната покривка, достигаща до над 3 метра, събори голяма част от дърветата в региона, което направи горските пътеки неизползваеми.

През юли същата година обстановката из горските пътеки в района на Ардино продължаваше да е бедствена. Когато трима души с велосипеди (един от които и с рязко влошило се здраве по средата на прехода) се оказахме приклещени от нападалите дървета, само благодарение на мачетето успяхме да изведем велосипедите и нашата разболяла се спътница от гората.

Сподели

Още от Екипировка

Може и да не сте се замисляли, но животът на пътуващия фотограф никак не е лек. Неговата професия е толкова тежка, че дори зеленият гигант…

Надяваме се, че студът и снегът не са в състояние да ви откажат от спането на открито! С помощта на подходящата екипировка бихте могли да…

Представете си как вървите по някоя пуста уличка, замислени или просто разсеяни, а насреща ви се изпречва въоръжен войник и ви насочва към разположен съвсем…

Независимо дали се отправяте на двудневен преход сред природата, или на двуседмично пътешествие до друга държава, пред вас вероятно стои един и същи въпрос, непреодолим…