от -

Проучването на останките от изоставени сгради е любопитно занимание, даващо възможност на запалените по него да се докоснат до изгубения свят на миналото. За да бъде урбексът наистина приятен, освен с изследователски дух, трябва да сте снабдени и с достатъчно надеждна екипировка, която да ви позволи по-спокойно да взаимодействате с обкръжаваща ви среда, в много случаи – враждебна към вас.

В настоящата статия ще се опитаме да ви покажем основните елементи от екипировката, както и да обясним най-важните им свойства.

подземие

Източник: https://www.facebook.com/photography.uzunov/

Осветлението

Първото и най-важно нещо, без което не трябва да се впускате в изследване на забравени места, е осветлението. В изоставените сгради не винаги е достатъчно светло, да не говорим, че голяма част от помещенията като мазета, подземни коридори и тунели, са потънали в мрак през цялото денонощие. Опасността да се изгубите или да пострадате, спъвайки се в тъмното, е реална. Ето защо наличието на сигурен източник на светлина е от решаващо значение за безопасното проникване сред руините.

Според джоба и предпочитанията съществуват много варианти да осветите пътя си. Въпреки това, LED фенерчето си остава един от най-често използваните и ефективни източници на светлина. Сред неговите предимства са дългият живот на батериите и силната светлина, а при някои модели – и регулируемата бленда.

Челниците са другият широкоразпространен светлоизточник. Тяхното най-голямо предимство е, че оставят ръцете свободни, докато осветяват околното пространство. И тук характеристиките варират според цената и нуждите. На какъвто и челник да се спрете, трябва да знаете, че той ще се превърне в незаменима част от екипировката ви.

С оглед на личната безопасност препоръчваме винаги да разполагате с резервен източник на светлина. Комбинацията от LED фенерче и челник е един добър избор, тъй като тя ще ви позволи да се възползвате от преимуществата на всяко едно от устройствата.

Дори да не сте пушачи, горещо препоръчваме за всеки случай да се снабдите и с обикновена запалка с фенерче. Тя е малка, побира се навсякъде и при необходимост може да ви помогне да се ориентирате в мрака, както със светлината от диода си, така и със своя пламък. Освен това, с нея по всяко време можете да си запалите огън, който да ви стопли или нахрани!

кал и обувки

Обувките

Обувките са може би най-важната част от облеклото. Те постоянно са в пряко съприкосновение със заобикалящия ви свят и от качеството им зависи начина, по който ще се чувствате по време на приключението си. Не правете компромис с тях!

Добре е обувките, с които смятате да посещавате изоставени сгради, да обхващат крака ви над глезена. По този начин ще повишите стабилността на долните си крайници, преминавайки през неравни участъци, а освен това ще сведете до минимум пораженията при евентуални контузии.

Вторият важен елемент на обувките са техните подметки. Добре е те да са снабдени с дебела подметка. Това е от голямо значение, тъй като по подовете на изоставените сгради често се търкалят стъкла, пирони и други остри предмети. Също така е хубаво подметката да притежава добро сцепление, за да не се пързаляте по влажни повърхности.

Панталоните и връхната дреха

Тъй като често ще ви се налага да се провирате през тесни пространства, покрай остри стърчащи предмети или да прескачате огради, е важно да се спрете на одежди от достатъчно здрав плат, който ще издържи на агресивните външни влияния по време на вашата експедиция.

Избягвайте употребата на къси панталони, дрехи с къси ръкави, както и на такива, които ограничават свободата ви на движение! Изследването на необитаеми постройки редовно води до всякакви дребни контузии като убождания и одрасквания, затова колкото по-покрито с плат е вашето тяло, толкова по-защитено ще е то. По-широките или достатъчно еластични дрехи ще ви позволят с лекота да преодолявате препятствия, изискващи извършването на специфични движения или скок.

Джобното ножче

Джобното ножче е инструмент, който просто трябва да имате! Независимо дали ще посещавате изоставени сгради, или ще се разхождате в парка, джобното ножче няма да ви свърши работа само за онази цел, за която не успеете да му измислите приложение. Всичко, което може да бъде нарязано, подострено, продупчено, отвинтено, подпряно и т.н. попада в работните характеристики на всяко джобно ножче.

с раница в родопите

Раницата

Раницата е друг полезен аксесоар, който ще облекчи престоя ви сред руините, особено ако предвиждате посещението ви да е с по-голяма продължителност или дори с преспиване. В нея можете да поберете както резервни дрехи, така и други важни неща като бутилка с вода, допълнителни батерии или комплект за оказване на първа помощ.

Изберете удобна и лека раница, позволяваща лесен достъп до нейните отделения. Добре е раницата, освен с презрамки, да е снабдена с колан и стабилизатори, които ще позволят по-стабилното ѝ прикрепяне към тялото. Това ще спомогне за правилното разпределяне на теглото и няма да уморява гърба ви, но също така ще облекчи и придвижването ви, особено ако се налага да бързате.

Ръкавиците

Ръкавиците са сред онези елементи от екипировката, без които спокойно може да минете, но с които ще ви е далеч по-удобно. Разбира се, става дума за предпазни ръкавици, предотвратяващи нараняванията по ръцете от съприкосновението им с “недружелюбни” предмети и материали.

Съществуват още много полезни и необходими джаджи, които ще повишат комфорта ви по време на изследователските ви начинания, но за тях ще ви разкажем някой друг път!

Харесайте Facebook страницата на Urbex.bg, за да прочетете още полезни материали, свързани с проникването в изоставени сгради!

Сподели

Още от Екипировка

Независимо дали се отправяте на двудневен преход сред природата, или на двуседмично пътешествие до друга държава, пред вас вероятно стои един и същи въпрос, непреодолим…

Мъдрите хора казват, че половината си живот прекарваме в леглото, а другата половина – в обувките си. Затова е важно да не правим компромис с…

За мен, като човек, прекарващ голяма част от времето си в провиране из руините на изоставени сгради, по чиито подове дебнат какви ли не стъкло-пиронести изненади, или…

Ако сте любители на планинските преходи и някога сте хващали мачете, знаете колко безценен помощник може да бъде то. Благодарение на него ще преминете и през…